Nordisk Samarbejde RSS (Skandinavisk)

Nya steg mot en helt integrerad digital region

De nordiska och baltiska länderna hör till de mest avancerade digitala samhällena i världen. För sex år sedan gick digitaliseringsministrarna in för att behålla regionens ställning som ledande inom digitalisering av det offentliga. Nu är det dags att snabba upp processen för användning av våra nationella eID över gränserna.

Arbetsmarknaden i Norden behöver enklare skatteregler

Det nordiska skatteavtalet måste förenklas om vi vill öka arbetskraftens fria rörlighet i Norden. Det sägs i en färsk rapport, som också ger förslag på konkreta åtgärder för hur detta ska gå till.

Våld i nära relationer ska förebyggas

De nordiska justitieministrarna diskuterade förebyggandet av våld i nära relationer på deras möte i Reykjavik den 18 september 2023.

Möt det nordiska samarbetet på klimatveckan i New York

Med fyra evenemang har det nordiska samarbetet en stark närvaro under klimatveckan i New York. Det sker med FN:s 78:e generalförsamling samt FN:s generalsekreterares toppmöte om hållbar utveckling och FN:s toppmöte om klimatmål i bakgrunden.

Nordiskt utskott: Öka kunskapsutbytet kring avveckling av kärnkraft

Det finns en stor potential för att stärka och utveckla kunskapsutbyte mellan de nordiska länderna kring avvecklingen av kärnkraftverk. Det menar Nordiska rådets utskott för kunskap och kultur som föreslår ett nordiskt center för nukleär kompetens.

"Begränsa det industriella trålfisket av sill i Östersjön!"

Trots kvoter har sill och strömmingen nått bottennivåer i Östersjön. Nu föreslår Nordiska rådets hållbarhetsutskott begränsningar av det industriella trålfisket för att skydda beståndet och försöka rädda det småskaliga fisket.

Här är de nominerade till Nordiska rådets miljöpris 2023

Grönlands första återbruksbutik, återanvända textilfibrer, cirkulär kläddesign och ett ramverk för modeveckor finns bland de sju nominerade till Nordiska rådets miljöpris 2023. Nordiska rådets miljöpris sätter i år fokus på textilindustrin och dess miljömässiga och klimatmässiga utmaningar.

Ny rapport: Kultursektorns återhämtning efter covid-19-pandemin

Kultursektorn är en av de sektorer som drabbades hårdast under covid-19-pandemin. Även om pandemin nu är över finns det flera spår av den kvar; förändrade kulturvanor, en publik som inte helt hittar tillbaka och otrygga villkor för kulturskapare. Det visar en ny rapport från Kulturanalys Norden som tagits fram på uppdrag av Nordiska ministerrådet.

Här är filmerna som kan vinna Nordiska rådets filmpris 2023

Sex nordiska filmer är nominerade till Nordiska rådets filmpris 2023 och för första gången någonsin är en grönländsk film nominerad. Filmerna presenteras på tisdagskvällen vid invigningen av ”New Nordic Films” under Den Norske Filmfestivalen i Haugesund. Vinnaren avslöjas vid prisutdelningen i Oslo den 31 oktober.

Nordens äldsta informationstjänst fyller 25 år

Nordiska ministerrådets informationstjänst Info Norden fyller 25 år. Info Norden har sedan 1998 varit en oumbärlig informationskälla för nordbor och spelat en nyckelroll i förverkligandet av den nordiska visionen om att Norden ska vara världens mest integrerade och hållbara region 2030.

Nordiska rådet utreder uppdatering av Helsingforsavtalet

Nordiska rådets presidium har på sitt sommarmöte i Trondheim beslutat att tillsätta en arbetsgrupp för att utreda behovet av en uppdatering av Helsingforsavtalet, samarbetsöverenskommelsen mellan Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige som utgör grunden för det nordiska samarbetet.

Utskott vill locka pilgrimsvandrare till Norden

Norden kunde bli en intressant ny destination för pilgrimsvandring. Genom samarbete mellan de existerande pilgrimsrutter som redan finns och gemensam marknadsföring kunde intresset för lederna öka både inom Norden och internationellt.

"Nordiska ministerrådet är en stark muskel när Norden ställer om"

Nordiska ministerrådet är redo att bli ett ännu effektivare verktyg för regeringarna när Norden ställer om till världens mest hållbara och integrerade region. Det sa Karen Ellemann, generalsekreterare, hon mötte de nordiska statsministrarna på den isländska ön Vestmannaeyjar under måndagen.

Sidor

Prenumerera på vårt nyhetsbrev