Glenn Lauritz Andersson

Vernissage: Glenn Lauritz Andersson

Realism och stillhet blandas i Glenn Lauritz Anderssons oljemålningar

Datum och öppettider

Vernissage fredag 1 september kl 16-19
Utställningen visas i Galleri NIPÅ 4 september - 4 oktober
Öppettider: vardagar kl 13-16
Adress: Köpmansgatan 4, Mariehamn

Glenn Lauritz Andersson

Glenn Lauritz Andersson, född 1965 i Helsingborg, var en flitigt aktiv konstnär under sent 1980- och tidigt 90-tal. Efter många år av paus, där tiden spenderats med författarskap, grafisk bokdesign och konstvetenskapliga studier, har han återvänt till måleriet. Glenn Lauritz Andersson professionella nydebut som konstnär hade han på Galleri Englessons stora samlingsutställning i Malmö, november 2016. Från 4 september till 4 oktober visas ett urval av hans nya målningar på Galleri NIPÅ i Mariehamn.

Bortsett från ett år på estetlinjen på Sundsgårdens Folkhögskola 1986-87 är Glenn, liksom många andra som arbetar realistiskt, helt autodidakt. Han är dock ingen fotorealist utan är förankrad i en mer klassisk tradition med stundtals synbara penseldrag.

Artist statement

Jag inspirerades tidigt av Skagenmålarna och de danska guldåldermålarna men även av Önningebykolonin på Åland med konstnärer som Elin Danielson och JAG Acke. Jag fann formeln till att använda de gamla teknikerna i moderna motiv via Ola Billgrens 60-talsrealism samt amerikanska, italienska, ryska och inte minst svenska super- eller fotorealister. Min ambition är dock inte att skapa en illusion av ett fotografi som de extrema fotorealisterna, utan jag strävar efter att man ska kunna se att det är en målning. Jag utgår alltså från en mer klassisk realism. Min intention är att skapa bilder som känns tidlösa snarare än tidsbundet moderna, om än med vissa nostalgiska inslag, där en samverkan mellan ljus, atmosfär och bildbeskärning skapar bilder som präglas av stillhet och stundtals innehåller diskreta antydningar som väcker nyfikenhet hos betraktaren. Min motivvärld består främst av figurmålningar, interiörer, stadslandskap och porträtt - gärna i stora format, eftersom det ger en starkare "impact" åt en realistisk bild samt även passar mitt sätt att arbeta rent tekniskt.

Bortsett från att jag numera övergått till moderna vattenbaserade oljefärger, så är min arbetsteknik i grunden helt traditionell enligt de gamla holländarnas och klassiska 1800-talsmålarnas metoder, där en undermålning i "grisaille" utgör grunden varefter jag lägger på flera lager av mer eller mindre transparenta skikt av oljefärg enligt den klassiska fett-på-mager-principen. Jag täcker först den grunderade duken med en neutral varmgrå eller ockrafärgad kulör av akryl, därefter tecknar jag upp motivet så detaljerat som möjligt med blyerts eller ink pen varefter jag bygger upp skuggor med nyanser av svart eller rå umbra samt högdagrar med olika grader av titanvitt. Därefter påbörjas lagren av oljefärg som läggs ömsom transparent ömsom täckande på denna grund, där varje lager måste torka ordentligt innan nästa pålägges. På senare tid har jag även börjat experimentera med olika färgpennor typ Posca pens i samklang med oljefärgen för att lyfta fram detaljer. Jag tycker även om att teckna med svart och vit kolpenna på färgat syrafritt papper eller pastellpapper - gärna i större format - som ett komplement till min kollektion av oljemålningar.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev