Nordisk Samarbejde RSS (Skandinavisk)

Nytt verktyg för inrapportering av gränshinder fick flygande start

Ett nytt digitalt verktyg för inrapportering av problem som drabbar dem som arbetar och verkar i de nordiska gränsregionerna har öppnat. Verktyget lanserades för en månad sedan och har fått en flygande start. Flera gränsproblem har redan rapporterats in.

Guðbrandsson ny nordisk samarbetsminister på Island

Guðmundur Ingi Guðbrandsson får ansvar för det nordiska samarbetet i Katrín Jakobsdóttir nya regering. Han blir också arbetslivs- och socialminister i den regering som nu är klar.

Yrkesutbildning i Norden måste bli mer attraktivt

Bristen på yrkesutbildad arbetskraft i Norden är självförvållad och måste lösas. Det måste bli mer attraktivt för unga att välja yrkesutbildningar och det måste bli lättare för yrkesutbildade att arbeta i hela Norden. Det menar Nordiska rådet, som nu ska samla arbetsmarknadens parter för att ta fram förslag på lösningar.

ILO-chefen: Underskatta inte riskerna med plattformsarbete

Människor som jobbar genom digitala plattformar – alltså tar korta uppdrag som cykelbud, städare och Uberförare – må vara få i Norden i dag. Men plattformsarbete växer snabbt i världen och måste regleras i tid för att undvika framväxten av en ny ”digital underklass”. Den varningen riktade ILO-chefen Guy Ryder till de nordiska arbetslivsministrarna vid deras gemensamma möte på tisdagen.

Yrkesutdannelse i Norden må bli mer attraktivt

Mangel på faglært arbeidskraft i Norden er selvpåført og må løses. Det må bli mer attraktivt for unge å velge yrkesfag og det må bli lettere for fagutdannede og arbeide i hele Norden. Det mener Nordisk råd og vil nå samle alle parter i arbeidslivet for å arbeide fram forslag til løsninger.

Första programsläpp för kultursatsningen Nordic Bridges

Äntligen släpps de första programpunkterna för det stora nordiska kulturinitiativet Nordic Bridges som genomförs i Kanada nästa år. Den internationella satsningen, som uppmärksammar nordisk konst och kultur i Kanada under hela 2022, är den mest omfattande någonsin.

COP26: Nordens statsministrar tillkännager nordiskt bidrag till Climate Investment Coalition

Under COP26 i Glasgow tillkännagav de nordiska länderna ett nytt bidrag till Climate Investment Coalition tillsammans med privata investeringsfonder i Storbritannien och Norden. Torsdagen den 11 november är det finansieringsdag i den nordiska paviljongen i Glasgow och i Nordic COP26 Hub i Helsingfors. Delta i konversationen på plats eller titta på den online!

Kulturministrarna: kulturen är en bärande kraft för hållbar utveckling

Konst och kultur har ett omistligt egenvärde och har samtidigt mycket att erbjuda för att vi ska nå visionen om Norden som världens mest hållbara och integrerade region i 2030. Det säger de nordiska kulturministrarna i en gemensam deklaration som presenterades på tisdagen.

Nordiska COP26-hubbar drar fulla hus

En succé. Så kan man helt kort sammanfatta den första veckan i den nordiska paviljongen på COP26 i Glasgow. På fredagen startade också programmet på den hubb till klimatkonferensen som har öppnats i Helsingfors, i Nordisk Kulturkontakts lokaler.

Återvinning av vindkraftverk behöver gemensam nordisk strategi

Att bygga ut vindkraften är en viktig del av den gröna omställningen – men vad händer när vindkraftverken blivit gamla? För att nedtagning av vindkraftverk och återvinning av avfall från vindkraftsindustrin sker på ett hållbart sätt krävs en gemensam nordisk strategi, anser Nordiska rådet.

Stark tro på ökat samarbete efter Nordiska rådets session

Det finns skäl till optimism om ett tätare nordiskt samarbete inom krisberedskap i framtiden. Det säger Nordiska rådets vicepresident Annette Lind, som tycker att signaler som kommit fram under Nordiska rådets session tyder på stor samstämmighet om att Norden måste samarbeta bättre när pandemin väl är över.

Erkki Tuomioja ny president för Nordiska rådet

Erkki Tuomioja har valts till ny president för Nordiska rådet. Lulu Ranne valdes till vice president. Båda kommer från Finland, som har presidentskapet i Nordiska rådet nästa år. Under 2022, som också markerar rådets 70-årsjubileum, satsar Finland på ett hållbart, säkert och gränslöst Norden.

Ökad spänning gör Norden intressant för NATO

Norden som region är strategiskt viktig för NATO, säger militäralliansens generalsekreterare Jens Stoltenberg, som talade på Nordiska rådets session på onsdag. President Bertel Haarder kallade besöket historiskt: Det var första gången någonsin som NATO:s högsta chef talade inför de nordiska parlamentarikerna.

Norden viktigare än någonsin

Norge tar över ordförandeskapet i Nordiska ministerrådet 2022. Norges statsminister Jonas Gahr Støre säger att Norge kommer att göra sitt för att Norden ska nå sitt mål att bli världens mest hållbara och integrerade region till 2030.

Ny insats: Hur påverkar teknikjättarna det demokratiska samtalet i Norden?

Teknikjättarnas inflytande på hur nyhetsmedierna utvecklas i Norden - och mer generellt i förhållande till det demokratiska samtalet måste undersökas. Det var budskapet från de nordiska kulturministrarna som vid onsdagens ministermöte beslutade om en samnordisk insats för att få mer kunskap om området.

Sidor

Prenumerera på vårt nyhetsbrev