Nordisk Samarbejde RSS (Skandinavisk)

Ökat samarbete lyfter nordiska startups

Det finns stora outnyttjade resurser i samarbetet kring finansiering av uppstarts- och tillväxtföretag i Norden. Vår region kan bli världsledande inom områdetom vi tar tillvara på de möjligheter som det nordiska samarbetet ger oss. Bland annat det här är konklusionen i en ny rapport som Idar Kreutzer, vd för Finans Norge, har skrivit för Nordiska ministerrådet och som nyligen överlämnades till de nordiska samarbetsministrarna.

Nordiska rådet vill öka samarbetet med Nordamerika

Nordiska rådet vill fördjupa samarbetet med Nordamerika. Det bor 12 miljoner personer i Nordamerika som definierar sig som nordiskättade och det är en enorm potential som bör utnyttjas ännu bättre, anser rådet.

Jessica Polfjärd leder Nordiska rådet 2019

Nordiska rådets president år 2019 Jessica Polfjärd ser tillbaka på den sjuttionde sessionen och är entusiastisk över substansen och relevansen i debatten. Hennes jobb i rådets ledning inleds i januari då Sverige tar över presidentskapet efter Norge.

Kulturministrarna satsar på världen igen

Efter de internationella succéerna Nordic Cool i Washington och Nordic Matters i London har de nordiska kulturministrarna beslutat att göra en ny internationell kultursatsning på en ännu okänd plats i världen. Beslutet fattades under ministermötet i Oslo på onsdagen.

Utbildningssamarbete viktigare än någonsin

30 år av samarbete kring utbildning och språk och 8 600 barn, unga och vuxna som deltar i Nordplus mobilitetsaktiviteter varje år räcker inte. Medborgarna vill ha mer. Det är värt att fira.

Stärkt position för finskan och isländskan i Nordiska rådet

Nordiska rådet har idag slagit fast att rådet har fem officiella språk: danska, finska, isländska, norska och svenska. Beslutet har stor principiell betydelse och kommer efter flera års ställvis ganska utmanande diskussioner.

Ministermöte om fortsatt samarbete på miljö- och klimatområdet

Den 31 oktober arrangerades det sista miljö- och klimatministermötet under det svenska ordförandeskapet i Nordiska ministerrådet. Behovet av gemensamma nordiska insatser för att stödja ett bra utfall från COP24 betonades. På agendan stod också hållbara städer, klimatanpassning, hav och klimat och genomförande av två av rekommendationerna från Tine Sundtofts genomlysning av sektorns arbete.

Norden och Baltikum som det föredragna testområdet för 5G

Med en gemensam handlingsplan vill de nordiska och baltiska länderna i nära samarbete bygga ut 5G-nätverk i regionen samt stödja utveckling och användning av ny teknik som bygger på 5G. På Nordiska rådets session presenterades en nordisk-baltisk handlingsplan för 5G för de nordiska statsministrarna med konkreta åtgärder och mål för samarbetet fram till 2020.

Ett steg närmare eID i Norden

Arbetet med en gemensam elektronisk legitimation (eID) för hela Norden och Baltikum går snabbt framåt. Innan 2020 ska lösningen lanseras i de olika länderna. Under Nordiska rådets session i Oslo presenterades arbetet för parlamentarikerna.

Starkare mandat för Gränshinderrådet gav resultat

Det nordiska Gränshinderrådet levererar. För ett år sedan fick rådet ett starkare politiskt mandat, och under 2018 har 14 hinder för den fria rörligheten i Norden klarats av. Sveriges Samarbetsminister Margot Wallström är särskilt nöjd med att flera problem med A-kassan lösts för gränspendlare.

Nordiska rådets fem priser utdelade i Oslo

Auður Ava Ólafsdóttir, Bárður Oskarsson, Nils Henrik Asheim, Benedikt Erlingsson, Ólafur Egill Egilsson, Marianne Slot, Carine Leblanc samt Per Ole Frederiksen, Pâviârak Jakobsen och Nette Levermann från Naturresursrådet i Attu fick ta emot Nordiska rådets priser vid en stjärnspäckad prisutdelning på Den Norske Opera & Ballett i Oslo på tisdag kväll.

Bárður Oskarsson fick Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2018

Bilderboken Træið (”Trädet”) av den färöiske författaren Bárður Oskarsson vinner Nordiska rådets barn- och ungdomslitteraturpris 2018. Priset delades ut av den svenska författaren och illustratören Gunilla Bergström vid Nordiska rådets prisutdelning på Operan i Oslo.

Kona fer í stríð fick Nordiska rådets filmpris 2018

Kona fer í stríð (Woman at War) från Island mottar Nordiska rådets filmpris 2018 för ett verk som på ett roligt och lekande sätt hanterar såväl storpolitiska frågor som privatlivet hos den 48-åriga kvinnan som är filmens oväntade actionhjälte.

Så bekämpar Norden fake news

Falska nyheter, fientliga kampanjer och belastningsattacker   –  så ser digitaliseringens baksida ut.  De nordiska statsministrarna talade om vikten av att skydda sig mot cyberhot som undergräver demokratin. Men statsministrarna blev också utmanade av nordiska parlamentariker att värna sina egna public service-medier och minska klyftorna i de nordiska samhällena.

Sidor

Prenumerera på vårt nyhetsbrev