Behöver Nordiska rådet förändras för att kunna svara mot den nya säkerhetssituationen? Ska det finnas gemensamma riktlinjer för nordisk utrikes- och säkerhetspolitik? Hur säkerställer vi att det finns mat till alla under kriser? Det är några ämnen som Nordiska rådet diskuterar i Stockholm nästa vecka.
Den nya utgåvan av de nordiska näringsrekommendationerna (NNR) kommer beskriva hur man äter både hälsosamt och hållbart. Rekommendationerna är ett ledande exempel på regionalt samarbete om riktlinjer för kostsammansättning och rekommenderade intag av näringsämnen. I juni 2023 publiceras den nya hållbarhetsutgåvan av NNR. Vi träffade projektledaren professor Rune Blomhoff för att få senaste nytt om processen.
Ett effektivt nordiskt samarbete som ger resultat. Det är Nordiska ministerrådets nya generalsekreterare Karen Ellemanns viktigaste ambition. Vägen dit går via lagarbete.
Ungdomsrörelserna har varit tydligt närvarande på FN-mötet om biologisk mångfald i Montreal. Nu vill de vara med och se till att det nya avtalet efterlevs. Men vilka former kan detta ungdomsinflytande ha och hur ska det finansieras? Den diskussionen tog Norden till COP15 i Montreal.
Världens regeringar lyckades få ett historiskt avtal på plats till skydd för naturen, efter långdragna förhandlingar på COP15 i Montreal. Naturbaserade lösningar finns med i det nya globala avtalet, något som gläder de nordiska regeringarna. Men ungdomsrörelsen är kritisk till begreppet och befarar att det leder till greenwashing.
Nordiska rådet vill utöka samarbetet kring cybersäkerhet. Rådets presidium enades på sitt decembermöte om att föreslå att Norden får en gemensam cybersäkerhetsstrategi.
Festival of Cool är slutspurten i Nordic Bridges, ett årslångt nordiskt-kanadensiskt utbyte av konst, kultur och idéer som har ägt rum under hela 2022. Denna stora final med musik, teater, utställningar, föredrag och mycket mer från Norden avrundar satsningen. Samtidigt är den en upptakt till nya möjligheter för samarbete över Atlanten.
Ett starkare samarbete mellan de nordiska länderna kan bidra till en snabbare återhämtning efter pandemin och göra kultursektorn bättre rustad för kommande utmaningar. Det var budskapet från de politiker, forskare och kulturaktörer som deltog på det nordiska kulturpolitiska toppmötet i Oslo på tisdagen.
Den 7–18 december samlas världens länder i Montreal i Kanada för att enas om ett nytt globalt avtal för naturen. Norden är på plats på COP15 med ministrar, parlamentariker och 18 nordiska ungdomsrepresentanter som hoppas kunna sätta press på slutförhandlingarna för ett ambitiöst avtal.
Det nordiska gränshinderrådet vädjar till den svenska regeringen att ta gränsregionerna i beaktande i en eventuell utredning av ID-kontroller för inresande till Sverige. I ett brev till regeringen varnar Gränshinderrådet för negativa konsekvenser av nya kontroller.
Rapporten är utgiven av Nordisk information för kunskap om kön (NIKK) och innehåller den hittills största kartläggningen av sambandet mellan könsnormer och klimatpåverkan i de nordiska länderna. Den visar bland annat att ett större omsorgsansvar kan vara centralt i den gröna omställningen.
Søren Würtz från Danmark blir ny direktör för Nordens institut på Grönland. Han kommer närmast från uppdraget som chef för Kultur och Event i Kommuneqarfik Sermersooq, Grönland.
Det nordiska försvarssamarbetet ska uppdateras för att stärka samarbetet efter att Sverige och Finland går med i Nato. Det kom fram på ett möte mellan Nordiska rådets presidium, försvarsutskotten för de nordiska parlamenten och representanter för det nordiska försvarssamarbetet Nordefco nyligen.
De värsta farhågorna inträffade inte, men de viktigaste resultaten uteblev. Många unga fick göra sina röster hörda, men när de kommer hem behöver de mer makt att trycka på sina regeringar för att klimatavtalen ska bli verklighet. Så sammanfattar några ungdomsrepresentanter klimatmötet COP27.
Hälsosamma och hållbara matvanor måste ligga i centrum för klimatåtgärderna för att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 C och för att uppnå hållbarhetsmålen. Det var budskapet från högnivåpanelen i den nordiska paviljongen för livsmedelssystem på COP27.
Det skulle få stora effekter på klimatpolitiken om kvinnor involverades på lika villkor i de internationella klimatförhandlingarna. Den slutsatsen drog både nordiska ministrar och afrikanska ledare när de diskuterade politiska grepp för att en jämställd klimatpolitik på COP27 i Egypten.
Karen Ellemann har varit ledamot i det danska folketinget sedan 2007 och har haft ett antal ministerposter i den danska regeringen. Hon tillträder som generalsekreterare för Nordiska ministerrådet den 1 januari 2023.
Den gröna omställningen kommer att vända på varje sten i samhället – så hur påverkas män och kvinnor av denna förändring? Den 14-15 november bjuder Norden in till flera debatter på klimatmötet COP27 om hur en rättvis klimatpolitik kan se ut.
Det går långsamt, men det går framåt. Säkerhetsläget i världen förstärker kravet på ett starkare och formaliserat nordiskt samarbete om infrastruktur som transport och digitalisering. Det blev tydligt under Nordiska rådets session i Helsingfors.
Norden gör gemensam sak med Afrikanska Unionen och sätter jämställdhet i centrum på COP27 i Egypten. Den 15 november bjuder klimatminister Espen Barth Eide, Norge, och jordbrukskommissionär Josefa Sacko, AU, in till debatt om hur den gröna omställningen kan ske på lika villkor för kvinnor och män.