Lizette Karrento

Åländsk kultur på resa i Norden och Baltikum

Publicerad onsdag 23 augusti kl 10:00

Mångsidig kulturutväxling för Åland i höst

Lizette Karrento deltar i modeworkshop på Färöarna. Dave Webb (UK) bidrar med åländska ljud i installation i London. Fotoutställningen Ögonblick turnerar vidare i Baltikum och musiksamarbetet Flera Röster & Edvard Debess (FO) ger konserter på Färöarna.

Lizette Karrento skapar nytt i Blue Fashion Challenge 2017

Idag startar Blue Fashion Challenge på Färöarna. Åländska Lizette Karrento är en av de 10 nordiska modeskaparna som under en vecka utmanas att designa innovativa och hållbara kreationer av öns rika biologiska mångfald. Internationella modefotografen Tommy Ton kommer att plåta deltagarnas verk på ikoniska platser runtom på Färöarna. En av deltagarna får dessutom en unik chans att visa upp sina kreationer på Copenhagen Fashion Week 2018.

Blue Fashion Challenge

DJ från England representar Åland i ljudverket NORÐ

I samband med Nordic Matters Festival på kulturcentret Southbank Centre i London uppförs en nordisk ljudinstallation på Royal Festival Hall 1 juli - 30 augusti.

Verket som heter NORÐ är skapat av den färiske musikern Jens L Thomsen som bjöd in allmänheten i alla nordiska länder och självstyrande områden att skicka in ljudklipp på temat is, eld och vatten. Ljudupptagningar från Åland representeras i verket av engelska DJ:n och ljudexperimentalisten Dave Webb som bodde i landskapet 2006-2012.

Nordic Matters Festival
Jens L Thomsen: NORÐ at Royal Festival Hall
Mixcloud: Dave Webb

ÖGONBLICK visas i Estland

NIPÅs turnerande fotoutställning ÖGONBLICK visas på Narva Art Residence under Nordic Culture Week i Estland 1-30 oktober. På varje plats där ÖGONBLICK visas växer den med ca. 15 fotografier av en ny fotokonstnär.

På Nordic Culture Week kommer estniske fotografen Karel Kravik ansluta till utställningen tillsammans med de tidigare deltagarna: Ieva Vogulienè (LI), Ingi Joensen (FO), Berit Sundman (AX) och Gunilla Jansson (AX). NIPÅ är projektägare och koordinator för ÖGONBLICK. Utställningen på Nordic Cult

Ögonblick

Åländska körsång i Norden hus på Färöarna

NIPÅs musikutväxling mellan Åland och Färöarna fortsätter också i höst när Flera Röster och Arstuflickorna besöker Nordens hus på Färöarna. Tillsammans med den färikse musikern och kompositören Edvard Debess ger vokalensemblerna en Finland 100 år konsert 15-16 oktober.

Flera Röster

Foto: Lizette Karrento ©

Prenumerera på vårt nyhetsbrev