Vilka megatrender kommer att påverka Norden fram till 2030? Är vi på rätt väg? Det är några av huvudfrågorna på Nordiska ministerrådets inspirationskonferens på hög nivå i Köpenhamn den 28 september 2023. Och du kan vara med!
Fortsatt starkt stöd till Ukraina, samarbete inom säkerhetsfrågor samt arbete för demokrati, rättsstatsprincipen och mänskliga rättigheter är några av de viktigaste punkterna som tas upp i det nya samarbetsavtalet för 2024–2026 mellan Nordiska rådet och Baltiska församlingen. Avtalet skrevs under i Tallinn den 22 september.
De nordiska och baltiska länderna hör till de mest avancerade digitala samhällena i världen. För sex år sedan gick digitaliseringsministrarna in för att behålla regionens ställning som ledande inom digitalisering av det offentliga. Nu är det dags att snabba upp processen för användning av våra nationella eID över gränserna.
Ackrediteringen för journalister till Nordiska rådets 75:e session i Stortinget i Oslo den 30 oktober–2 november 2023 har öppnat. Via länken nedan kan du som journalist ackreditera dig både till sessionen och Nordiska rådets prisutdelning.
Sverige är i år ordförandeland i Nordefco och därmed bjöd Nordiska rådets svenska delegation in till ett informellt rundabordssamtal om försvarsfrågor i riksdagen onsdagen den 13 september.
Det nordiska skatteavtalet måste förenklas om vi vill öka arbetskraftens fria rörlighet i Norden. Det sägs i en färsk rapport, som också ger förslag på konkreta åtgärder för hur detta ska gå till.
Med fyra evenemang har det nordiska samarbetet en stark närvaro under klimatveckan i New York. Det sker med FN:s 78:e generalförsamling samt FN:s generalsekreterares toppmöte om hållbar utveckling och FN:s toppmöte om klimatmål i bakgrunden.
Det finns en stor potential för att stärka och utveckla kunskapsutbyte mellan de nordiska länderna kring avvecklingen av kärnkraftverk. Det menar Nordiska rådets utskott för kunskap och kultur som föreslår ett nordiskt center för nukleär kompetens.
Trots kvoter har sill och strömmingen nått bottennivåer i Östersjön. Nu föreslår Nordiska rådets hållbarhetsutskott begränsningar av det industriella trålfisket för att skydda beståndet och försöka rädda det småskaliga fisket.
Grönlands första återbruksbutik, återanvända textilfibrer, cirkulär kläddesign och ett ramverk för modeveckor finns bland de sju nominerade till Nordiska rådets miljöpris 2023. Nordiska rådets miljöpris sätter i år fokus på textilindustrin och dess miljömässiga och klimatmässiga utmaningar.
Nordiska rådet sammanträder till sitt första möte för hösten i Köpenhamn 4–5 september. På mötet står bland annat nordiskt samarbete inom kärnkraft och Östersjöns tillstånd.
Kultursektorn är en av de sektorer som drabbades hårdast under covid-19-pandemin. Även om pandemin nu är över finns det flera spår av den kvar; förändrade kulturvanor, en publik som inte helt hittar tillbaka och otrygga villkor för kulturskapare. Det visar en ny rapport från Kulturanalys Norden som tagits fram på uppdrag av Nordiska ministerrådet.
Sex nordiska filmer är nominerade till Nordiska rådets filmpris 2023 och för första gången någonsin är en grönländsk film nominerad. Filmerna presenteras på tisdagskvällen vid invigningen av ”New Nordic Films” under Den Norske Filmfestivalen i Haugesund. Vinnaren avslöjas vid prisutdelningen i Oslo den 31 oktober.
Nordiska ministerrådets informationstjänst Info Norden fyller 25 år. Info Norden har sedan 1998 varit en oumbärlig informationskälla för nordbor och spelat en nyckelroll i förverkligandet av den nordiska visionen om att Norden ska vara världens mest integrerade och hållbara region 2030.
Runt om i Norden byggs den havsbaserade vindkraften ut i snabb takt. I det här läget bör Norden samordna sin forskning och sina myndighetsprocesser för att kunna ta en ledande roll inom vindkraft till havs. Det anser nordiska rådets Hållbarhetsutskott.
Nordiska rådets presidium har på sitt sommarmöte i Trondheim beslutat att tillsätta en arbetsgrupp för att utreda behovet av en uppdatering av Helsingforsavtalet, samarbetsöverenskommelsen mellan Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige som utgör grunden för det nordiska samarbetet.
Norden kunde bli en intressant ny destination för pilgrimsvandring. Genom samarbete mellan de existerande pilgrimsrutter som redan finns och gemensam marknadsföring kunde intresset för lederna öka både inom Norden och internationellt.
Nordiska ministerrådet är redo att bli ett ännu effektivare verktyg för regeringarna när Norden ställer om till världens mest hållbara och integrerade region. Det sa Karen Ellemann, generalsekreterare, hon mötte de nordiska statsministrarna på den isländska ön Vestmannaeyjar under måndagen.
Lanseringen av de Nordiska näringsrekommendationerna 2023 har skapat debatt och uppmärksamhet i media, både i de nordiska länderna och internationellt. Det är framförallt rekommendationerna om en maximal köttkonsumtion på 350 gram per vecka och intag av alkohol som skapar rubriker.