Den 1 december samlades representanter för de nordiska regeringarna, arbetstagarna och arbetsgivarna i Reykjavik för att diskutera hur man bäst kan se till att den gröna omställningen i Norden blir så rättvis som möjligt.
Ingen får lämnas kvar på perrongen då Norden genomför den gröna omställningen. Det var huvudbudskapet på de nordiska arbetslivsministrarnas möte i Reykjavik den 30 november. I samband med mötet ordnas också en nordisk trepartsdialog med en rättvis grön omställning som tema.
Människohandel, skattefusk och svartjobb – exempel på gränsöverskridande brottslighet som drabbar både enskilda och samhället. Igår beslöt de nordiska ministrarna med ansvar för arbetsliv att inrätta ett formellt nordiskt-baltiskt nätverk som ska bekämpa arbetslivskriminalitet.
Kosten är en viktig del av vårt dagliga liv, men maten vi äter hänger även ihop med vår hälsa och klimatet. På COP28 samlar Finland, Världshälsoorganisationen (WHO) och Nordiska ministerrådet globala ledare på ett officiellt sidoevenemang för att diskutera sambanden mellan mat, hälsa och klimatet.
På torsdag samlas världens länder för klimattoppmötet COP28 i Dubai. Inför de internationella förhandlingarna är budskapet från de nordiska klimatministrarna tydligt: Vi måste öka takten!
Techjättarnas inflytande på våra demokratiska samhällen är en utmaning i alla de nordiska länderna. Algoritmer styr vilken information som syns i våra digitala flöden och medielandskapet är i hastig förändring. De nordiska kulturministrarna intensifierar nu samarbetet om rör barn och unga och civilsamhället.
Med sina fler än 70 evenemang erbjuder den nordiska paviljongen en bred uppsättning ämnen om klimatförändringar och klimatlösningar. Mot bakgrund av den första globala granskningen sedan Parisavtalet undertecknades kommer den nordiska paviljongen att särskilt betona Nordens resa mot att bli en klimatneutral region och presentera en vision för ett starkare, bättre och mer inkluderande samhälle.
På Nordiska rådets session i Oslo 2023 antog Nordiska rådet 23 nya rekommendationer till Nordiska ministerrådet och de nordiska regeringarna. Här är några av besluten som fattades då alla de 87 parlamentarikerna i Nordiska rådet möttes i plenum.
Norden bör vara ett ledande exempel på att det går att bygga ut den havsbaserade vindkraften utan konflikt med lokalsamhället eller den biologisk mångfalden. Det anser Nordiska rådets hållbarhetsutskott.
Fred och säkerhet i Arktis är temat för Islands presidentskapsprogram för Nordiska rådet 2024. Också miljö och jämställdhet uppmärksammas i programmet, som presenterades på Nordiska rådets session i Oslo. Bryndís Haraldsdóttir valdes till ny president och Oddný G. Harðardóttir till ny vicepresident för Nordiska rådet. De tillträder i januari 2024.
Norden bör vara ett ledande exempel på att det går att bygga ut den havsbaserade vindkraften utan konflikt med lokalsamhället eller den biologisk mångfalden. Det anser Nordiska rådets hållbarhetsutskott.
Det är snart ett år sedan världens länder enades om en räddningsplan för världens biologiska mångfald, vid FN:s miljökonferens i Montreal. Är Norden på rätt väg att uppfylla det nya avtalet? Den frågan diskuterades vid ett rundabordssamtal med ungdomsrörelser och nordiska politiker i Oslo i samband med Nordiska rådets Session.
De nordiska miljö- och klimatministrarna vill ha en hög ambitionsnivå för både de kommande plastförhandlingarna och klimatförhandlingarna på COP28. Det står klart efter att de nordiska klimat- och miljöministrarna träffades i dag under Nordiska rådets session i Oslo.
Säkerhet och trygghet stod högt på dagordningen på sessionens toppmöte, där de nordiska statsministrarna och Nordiska rådet träffades för att diskutera hur Norden ska agera i en orolig värld och samtidigt uppnå att bli världens mest hållbara och integrerade region.
På språng mellan två brinnande konflikter, i Mellanöstern och Europa, öppningstalade Natochefen Jens Stoltenberg på Nordiska rådets Session i Oslo på tisdagen. Han vädjade om att inte låta Gazakriget skymma Ukraina, och välkomnade att hela Norden snart är med i Nato.
Under den inledande dagen av Nordiska rådets session i Oslo hölls prisutdelning i en den konstnärliga tävlingen ”Unga röster i Norden”. Unga från hela Norden har skickat in bidrag till tävlingen, som det norska presidentskapet i Nordiska rådet har organiserat tillsammans med Föreningen Norden. Temat för tävlingen var yttrandefrihet och näthat – och bidragen kunde bestå både av text och bilder.
Ungdomens Nordiska Råd (UNR) höll sin årliga session i Oslo under veckoslutet. Under sessionen valdes en ny president, danske Anders Hansen från Nordens Liberale Ungdom.
H.K.H Kronprins Haakon och H.K.H. Kronprinsessan Mette-Marit delar ut årets miljöpris när Nordiska rådets prisutdelning sänds direkt från Operan i Oslo. Övriga priser delas ut av kulturminister Lubna Jaffery, skådespelare Maria Bonnevie, författare Maja Lunde och musiker Kajsa Balto. Prisutdelningen kan ses på NRK1 och på norden.org.