Nordisk kulturkontakt RSS (Skandinavisk)

Dessa kan vinna Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2020

En modern djurfabel om en and som bor i stan och inte längre kan flyga, dikter i dagboksform om en hustyrann och hans son och en okuvlig pärlfiskare som jagar en helt speciell ögonsten är några historier bland årets 14 nominerade verk till Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2020.

Vanligtvis offentliggörs de nominerade på den internationella bokmässan för barn och ungdomslitteratur i Bologna men den har ställts in i år på grund av coronavirusets framfart i hela världen. I en tid av karantän och isolation kan litteraturen bidra med att öppna dörrar till nya äventyr och berättelser.

Här är de bilderböcker, ungdomsromaner och diktsamlingar som är nominerade till årets barn- och ungdomslitteraturpris:

Danmark Ud af det blå av Rebecca Bach-Lauritsen & Anna Margrethe Kjærgaard (ill.). Bild… Min øjesten av Merete Pryds Helle & Helle Vibeke Jensen (ill.). Bildroman, Dans… Finland Vi är Lajon! av Jens Mattsson & Jenny Lucander (ill.). Bilderbok, Förlaget M, 2… Sorsa Aaltonen ja lentämisen oireet av Veera Salmi & Matti Pikkujämsä (ill.). B… Färöarna Loftar tú mær? av Rakel Helmsdal. Bilderbok, Bókadeild Føroya Lærarafelags, 201… Grönland Orpilissat nunarsuarmi kusanarnersaat av Juaaka Lyberth & Maja-Lisa Kehlet (ill… Island Villueyjar av Ragnhildur Hólmgeirsdóttir. Ungdomsroman, Björt bókaútgáfa; Bókab… Egill spámaður av Lani Yamamoto. Bilderbok, Angústúra, 2019. Norge Draumar betyr ingenting av Ane Barmen. Ungdomsroman, Gyldendal, 2019. Når er jeg gammel nok til å skyte faren min? av Åse Ombustvedt & Marianne Grett… Det samiska språkområdet Guovssu guovssahasat av Karen Anne Buljo & Inga-Wiktoria Påve (ill.). Bilderbok… Sverige Hästpojkarna av Johan Ehn. Ungdomsroman, Gilla Böcker, 2019. Trettonde sommaren av Gabriella Sköldenberg. Ungdomsroman, Natur & Kultur, 2018. Åland Segraren av Karin Erlandsson. Roman, Schildts & Söderströms, 2019.

Det är de nationella medlemmarna i bedömningskommittén för Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris som har nominerat verken.

Vinnaren offentliggörs den 27 oktober

Vinnaren av Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris presenteras den 27 oktober på en prisceremoni i Reykjavik i förbindelse med Nordiska rådets session. Vinnaren mottar prisstatyetten ”Nordlys” och 350 000 danska kronor.

Om Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris

Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris utdelades första gången i 2013 och är resultatet av de nordiska kulturministrarnas mångåriga önskan att förstärka och lyfta fram barn- och ungdomslitteraturen i Norden.

I de nordiska länderna respekteras både barn och ungdomar som aktiva medborgare i ett demokratiskt samhälle. Detta återspeglas i den nordiska barn- och ungdomslitteraturen som kännetecknas av respekt för läsaren och läsarens världsbild, vare sig det är jordiska vardagliga skildringar, existentiella problem eller spännande äventyr i okända omgivningar.

Syftet med Nordiska rådets fem priser är att öka intresset för den nordiska kulturgemenskapen och det nordiska miljösamarbetet samt att erkänna framstående konstnärliga och miljömässiga insatser.

Läs mer om Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris Läs mer om Nordiska rådets priser Bedömningskommittén för Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris

The post Dessa kan vinna Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2020 appeared first on Nordisk kulturkontakt.

Nordisk kulturkontakt streamar intervjuer med Monika Fagerholm och Juha Itkonen

På grund av den pågående corona-krisen är Nordisk kulturkontakts evenemangsverksamhet lagd på is fram tills läget tillåter att vi öppnar dörrarna på Kajsaniemigatan 9 igen.

För att trots det kunna erbjuda vår publik intressant kulturinnehåll kommer vi att streama intervjuer med de finska författarna som är nominerade till Nordiska rådets litteraturpris, Monika Fagerholm och Juha Itkonen. Vi jobbar också på att boka in flera streaming-anpassade evenemang under våren.

Du kan följa våra live streams på Facebook: www.facebook.com/nordiskkulturkontakt/videos. Sändningarna går också att se där i efterand.

 

Streamade intervjuer med nominerade för Nordiska rådets litteraturpris:

1.4 kl. 18

Monika Fagerholm intervjuas av Madeleine Dunderlin

14.4 kl. 18

Juha Itkonen intervjuas av Marit Lindqvist

 

Webinarium om stödmöjligheter för kultursamarbete

30.3 kl. 14-15

Mera information om hur du deltar hittar du här

 

Mera information om Nordisk kulturkontakts specialarrangemang med anledning av Coronaviruset hittar du här

The post Nordisk kulturkontakt streamar intervjuer med Monika Fagerholm och Juha Itkonen appeared first on Nordisk kulturkontakt.

Information till stödmottagare och besökare med anledning av coronaviruset

Som en följd av regeringens rekommendationer om begränsande av folksamlingar väljer Nordisk kulturkontakt att stänga biblioteket och avlysa eller skjuta fram publika evenemang fram till den 13 april. Projekt som fått stödmedel från de nordiska- och nordisk-baltiska stödprogrammen kan vid behov ansöka om ändring i projektplanerna.

Om du beviljats stödmedel från de nordiska eller nordisk-baltiska stödprogrammen och på grund av coronaviruset inte har möjlighet att fullfölja planerade aktiviteter enligt fastställd tidsplan kan du logga in på ansökningsportalen och ansöka om ändring via korrespondensfunktionen. Vi har full förståelse för möjliga ändringar och behandlar inkomna förfrågningar löpande.

Bibliotekskunder kan förlänga sina lån i webbiblioteket. Om du har lån som inte går att förlänga fler gånger i webbiblioteket behöver du inte betala förseningsavgift för den tidsperiod som biblioteket håller stängt.

Den senaste informationen om öppettider och program uppdateras i vanlig ordning kontinuerligt på vår webbplats, i evenemangskalendariet och på Facebook.

The post Information till stödmottagare och besökare med anledning av coronaviruset appeared first on Nordisk kulturkontakt.

Residensstöd för naturnära nyproduktion av konst

Den åländska konstnären Nayab Ikram fick möjlighet att delta i residensprogrammet Plein AiR Residency hos Art Lab Gnesta. Art Lab Gnesta har fått residensstöd 2019 för att kunna bjuda in konstnärer för att jobba med nya verk. Residensprogrammet arrangeras i samarbete med Västerås konstmuseum och de deltagande konstnärerna får ställa ut sina verk på museet.

The post Residensstöd för naturnära nyproduktion av konst appeared first on Nordisk kulturkontakt.

Månadens nordiska film våren 2020

Nordisk film piggar upp filmrepertoaren på elva orter i år. Tack vare serien får filmvänner från Esbo till Enare njuta av nordisk film en gång i månaden. 

Visningar arrangeras på följande orter i samarbete med engagerade samarbetspartners:

Enare: Saamelaiskulttuurikeskus Sajos och Elokuvakeskus Skábma/Saamelaiskäräjät
Esbo: Svenska nu, Hanaholmens kulturcentrum
Tavastehus: Museo Militaria & Bio Rex, Kino Tavast ry
Joensuu: Elokuvateatterikeskus Tapio, Pohjois-Karjalan alueellinen elokuvayhdistys ry & Pohjola-Norden
Kuopio: Kino Kuvakukko, ISAK ry
Uleåborg: Studio, Oulun elokuvakeskus
Rovaniemi: Lapin Yliopisto, Pohjola-Norden
Tammerfors: Arthouse Cinema Niagara, Pirkanmaan elokuvakeskus
TorneåHaaparanta: Aineen taidemuseo, Pohjola-Norden
Åbo:
Logomo, Varsinais-Suomen elokuvakeskus
Vasa: Elokuvateatteri Ritz, Elokuvakeskus Botnia

Mera info om filmerna samt tidtabellerna hittar du på walhalla.fi

 

Serien arrangeras av:

Walhalla ry. Svenska nu, Pohjola-Norden, Nordisk kulturkontakt

I samarbete med:

Danmarks ambassad, Danska Filminstitut, Kärlek & Anarki turnén,

The post Månadens nordiska film våren 2020 appeared first on Nordisk kulturkontakt.

Ansökan öppen för vårens Nordic Match

Nordic Match är en pop-up-think-tank och ett kreativt nätverk för kreativa proffs i Norden, skapat av Nordisk kulturkontakt och den kreativa byrån Måndag. Genom att låta kreativa proffs från hela Norden träffas och arbeta tillsammans med nyskapande och hållbara idéer vill vi skapa nya nätverk i Norden och samtidigt skapa nya kreativa idéer kring viktiga teman.

Temat för Nordic Match våren 2020 är yttrandefrihet. Vi söker efter kreativa proffs från hela Norden som vill tillbringa fyra dagar i Helsingfors för att lära känna varandra och tillsammans jobba kring temat. Deadline för ansökan är 29 februari.

Varje runda av Nordic Match har också en lokal partner som ger deltagarna en specifik uppgift och sedan förhoppningsvis kan använda sig av de idéer som arbetats fram. Den här våren är vår partner Taike – Centret för konstfrämjande i Finland.

Centret för konstfrämjande (Taike) är ett expert- och serviceämbetsverk för konstfrämjande. Taike och i dess anknytning verkande konstkommissioner och nämnder delar ut stipendier åt professionella konstnärer och bidrag åt sammanslutningar inom konstfältet – 40 miljoner euro årligen.

Ett nytt initiativ är Experttjänsterna inom offentlig konst som fortsätter Taikes arbete för att främja principen att minst en procent av byggkostnaderna ska gå till konst.

Taike erbjuder experttjänster för aktörer inom den offentliga och privata sektorn för att utveckla konstprocesserna i den byggda miljön samt beviljar bidrag för nya projekt som följer enprocentsprincipen.

Arbetet i vårens Nordic Match kommer att fokusera på frågor kring offentliga utrymmen och yttrandefrihet. Vem vestämmer om de miljöer vi lever i? Vilken roll har konsten på de ställen vi bor och lever? Vad menar vi när vi säger ”offentlig konst”? Tar nordiska konstnärer yttrandefriheten förgiven? Till vilken grad begränsas vår yttrandefrihet  av marknadskrafter och västliga värderingar?

Ansök här senast 29 Februari

The post Ansökan öppen för vårens Nordic Match appeared first on Nordisk kulturkontakt.

Kultur- och konstprogrammet öppnar med en uppdaterad ansökningsblankett

Årets första ansökningsomgång för Kultur- och konstprogrammet har öppnats med en uppdaterad ansökningsblankett. Stödprogrammets kriterier och mål är oförändrade, men blanketten har utvecklats med målet att vara mera användarvänligt.

Den nordiska dimensionen, konstnärliga kvaliteten och samarbetsdimensionen i projektet är fortfarande de viktigaste programkriterierna. Relevanta frågor för bedömningen av kvaliteten är hur projektet utvecklar konst- och kulturområdet, hur nyskapande projektet är och om resultatet av arbetet kommer att kunna leva vidare. En bedömning görs också på den sökandes förmåga att genomföra projektet på ett bra sätt. Projektets hållbarhet bedöms särskilt ur ett socialt perspektiv, enligt projektets effekt på och betydelse för utvecklingen av ett hållbart, inkluderande och mångsidigt konst- och kulturliv i Norden.

Bedömningen påverkas av Nordiska ministerrådets horisontella perspektiv med betoning på jämställdhet, hållbarhet samt barn och unga. Ansökningarna utvärderas också utifrån teman i strategin för det nordiska kultursamarbetet 2013–2020: det hållbara, det kreativa, det interkulturella, det unga och det digitala Norden.  Det finns inga öronmärkta pengar till ovannämnda strategiska innehåll och programmet är öppet också för projekt som hänför sig till andra teman.

Ansökningstiden är öppen mellan femte februari och femte mars 2020. Vänligen notera att ansökningstiderna för samtliga program utgår klockan 15.59 finsk tid.

The post Kultur- och konstprogrammet öppnar med en uppdaterad ansökningsblankett appeared first on Nordisk kulturkontakt.

Nordisk børneteater i det mangfoldige samfund

Vad händer när 21 skådespelare från sju olika länder samlas för att utbyta erfarenheter, idéer och berättelser?

Tre nya berättelser för barn och unga samt erfarenheterna från arbetsprocessen har presenterats i Oslo, Malmö och Köpenhamn. Nu kan även du bekanta dig med publikationen från Prospero Workshop II, som förverkligades inom projektet Nordisk børneteater i det mangfoldige samfund-Dramatikerworkshop for skuespillere og netværksmøder.

Projektet är ett samarbete mellan Passepartout Theatre Production i Danmark, Teater Joker i Norge och Unga Malmö Stadsteater från Sverige. Deltagarna kom från Burkina Faso, Uganda, Kina, Nepal, Danmark, Norge och Sverige. Projektet beviljades stöd från Kultur- och konstprogrammet som administreras av Nordisk kulturkontakt.

The post Nordisk børneteater i det mangfoldige samfund appeared first on Nordisk kulturkontakt.

NORDBUK blir Norden 0–30

Stödprogrammet NORDBUK byter namn till Norden 0–30. Programmet stöder barn och ungas egna projekt och syftet är att stärka deras organisering, inflytande och deltagande i politiska, kulturella och sociala aktiviteter.

Med namnändringen vill programmets huvudman, Nordiska kommitten för barn och unga (NORDBUK), tydligare signalera stödprogrammets målgrupp och syfte.

– Kommittén upplevde det nödvändigt att frångå det för målgrupperna kryptiska gamla namnet och stärka kopplingen till det åldersspektrum som programmet jobbar med. Norden 0–30 understryker att även de allra yngsta nordborna ska omfattas av stödverksamheten, säger Alfiero Zanotto, rådgivare för Norden 0–30-stödprogrammet.

Personer över 30 år kan också vara med i de projekt som stöds, men projektledaren bör vara högst 30 år gammal.

2020 års första ansökningsomgång inleds den 2 januari. Inför och under ansökningsomgången pågår en sociala medier-kampanj som kommunicerar namnbytet på fem nordiska språk.

The post NORDBUK blir Norden 0–30 appeared first on Nordisk kulturkontakt.

Årets siste søknadsrunde for mobilitetsstøtte

Mobilitetsprogrammets siste søknadsrunde for 2019 er nå avsluttet. Nordisk kulturkontakt mottok 180 søknader og et samlet søknadsbeløp på 571 290 €. Mobilitesprogrammet ekspertgruppe bevilget støtte til 51 reiser i Norden og Baltikum til et samlet beløp av 137 970  €.

En kunstner som fikk støtte var den danske barnebokforfatteren og fortellerkunstneren Maria Rørbæk Wanscher som skal reise fra København til den lille bygda Ørsta i Norge for å drive research og hente inspirasjon til kommende prosjekter. Forfatteren har gitt ut flere barnebøker med fokus på hvordan vi snakker, leser og skriver. I Ørsta er hun blant annet invitert til å opptre i en barnehage med boken sin “Ha´det Smokk, sagde krokodillebarnet”. Gjennom performativ og interaktiv formidling med lek og sang gir forfatteren barn muligheten til å oppdage likheter og forskjeller ved å bo og leve i forskjellige deler av verden – det være seg Danmark, Afrika eller en liten bygd i Vest-Norge.

Mobilitetsstøtten er for reise og/eller opphold for profesjonelle kunstnere eller kulturarbeidere i Norden og/eller Baltiske land.

Støtte gir søkere, som kan være enkeltpersoner eller små grupper, tilgang til kontakter, ferdigheter og kunnskap fra forskjellige deler av regionen. Støtte kan også brukes til å presentere kunst og kulturproduksjoner og for å øke interessen for nordisk og baltisk kunst og kultur.

Søknadsfrister for 2020 ligger nå tillgjenglig på vår hjemmeside. Den første søknadsfristen er allerede 4. februar.

Kommende søknadsrunder for 2020 er:

03.01.2020 – 04.02.2020

03.03.2020 – 03.04.2020

17.07.2020 – 17.08.2020

18.09.2020 – 19.10.2020

The post Årets siste søknadsrunde for mobilitetsstøtte appeared first on Nordisk kulturkontakt.

Subscribe to our newsletter