Nordisk Samarbejde RSS (Skandinavisk)

Nytt nordiskt nätverk ska bekämpa brott och fusk på arbetsmarknaden

Människohandel, skattefusk och svartjobb – exempel på gränsöverskridande brottslighet som drabbar både enskilda och samhället. Igår beslöt de nordiska ministrarna med ansvar för arbetsliv att inrätta ett formellt nordiskt-baltiskt nätverk som ska bekämpa arbetslivskriminalitet.

Nordiska kulturministrar: Det ska vara tryggt för barn och unga på nätet

Techjättarnas inflytande på våra demokratiska samhällen är en utmaning i alla de nordiska länderna. Algoritmer styr vilken information som syns i våra digitala flöden och medielandskapet är i hastig förändring. De nordiska kulturministrarna intensifierar nu samarbetet om rör barn och unga och civilsamhället.

COP28: Programmet är ute

Med sina fler än 70 evenemang erbjuder den nordiska paviljongen en bred uppsättning ämnen om klimatförändringar och klimatlösningar. Mot bakgrund av den första globala granskningen sedan Parisavtalet undertecknades kommer den nordiska paviljongen att särskilt betona Nordens resa mot att bli en klimatneutral region och presentera en vision för ett starkare, bättre och mer inkluderande samhälle.

Det här beslutade Nordiska rådet på Sessionen 2023

På Nordiska rådets session i Oslo 2023 antog Nordiska rådet 23 nya rekommendationer till Nordiska ministerrådet och de nordiska regeringarna. Här är några av besluten som fattades då alla de 87 parlamentarikerna i Nordiska rådet möttes i plenum.

Fred och säkerhet i Arktis ledord i Islands presidentskapsprogram för Nordiska rådet 2024

Fred och säkerhet i Arktis är temat för Islands presidentskapsprogram för Nordiska rådet 2024. Också miljö och jämställdhet uppmärksammas i programmet, som presenterades på Nordiska rådets session i Oslo. Bryndís Haraldsdóttir valdes till ny president och Oddný G. Harðardóttir till ny vicepresident för Nordiska rådet. De tillträder i januari 2024.

Ett år efter biodiversitetsavtalet: Är Nordens naturpolitik på rätt väg?

Det är snart ett år sedan världens länder enades om en räddningsplan för världens biologiska mångfald, vid FN:s miljökonferens i Montreal. Är Norden på rätt väg att uppfylla det nya avtalet? Den frågan diskuterades vid ett rundabordssamtal med ungdomsrörelser och nordiska politiker i Oslo i samband med Nordiska rådets Session.

En orolig värld kräver fokus på säkerhet i Norden

Säkerhet och trygghet stod högt på dagordningen på sessionens toppmöte, där de nordiska statsministrarna och Nordiska rådet träffades för att diskutera hur Norden ska agera i en orolig värld och samtidigt uppnå att bli världens mest hållbara och integrerade region.

Jens Stoltenberg: "Vi måste investera mer i försvaret"

På språng mellan två brinnande konflikter, i Mellanöstern och Europa, öppningstalade Natochefen Jens Stoltenberg på Nordiska rådets Session i Oslo på tisdagen. Han vädjade om att inte låta Gazakriget skymma Ukraina, och välkomnade att hela Norden snart är med i Nato.

Utställning om yttrandefrihet med bidrag av unga från hela Norden öppnades i samband med Nordiska rådets session.

Under den inledande dagen av Nordiska rådets session i Oslo hölls prisutdelning i en den konstnärliga tävlingen ”Unga röster i Norden”. Unga från hela Norden har skickat in bidrag till tävlingen, som det norska presidentskapet i Nordiska rådet har organiserat tillsammans med Föreningen Norden. Temat för tävlingen var yttrandefrihet och näthat – och bidragen kunde bestå både av text och bilder.

Norska kronprinsparet delar ut Nordiska rådets miljöpris den 31 oktober

H.K.H Kronprins Haakon och H.K.H. Kronprinsessan Mette-Marit delar ut årets miljöpris när Nordiska rådets prisutdelning sänds direkt från Operan i Oslo. Övriga priser delas ut av kulturminister Lubna Jaffery, skådespelare Maria Bonnevie, författare Maja Lunde och musiker Kajsa Balto. Prisutdelningen kan ses på NRK1 och på norden.org. 

Pages

Subscribe to our newsletter