Nordisk kulturkontakt RSS (Skandinavisk)

Mentorskapets första träff går snart av stapeln, lär känna adepterna!

I Oktober 2022 hålls metorskapspilotens introduktionsmöte på plats i Helsingfors med alla 10 mentorer och 10 adepter. Efter detta kommer mentor och adept fortsätta mötas enskilt både online och i respektive hemland regelbundet under de sex månader mentorskapsperioden pågår. Ett gemensamt avslutande möte hålls på plats i Helsingfors i mars 2023. 

Pilotprogrammet för mentorskap inom det nordisk-baltiska mobilitetsprogrammet för kultur etablerades för att öka utbytet av kunskap, lärande och erfarenheter i regionen. Målet är att främja växelverkan, hållbarhet och långsiktiga relationer över gränserna mellan erfarna och yngre konstnärer och kulturarbetare. 

Här kan du ytterligare bekanta dig med de adepter som blivit utvalda till att delta i mentorskapspiloten: 

Foto: Donatas Ališauskas

Giedrė Putramentaitė  

Giedrė är frilansande projektledare som just nu specialiserar sig på modern cirkus.  

Hon har omfattande erfarenhet av att leda såväl små- som storskaliga kulturprojekt inom scenkonst. Under sin karriär har hon arrangerat över 15 scenkonstfestivaler, varit kurator för olika program och projekt, arbetat med strategier inom en organisation, samt på det moderna cirkusfältet i Litauen. Giedrė är medlem i föreningen för kulturledare i Litauen (och ledde den i två år) som arbetar med att lobba för detta yrke.  

Giedrė är intresserad av ämnen som ledarskap, ekonomisk hållbarhet och samarbete med näringslivet inom kultursektorn.  

Huvudsaklig konstart: modern cirkus.  

Nuvarande bostadsort: Vilnius, Litauen  

Foto: Gabrielė Janilionytė

Gabrielė Janilionytė  

Gabrielė Janilionytė: Antropolog, ledare av kulturella och sociala projekt, scenkonstproducent, genomför olika interdisciplinära projekt för att skapa förändring i litauiska städer genom samhällsengagemang. En facilitator, hållbarhetsentusiast och en förändringsskapare som vill uppnå positiva sociala effekter i olika sammanhang. Målet är hållbar urban utveckling genom cirkulär ekonomi och grön infrastruktur. Arbetar för närvarande med samfund och leder hållbarhetsprojekt om kompostering och främjande av biologisk mångfald i offentliga gröna stadsområden.  

Huvudsakliga konstarter: arkitektur, bildkonst, kulturarv och teater. 

Nuvarande bostadsort: Vilnius, Litauen  

Foto: Donatas Ališauskas

Tze Yeung Ho  

Tze Yeung Ho (f. 1992) är en norsk kompositör baserad i Helsingfors. Han är arrangör och grundare av projektet OSLOFONI, medlem i arbetsgruppen ECCO inom föreningen ECSA för europeiska musikskapare och styrelsemedlem i konsertserien Periferien – nyMusikk Oslo. Tze Yeung har varit ordförande för den norska avdelningen av UNM-festivalen (Ung nordisk musik).  

Tze Yeungs musik ligger i korsningen mellan olika förståelsefält. Hans verk utforskar tal, översättning, dramaturgi och poetik, med särskilt fokus på flerspråkiga perspektiv. Med utgångspunkt i skandinavisk, finsk-ugrisk och kinesisk poesi och prosa rör sig hans musik i de bräckliga landskapen av (miss)kommunikation genom (o)uttalade ord.  Nära samarbete med levande författare, historieberättare och ordbaserade artister är centralt för hans konstutövande.  

Huvudsaklig konstart: musik  

Nuvarande bostadsort: Helsingfors, Finland  

Foto: Jussi Virkkumaa

Sanna Soni  

Sanna Soni är producent och dockteateragent med en kandidatexamen i kulturförvaltning.  För närvarande arbetar hon inom Aura of Puppets, ett nätverk för fristående professionella dockteaterkonstnärer i Finland. Under de senaste åren har hon specialiserat sig på samtida visuell teater och dockteaterproduktion, och hon har över sju års erfarenhet som konstnärsagent. Sanna har bred erfarenhet av såväl storskaliga som mer intima teaterproduktioner samt av festivaler och projekt. Hon har varit produktionschef och medlem i kuratorsteamet för den internationella dockteaterfestivalen TIP-Fest i Åbo i några år. Huvudsakligen arbetar hon på det fristående scenkonstfältet. Till hennes största professionella ambitioner hör att skapa mer hållbara arbetsförhållanden för självständiga konstnärer nationellt och internationellt. Sannas hobby är att undervisa i indisk folk- och Bollywood-dans.  

Huvudsaklig konstart: teater  

Nuvarande bostadsort: Åbo, Finland  

Foto: Rebekka Bohse Meyer

Rebekka Bohse Meyer  

Rebekka Sofie Bohse Meyer är performansdesigner som skapar immersiva performativa installationer. Hon har en bakgrund inom musik, så ljud utgör kärnan i hennes verk och hon har jobbat med rumsligt ljud, generativt ljud och ljud för AI. Det har lett vidare till ett intresse för ny teknik och utforskande av immersiva kvaliteter hos virtuell verklighet. För närvarande arbetare hon med att kombinera ljud, performans och ny teknik i en VV-opera.    

Rebekka Bohse Meyer främjar andra interdisciplinära och performativa artisters arbete genom sitt arbete som kurator och grundare av utställningsplattformen BUNKER i Köpenhamn.    

Huvudsakliga konstarter: media, musik, teater, design  

Nuvarande bostadsort: Köpenhamn, Danmark  

Foto: Keithy Kuuspu

Laura Cemin  

Laura Cemin (f. 1992, Italien) bor och arbetar i Helsingfors, Finland. Hennes verk, som ofta visas i gallerier och på icke-traditionella platser, sammanför element av performans, text och temporalitet med syftet att utmana gränserna mellan dans och visuell konst. Hon avlade examen vid Konsthögskolan vid Umeå universitet 2019 och är därtill utbildad inom balett och modern dans.
Hennes verk har visats internationellt på gallerier, teatrar och museer, så som Norrlandsoperan (SE), Bildmuseet (SE), Museum für Neue Kunst (DE) och Kiasma (FI). Parallellt med sitt praktiska konstutövande arbetar hon som dansdramaturg och gästlärare vid Estlands konstakademi.   

Huvudsakliga konstarter: visuell konst, dans  

Nuvarande bostadsort: Helsingfors, Finland  

Foto: Lukas Lund

Sandra Cecilie Quist Lund  

Sandra är utbildad vid Biskops Arnös författarskola och Konstfack i Sverige. Hon har publicerat poesi i Kritiker och OVBIDAT, och har skrivit recensioner i olika tidskrifter. Hon har en bachelorexamen i litteraturhistoria från Aarhus universitet och en magisterexamen i litteratur, kultur och media från Lunds universitet, med specialisering på poetik och performativ kritik. Sandra har arbetat med hybridformer av kritik på bastard, en plattform för experimentell performanskonst, koreografi och interdisciplinär konstpraktik. För närvarande arbetar hon inom förlagsvärlden som redaktör och översättare av barnlitteratur, tidigare har hon arbetat på utställningsplattformen Forlaget Gestus. Sandra är intresserad av litteratur på ett utvidgat fält, poesi i marginalen, performanskonst, samt arkivestetik. På senaste tid har hon utforskat visuell poesi och bidragit till tidskiften ToCall.  

Huvudsaklig konstart: litteratur  

Nuvarande bostadsort: Köpenhamn, Danmark  

Foto: Livia Schweizer

Manca Dornik  

Manca Dornik (f. 1995) är en slovensk ackordeonist som nyligen avlade examen vid Sibelius-Akademins för den finska dragspelspionjärn, professor Matti Rantanen. Utöver dragspel studerade hon även dirigering och komposition. Manca har deltagit i många internationella tävlingar och vunnit flera första och andra platser och pris. Hon har redan varit solist för ett flertal orkestrar. Så tidigt som 2015 fick hon det främsta priset för slovenska studerande, Prešeren-priset, för sin musikaliska verksamhet.   

Manca uppträder aktivt som solist och kammarmusiker. Hon har gjort många framföranden och inspelningar på viktiga internationella festivaler. Under hela sin karriär har hon fokuserat på intensivt samarbete med kompositörer och hon har spelat in och uruppfört många nya musikverk som innehåller dragspel. Hennes intresse för samtida musik har prisbelönts med Kranichstein Stipendiumpreis i Darmstadt. Manca har nyligen spelat in sitt debutalbum ”Elements” på Orpheus Classical Label (NYC, London, Madrid).  

Huvudsaklig konstart: musik  

Nuvarande bostadsort: Helsingfors, Finland  

Foto: Aki Viren

Inka Kynkäänniemi  

Inka Kynkäänniemi bor i Helsingfors och arbetar med video, skulptur, installation och text. Hennes verk handlar ofta om tid, kollektivt delade känslor och de olika relationer som varelser, föremål och samhällen skapar med världen och varandra. Samarbete spelar en nyckelroll i hennes konst. Under de senaste åren har hon arbetat tillsammans som en duo med konstnären Iiris Kaarlehto. Hon har en konstmagisterexamen från Bildkonstakademin i Helsingfors.  

Huvudsakliga konstarter: visuell konst, film, hantverk  

Nuvarande bostadsort: Helsingfors, Finland  

Foto: Jari Hannuniemi

Amanda Hakoköngäs  

Amanda Hakoköngäs (f. 1993, Finland)  är kulturarbetare, skribent och utställningsskapare från norra Finland, Lappland. Sedan 2019 arbetar hon vid Aines konstmuseum i Torneå, på gränsen mellan norra Finland och Tornedalen i Sverige. Hon skriver aktivt artiklar och recensioner om konst och kultur i nordliga områden. För närvarande är hon intresserad av olika strukturer hos textilier, dramaturgi och utställningsrum och beröringspunkter mellan sådana rum.   

Åren 2021–2022 deltog hon i postgraduala kuratorstudier vid den belgiska konstskolan KASK i Gent, och har en magisterexamen i visuell kultur, kuratering och samtidskonst från Högskolan för konst, design och arkitektur vid Aalto-universitetet i Helsingfors, där hon också studerade för en kandidatexamen i textildesign och scenografi. Hon har även gått på skrivarlinjen vid Kritiska högskolan i Helsingfors.  

Huvudsakliga konstarter: visuell konst, design, arkitektur, kulturarv  

Nuvarande bostadsort: Tervola/Torneå/Helsingfors, Finland 

Ifall du ännu inte hunnit bekanta dig med mentorerna och mentorskapsprogrammet kan du göra det HÄR. 

 

The post Mentorskapets första träff går snart av stapeln, lär känna adepterna! appeared first on Nordisk kulturkontakt.

Månadens nordiska film runtom i Finland i höst

Välkommen att njuta av den nordiska filmens otroliga bredd en gång i månaden från september till december!

Filmserien Månadens nordiska film ger filmvänner och skolelever på tio orter möjligheten att uppleva bl.a. följande filmer denna höst: norska The Worst Person in the World, isländska Lamb, svenska Utvandrarna och danska Miss Viborg. Vi har också glädjen att förevisa två dokumentärfilmer från Grönland och Färöarna.

Repertoaren varierar ortvis och förhandsanmälda skolgrupper har fritt inträde till visningarna.

Serien arrangeras av: Walhalla ry, Svenska nu, Pohjola-Norden, Nordisk kulturkontakt

I samarbete med: Svenska veckan, Folktinget, Danmarks ambassad i FInland, R&A kiertue

Lokala samarbetspartners:

Esbo: Hanaholmens kulturcentrum, Svenska nu
Tavastehus: Museo Militaria & Bio Rex, Kino Tavast
Joensuu: Elokuvateatterikeskus Tapio, Pohjois-Karjalan elokuvayhdistys ry & Pohjola-Norden
Jyväskylä: Kino Aurora, Mellersta finlands filmcentrum
Uleåborg: Elokuvateatteri Studio, Uleåborgs filmcentrum
Tammerfors: Arthouse Cinema Niagara, Birkalands filmcentrum
Haparanda: Tornionlaakson museo, Pohjola-Norden
Åbo: Logomo, Egentliga Finlands filmcentrum
Vasa: Bio Ritz, Botnia filmcentrum

Mera information om filmerna och visningarna hittar du på walhalla.fi

The post Månadens nordiska film runtom i Finland i höst appeared first on Nordisk kulturkontakt.

Jesper Smed Jensen t.f. direktör

Jesper Smed Jensen har tillträtt som tillförordnad direktör på Nordisk kulturkontakt. De senaste fyra åren har Jesper arbetat som seniorrådgivare i kulturteamet vid Nordiska ministerrådets sekretariat, varifrån han lånas ut till Nordisk kulturkontakt till dess att en ny direktör för NKK är utsedd.

Jesper kom till det nordiska kultursamarbetet från Slots- og kulturstyrelsen i Danmark, där han bland annat ledde utvecklingsarbeten inom Statens Kunstfond och de många stödprogram som Slots- och kulturstyrelsen administrerar. Till utbildningen är han cand.mag i musikvetenskap, film- och medievetenskap.

The post Jesper Smed Jensen t.f. direktör appeared first on Nordisk kulturkontakt.

Kvällsöppet tre dagar i veckan på Nordisk kulturkontakts bibliotek i höst

Från och med den 6 september har Nordisk kulturkontakts bibliotek på Kajsaniemigatan 9 kvällsöppet fram till kl. 19 från tisdag till torsdag för att flera skall hinna besöka oss efter jobbet. Så passa på och stick dig in för att låna lite höstläsning nu när kvällarna så småningom börjar mörkna!

Öppettider från och med 6.9:

Ti-to 12–19
Fr 12–16

The post Kvällsöppet tre dagar i veckan på Nordisk kulturkontakts bibliotek i höst appeared first on Nordisk kulturkontakt.

Norden i fokus söker senior kommunikationsrådgivare

Är du nordist och kommunikationsproffs?

Norden i Fokus är ett kommunikationsprojekt under Nordiska ministerrådets sekretariat, som har medarbetare stationerade i alla de nordiska huvudstäderna. I Finland är Norden i Fokus medarbetare anställd av Nordisk kulturkontakt i Helsingfors.
Vi söker nu en kommunikationsrådgivare för arbetet med Norden i Fokus i Finland.

Norden i Fokus’ syfte är att synliggöra det officiella nordiska samarbetets visioner och program i alla de nordiska länderna. Genom seminarier, stora och små arrangemang och digitala kampanjer bidrar Norden i Fokus till att sätta en nordisk dagordning i de enskilda länderna. Under ledning av Nordiska ministerrådets kommunikationsavdelning i Köpenhamn ska Norden i Fokus fånga upp och delta i den nationella debatten med en nordisk vinkel. Norden i Fokus primära målgrupper är medier, opinionsbildare, politiker, ämbetsmän, näringslivsrepresentanter och civilsamhällets olika aktörer.

Som kommunikationsrådgivare inom Norden i Fokus med placering i Helsingfors är du en del av ett team bestående av kolleger i fem nordiska huvudstäder, som planerar och genomför sammanlagt omkring 70 evenemang per år. Vissa projekt ansvarar du för självständigt, andra genomför du i samarbete med ditt nordiska team eller med kollegerna på Nordisk kulturkontakt.Nordisk kulturkontakt är en officiell nordisk kulturinstitution i Helsingfors med verksamhet i hela Norden som främjar, förstärker och berättar om nordiskt kultursamarbete med visionen att alla ska kunna delta i kultur- och samhällsliv på lika villkor.

Till arbetsuppgifterna hör att:
 • Arrangera nordiska seminarier och evenemang, både fysiska och digitala, med fokus på nordisk politik och samhällsutveckling
 • Kommunicera nordiska visionen 2030 och nordiskt samarbete i finländska och nordiska kanaler
 • Aktivt upprätthålla och utöka nätverk på finska och svenska i Finland
 • Bevaka finskt och nordisk dagspolitik
Som kommunikationsrådgivare inom Nordiska ministerrådet behöver du:
 • Ha utmärkta nätverk inom politik, samhälle, kultur och media i Finland och övriga Norden samt vara bra på att skapa nya nätverk
 • Vara en mycket god organisatör och projektledare
 • Vara kreativ, nytänkande, digitalt kunnig och aktiv på sociala medier
 • Ha utmärkta kunskaper i svenska och finska och goda kunskaper i engelska samt god förmåga att uttrycka dig både i tal och skrift på dessa språk
 • Ha en relevant utbildning inom t.ex. samhällsvetenskap, journalistik eller liknande ämnen
 • Minst fem års yrkeserfarenhet av kommunikationsarbete
 • Som person är du utåtriktad, noggrann, flexibel och trivs med att aTrbeta såväl självständigt med ett uttalat eget ansvar som i team med dina kolleger runtom i Norden.
Vi erbjuder dig

ett arbetskontrakt på fyra år enligt Nordiska ministerrådets regler, med möjlighet till förlängning i ytterligare fyra år, och ett intressant och självständigt arbete i en spännande internationell miljö. Enligt gällande nordiska regler kan anställda vid en statlig myndighet i ett av de nordiska länderna få tjänstledigt då man tar emot ett nordiskt arbete. Medarbetare som rekryteras från ett annat nordiskt land får flytten betald och ett etableringsstöd samt lönetillägg enligt Nordiska ministerrådets regler.
Nordisk kulturkontakt har två kontor i Helsingfors (på Sveaborg och i Kajsaniemi). Din huvudsakliga arbetsplats blir på Sveaborg.

Ansökan

Din ansökan på svenska, norska eller danska med bifogad CV och löneanspråk vill vi ha senast 18.9 2020. (Observera att ansökningsportalen stänger vid midnatt lokal dansk tid.)

För mer information

Om du har frågor, kontakta:

 • Nordiska ministerrådets kommunikationschef Niina Aagaard på niiaag@norden.org; eller
 • Nordisk kulturkontakts direktör Jesper Smed Jensen på jesper.smed.jensen@nordiskkulturkontakt.org eller tel. +45 60 39 42 74 (angående frågor om organisationen, arbetsvillkor med mera).

Läs mer om Nordisk kulturkontakt på www.nordiskkulturkontakt.org och Nordiska ministerrådet på www.norden.org

The post Norden i fokus söker senior kommunikationsrådgivare appeared first on Nordisk kulturkontakt.

Nordisk kulturkontakt söker kulturproducent

Nordisk kulturkontakt är en officiell nordisk kulturinstitution i Helsingfors med verksamhet i hela Norden. Vi främjar, förstärker och berättar om nordiskt kultursamarbete med visionen att alla ska kunna delta i kultur- och samhällsliv på lika villkor.

Vi söker nu en KULTURPRODUCENT

till vårt mötesplatsteam som ansvarar för att producera och genomföra evenemang och aktiviteter i Helsingfors och övriga Finland. Tillsammans med teamet ansvarar du för att Nordisk kulturkontakt med vår vision som grund erbjuder ett bra, relevant och inspirerande program som profilerar nordisk kultur, kulturpolitik och Norden i Helsingfors och Finland.

De mångsidiga arbetsuppgifterna organiseras inom teamet med ett gemensamt ansvar för utförandet.  En god samarbets- och kommunikationsförmåga är en förutsättning, också i dialogen med våra externa samarbetspartners på lokal, nationell och nordisk nivå. Arbete på kvällar och helger förekommer.

I arbetsuppgifterna ingår
 • planläggning av program i samarbete med mötesplatsteamet
 • produktion, koordination och marknadsföring av kulturevenemang, utställningar och seminarier – även arrangemang med ett bredare samhällsperspektiv kan förekomma
 • samarbete med andra för verksamheten viktiga institutioner eller parter.
Vi förväntar oss att du har
 • en mångsidig arbetserfarenhet, bland annat av att arrangera kulturevenemang och seminarier
 • relevant högskole-/universitetsutbildning inom konst, kulturproduktion eller liknande ämnen
 • erfarenhet av samordning, koordinering, projektadministration samt budgethantering
 • goda kunskaper om det nordiska kulturlivet samt relevanta nätverk
 • ett lösningsorienterat och flexibelt arbetssätt
 • god kommunikativ förmåga i tal och skrift
 • ett gott visuellt öga samt erfarenhet av att hantera sociala medier
 • god förmåga att möta olika människor och obehindrat framträda inför publik
 • utmärkta kunskaper i  ett skandinaviskt språk samt engelska.

Vi värdesätter normkreativitet och förmågan att införa nya perspektiv på det nordiska kultursamarbetet.

Vi erbjuder dig

Ett omväxlande och kreativt arbete i en nordisk institution. Medarbetare som rekryteras från ett annat nordiskt land får flytten betald och ett etableringsstöd samt lönetillägg enligt Nordiska ministerrådets regler. Vi erbjuder ett arbetskontrakt på 4 år heltid med möjlighet till förlängning ytterligare 4 år. Nordisk kulturkontakt har två kontor i Helsingfors, ett på Sveaborg och ett i centrum. Din arbetsplats blir i huvudsak på Kajsaniemigatan i centrala Helsingfors.

Ansökan

Din ansökan med bifogad CV och löneanspråk vill vi ha senast 11.09.2022. Ansökan sänds in via Nordiska ministerrådets ansökningsportal (observera att ansökningsportalen stänger vid midnatt dansk tid.) Skriv din ansökan på svenska, danska eller norska. Ansökningarna behandlas fortlöpande. Tillträde 09.01.2023 eller enligt överenskommelse.

Mer information

Frågor gällande arbetets innehåll besvaras av seniorrådgivare/ kulturproducent Annika Bergvik-Forsander, tfn +358 10 583 1015, annika.bergvik-forsander(at)nordiskkulturkontakt.org

För frågor gällande arbetsförhållanden och villkor kontakta ekonomi- och personalchef Titti Schulman, tfn +358 10 583 1003, titti.schulman(at)nordiskkulturkontakt.org

 

The post Nordisk kulturkontakt söker kulturproducent appeared first on Nordisk kulturkontakt.

Critical discussions at Arctic Arts Summit 2022 

The biannual Arctic Arts Summit was hosted in Whitehorse, Yukon at the end of June 2022. The summit hosted a number of professionals working in the circumpolar culture field, and the three-day-summit included concerts, panels, speeches, theatre, and most importantly, critical discussion. Petra Laiti, grant advisor at Nordic Culture Point, hosted a panel session on Arctic mobility and funding opportunities during the summit. The panel included Eline Wernberg Sigfusson (DK) from A/Nordi/C, Ragnar Siil (EE) from Creativity Lab, Susanne Næss Nielsen (NO) from Davvi Senter for Scenkunst, and Kai Latvalehto (FIN) from Ambassaden residency in Oulu.  

”Very quickly into the planning phase of the discussion, we realized we were there to talk about power. I think even the location of Whitehorse raised plenty of thought in all participants on the themes of accessibility, travel funds, opportunities for underrepresented groups, and Indigenous visibility in particular”, Laiti says. 

The Culture and Art Programme at Nordic culture point will have a special focus on the Arctic in the near future. Although funding for Arctic cultural collaborations can be applied for in any application round of the Culture and Art Programme, in the remaining application round of 2022 and the two rounds in 2023, part of the funding is reserved especially for collaborative art and culture projects in the Arctic. 

”Mobility in the Arctic is such a vast, layered topic. There are no limits to the different dimensions. Arctic mobility – which is more necessary than ever – could be at the forefront of change when it comes to slow travel, sustainable travel, cross-border collaboration and organizational collaboration. Everyone on our panel agreed that making mobility more sustainable for the culture field requires quite a few changes to the ways in which we are communicating and collaborating amongst ourselves, too. It has to be made easier for the grant applicant to combine different kinds of opportunities in service of the climate, but also the social effect of visiting remote communities”, Laiti ponders. 

The next application round for the Culture and Arts Programme opens on the 12th of August 2022.

The post Critical discussions at Arctic Arts Summit 2022  appeared first on Nordisk kulturkontakt.

Nordisk ungdomskonferens om demokrati och yttrandefrihet

Hösten 2022 arrangerar Voksenåsen en nordisk ungdomskonferens med fokus på demokrati och yttrandefrihet i de nordiska länderna. Målgruppen är svenska, norska och danska ungdomar i åldern 15-24 år. Konferensen är tänkt som ett första steg till att etablera en årlig konferens för och för nordisk ungdom med det övergripande temat demokrati och yttrandefrihet.

Målet är att skapa ett evenemang som bidrar till utbyte av kunskap, idéer och erfarenheter relaterade till demokrati och yttrandefrihet, och som kan fungera som en katalysator för demokratisk talangutveckling och nordiskt nätverkande på området. På konferensen kommer deltagarna att träffa beslutsfattare, forskare, experter och representanter från civilsamhället i Norge, Sverige och Danmark. Programmet kommer att innehålla olika format med huvudvikten på aktivt deltagande och interaktion mellan deltagarna. Exempel på aktuellt innehåll är debatter, kurser i politisk påverkan, diskussions- och reflektionsövningar med anknytning till demokrati och mänskliga rättigheter m.m.

Projektet finansieras av Norden 0-30.

Läs mer:

https://www.eventcreate.com/e/nordisk-ungdomskonferanse

https://www.instagram.com/nordicyouthconference/

The post Nordisk ungdomskonferens om demokrati och yttrandefrihet appeared first on Nordisk kulturkontakt.

10 år av Kids in Jazz

Kids in Jazz är en internationell jazzfestival för barn och ungdomar, arrangerad i Oslo av Improbasen. I år är det festivalens 10-årsjubileum, som firas med 9 konserter 11.-16. augusti med uppträdanden på Oslos livliga jazzscener – med gästmusiker från Danmark, Island, Färöarna, Mexiko, Italien, Japan, Portugal och olika delar av Norge.

Festivalen samlar nära hundra unga jazztalanger från mer än 12 länder. Konserterna hålls på olika scener i Oslo och de unga musikerna spelar tillsammans i bandkonstellationer över språk- och landsgränser. Inför festivalen anordnas workshops och seminarier i både Norge, Norden och en rad andra länder. Efter jubileumsåret 2022 kommer Kids in Jazz att fortsätta arbeta med att utveckla det nordiska barnjazznätverket med nya seminarier tillsammans med Ålands musikhögskola och Kulturskolan på Bornholm.

Kids in Jazz arrangeras av Improbasen, ett resurscenter i Oslo för barn och unga som vill lära sig om jazz och improviserad musik.

Projektet har finansierats av VOLT.

Läs mera:

https://www.facebook.com/kidsinjazz

https://www.kidsinjazz.com/

https://www.improbasen.no/

The post 10 år av Kids in Jazz appeared first on Nordisk kulturkontakt.

Norden 0-30 stöder 9 projekt

Andra ansökningsomgången för Norden 0-30 samlade in 27 ansökningar för 707 889 €. Expertgruppen beslöt att dela stöd åt 9 projekt för 306 236 €. De enskilda stödsummorna varierade från 10 516 € till 50 000 €.

Mängden ansökningar fortsätter att gå upp, vilket glädjer sakkunniggruppen och visat att nordiskt ungdomssamarbete har kommit i full gång igen. Bland ansökningarna fanns det speciellt många evenemang och konferenser, ett viktigt tecken på att behovet och viljan att ordna mötesplatser för ungdomar är aktuella igen.  

Några exempel på stödda projekt är:

Nordljud – Nordic Student News Group av Studentradion i Sverige

Projektet kommer att skapa Nordic Student News Group, där studenter, unga yrkesverksamma och journalister samarbetar för att skapa och dela relevanta nyheter från hela Norden. Tanken bakom nyhetsgruppen är att samarbeta mellan nordiska studentradiostationer, journaliststudenter och ungdomar som är intresserade av att arbeta inom media, att arbeta och dela nyheter med varandra.

LEAD Sustainability av Norges KFUK-KFUM

LEAD Sustainability är en nordiskt nätverk för unga mellan 18-30 år med hållbarhet som huvudtema. LEAD Sustainability ska vara en mötesplats för unga över nationsgränser, erfarenheter, utbildningsnivå och engagemang. Syftet med detta projekt är att öka ungdomarnas kunskap och ge konkreta verktyg för att kunna agera inom hållbarhetsfältet på sitt eget engagemang.

FINO 2022 conference av Finnish Medical Student’s international committee

FINO (Federation of International Nordic Medical Students’ Organisations) är en konferens som samlar nordiska läkarstudenter för att engagera sig i aktuella hälsofrågor. Evenemanget arrangeras av studenter, årets konferens händer i Tammerfors 3.-6.11.2022 med temat individuell hälsa.

Nästa ansökningsomgång för Norden 0-30 är från 6.09.2022 – 6.10.2022.  

Alla projekt som beviljats stöd kan hittas på Nordisk kulturkontakts nätsida.

The post Norden 0-30 stöder 9 projekt appeared first on Nordisk kulturkontakt.

Extra utdelning till residensverksamhet för att stödja ukrainska kulturskapare

De nordiska samarbetsministrarna har beslutat om extra medel till residensverksamhet för att stöda kulturlivet i Ukraina. Kriget i Ukraina har resulterat att allt fler ukrainska konstnärer och kulturskapare är i behov av en residensplats utanför landets gränser.

Nordisk kulturkontakt kommer att administrera en utdelning för konstnärsresidens i de nordiska och de baltiska länderna med syftet att bjuda in ukrainska professionella konstnärer och kulturskapare till residensvistelser. Syftet med den extra satsningen är att möjliggöra att fler ukrainare får en trygg och säker plats för sitt skapande.

”Det känns bra att Nordisk kulturkontakt får möjlighet att bistå ukrainska konstnärer och kulturskapare så att de kan fortsätta med sitt konstnärliga arbete och sina nätverk i den förfärliga situation som den ryska aggressionen mot Ukraina skapat”, säger Ola Kellgren, direktör för Nordisk kulturkontakt.

Tilläggsmedlen kan sökas av nordiska och baltiska residenscentra. Mera information om utdelningen och ansökningsprocessen publiceras i augusti.

The post Extra utdelning till residensverksamhet för att stödja ukrainska kulturskapare appeared first on Nordisk kulturkontakt.

Nordisk kulturkontakt söker en kommunikationsassistent

Vill du ha jobberfarenhet inom kultur och kommunikation? Nordisk kulturkontakt har som uppgift att främja, förstärka och berätta om nordiskt kultursamarbete. Vi administrerar stödprogram för kulturaktörer i Norden och Baltikum och driver det nordiska specialbiblioteket samt nordisk evenemangsverksamhet på Kajsaniemigatan 9 i Helsingfors.

Nu letar vi efter en  

KOMMUNIKATIONSASSISTENT på deltid, minst två dagar i veckan 

Till arbetsuppgifterna hör bl.a. 

 • planering, produktion och publicering av inlägg i sociala medier med fokus på resultaten av de projekt som fått nordiskt stöd 
 • textproduktion till webbsidan och nyhetsbrev 
 • kartläggning av relevanta målgrupper och uppsökande kommunikation. 

Vi önskar att du  

 • gillar och har en fallenhet för att skriva och anpassa text för olika kanaler 
 • kan uttrycka dig flytande och välformulerat på ett skandinaviskt språk och engelska, stark finska är en fördel. 
 • är tekniskt nyfiken på att sätta dig in i digitala publiceringsplattformar som t.ex.  WordPress och Facebook Business Suite. 
 • är initiativrik och har ett intresse för kultur, kulturpolitik och/eller nordiskt samarbete. 

Det är en fördel om du  

 • har viss erfarenhet av att programmera digitala marknadsföringskampanjer 
 • behärskar Photoshop. 

Vi erbjuder dig  

 • intressanta och omväxlande arbetsuppgifter där du kan utvecklas inom innehållsproduktion och få en insyn i nordiskt kultursamarbete med stöd av kunniga och hjälpsamma kolleger 
 • möjlighet att skapa kontakter i hela Norden 
 • flexibla arbetstider och lön enligt avtal. 

 

Fritt formulerade ansökningar med CV och eventuella arbetsprov riktas till kommunikationschef Heidi Orava, heidi.orava@nordiskkulturkontakt.org som också svarar på frågor om arbetsbilden på telefon 0503061977. Sista ansökningsdag är 14.8, men vi börjar intervjua ansökande redan i början av augusti. Anställningen inleds senast 12.9. 

The post Nordisk kulturkontakt söker en kommunikationsassistent appeared first on Nordisk kulturkontakt.

Nordiska ministerrådet söker en direktör till Nordisk kulturkontakt

Vill du jobba med förverkligandet av Nordiska ministerrådets Vision som har som mål att Norden blir världens mest hållbara och integrerade region i 2030? Vill du vara med och förverkliga nordiskt kultursamarbete? Är du den direktör som kan bidra till att skapa mervärde för de nordiska ländernas samarbete inom kultur- och konstområdet?  

Nordisk kulturkontakt i Finland är en kulturinstitution inom det officiella nordiska samarbetet som är centralt beläget i Helsingfors, Finlands huvudstad och på Sveaborg, en ö utanför Helsingfors. Institutionen är en viktig kulturaktör och en kreativ, involverande och delaktiggörande plattform för såväl kulturmöten som samhällsdiskussioner. Nordisk kulturkontakt har till uppgift att administrera nordiska kulturministrarnas stödprogram samt att profilera det nordiska kultursamarbetet på både nordisk och internationell nivå. Institutionen samarbetar med de andra samnordiska kulturhusen och -institutioner under Nordiska ministerrådet. Direktören kommer också att ha tillgång till ett resursrikt ekosystem med 12 nordiska institutioner. Kultur ska i första hand förstås som själva kulturfältet, men det är också möjligt att genom utställningar, evenemang osv sprida kunskap och inspiration om hur man kan arbeta med klimatanpassning, biologisk mångfald och integration m.m. utifrån nordiska kulturella premisser om dialog och jämlikhet.Integrering av hållbar utveckling, jämställdhet och ett barnrätts- och ungdomsperspektiv har en central roll i Nordiska ministerrådets all verksamhet.

Som en strategiskt lagd direktör ska du leda och utveckla en institution med både evenemangs- och stödprogramsverksamhet på två olika ställen så att den fortsatt kan upprätthålla en verksamhet med hög kvalitet och med en mångfald i såväl dess innehåll som kontaktytor. Direktören bistås av en styrelse som, inom de ramar som Nordiska ministerrådet angivit, är ett rådgivande organ inom institutionens verksamhetsområde.

Vi söker dig som har:
 • Relevant akademisk utbildning/examen
 • Flera års dokumenterat goda chefs- och ledarerfarenheter
 • Erfarenhet av att arbeta med verksamhetsutveckling inom kulturområdet
 • Erfarenhet av att arbeta i en politisk miljö/offentlig förvaltning, samt
 • Erfarenhet av administrativt arbete, ekonomistyrning och förhandlingar samt av internationellt samarbete.
 
Vidare ska du ha förmåga att:
 • Leda, företräda och utveckla verksamheten på ett professionellt och strategiskt sätt
 • Säkra att verksamheten uppfyller sitt uppdrag och når sina mål med de resurser som verksamheten förfogar över
 • Goda kommunikativa färdigheter
 • Leda och engagera kompetenta medarbetare i en dynamisk organisation som präglas av stödprogramsadministration samt produktion och förmedling av publika evenemang inom såväl kultur som andra samhällsfrågor
 • Samarbeta väl med finländska, nordiska och internationella, aktörer, samt
 • Formulera dig väl både muntligt och skriftligt på något av ministerrådets tre arbetsspråk (danska, svenska eller norska) och på engelska.
Det är meriterande om du har:
 • Erfarenhet av nordiskt samarbete
 • Ett brett nätverk
 • Erfarenhet av publikutveckling
 • Erfarenhet av arbete med mångfald och jämställdhet.

Direktören har det juridiska och ekonomiska ansvaret för institutionens löpande verksamhet och rapporterar direkt till generalsekreteraren för Nordiska ministerrådet, samt ingår i ministerrådets utvidgade ledningsgrupp. Direktören ansvarar för vidareutveckling, samordning och planering av verksamheten baserat på institutionens överordnade strategiska mål, årlig budgettilldelning och årligt beviljningsbrev från generalsekreteraren. Institutionen har 15 anställda. Direktören företräder institutionen i såväl det nordiska som det internationella samarbetet. I tjänsten ingår resor, framförallt i Norden.

Vi erbjuder

Ett utvecklande arbete i en nordisk och internationell miljö med kollegor från hela Norden. Som direktör har du en tidsbegränsad anställning med en första anställningsperiod på fyra år, med möjlighet till förlängning med högst fyra år. Lön efter överenskommelse. Den som har en statlig anställning i ett av de nordiska länderna har rätt till tjänstledighet för att arbeta vid en samnordisk institution. Direktören har en möjlighet till en bostad med subventionerad hyra på Sveaborg.

Nordiska ministerrådet är de nordiska regeringarnas officiella samarbetsorgan. Nordisk kulturkontakt är en av Nordiska ministerrådets tolv samnordiska institutioner. Institutionerna förverkligar ministerrådets vision på sina respektive områden i samarbete med nationella och internationella aktörer.

För mer information se https://www.nordiskkulturkontakt.org/sv/

Sista datum för ansökan är den 17 augusti 2022. Ansökan lämnas in via Nordiska ministerrådets ansökningsportal. Ansökan och namnet på den som sökt är undantaget offentlighet om den som sökt begär detta.

Mer information om tjänsten

Om du vill veta mer om tjänsten kan du kontakta avdelningschef Torfi Jóhannesson, telefon +45 29 69 29 33, eller e-mail torjoh@norden.org, eller seniorrådgivare Annika Söderlund på annsod@norden.org. För information om anställningsvillkor vänligen kontakta HR@norden.org.

The post Nordiska ministerrådet söker en direktör till Nordisk kulturkontakt appeared first on Nordisk kulturkontakt.

Kulturhistoria möter ejderodling och ekologi i Arktis

EXPERIMENT – EJDER & FARMARE skapar en mångdisciplinär kreativ och konstnärlig utställning om ett kulturarv som är unikt och speciellt för människor i Arktis.

 

Projektet syftar till en kreativ dialog mellan konstnärer, kuratorer, ejderfarmare och forskare. Syftet är att dokumentera, lära sig av och dela erfarenheter om olika ejderbrukstraditioner i de länder där traditionen att tillvara Ejderdunet fortfarande finns: Danmark, Island och Norge.

Experiment-Eider skapar medvetenhet om det unika arktiska kulturarvet och väcker frågor om djurliv och global uppvärmning. Det är dessutom en hyllning till den jordbrukande kvinnan.

Projektet beviljades stöd från Kultur- och konstprogrammet år 2021. Några av deltagarna har också fått mobilitetsstöd för sina resor inför och inom projektet.

Utställningen visas på Nordens hus i Reykjavik fram till slutet av juli 2022.

The post Kulturhistoria möter ejderodling och ekologi i Arktis appeared first on Nordisk kulturkontakt.

Ethno Arctic för unga folkmusiker

Ethno Arctic är ett musikläger med verkstäder och konserter för unga folkmusiker mellan 18 och 25 år. Deltagarna kommer från hela världen, med huvudfokus på nationella minoriteter i det arktiska området. Under lägret får de unga deltagarna utöva sin egen traditionsmusik. De får en unik möjlighet att skapa nätverk och utbyta erfarenheter.

 

Projektet har arbetat för tillgänglighet och mångfald genom att möjliggöra deltagande för personer med funktionsvariationer, en jämn könsfördelning bland deltagarna och medverkande från etniska minoriteter och ursprungsbefolkning samt personer som identifierar sig som LGBTQ+. Speciell uppmärksamhet har fästs vid specialbehoven för boende under lägret.

Kommunikation mellan de nordiska deltagarna har skett både på nationella majoritetsspråk (danska, norska, svenska) och de representerade minoritetsspråken (kalaallisut, kvänska och samiska). Deltagarna från länder utanför Norden har också fått bekanta sig med de lokala språken. Musiken har fungerat som en sammanbindande länk mellan deltagarna.

Projektet har fått stöd från VOLT för de i Norden bosatta deltagarnas kostnader från ansökningsomgångarna 2020 och 2021. Ett album som bandats in vid verkstäderna under Ethno Arctic 2021 är tillgänglig via http://www.ethnonorway.com

 

Mera information på:

http://www.ethnonorway.com

https://www.instagram.com/ethnonorway/

https://www.ethnonorway.com/ethno-nyheter

 

The post Ethno Arctic för unga folkmusiker appeared first on Nordisk kulturkontakt.

Nordiskt samarbete för hållbar utveckling inom audiovisuella branschen

The Nordic Eco Media Alliance (NEMA) samarbetar för att åstadkomma hållbara förändringar för klimatet inom den audiovisuella branshcen i Norden. NEMA skapades år 2020 av sju hållbarhetsexperter från fem Nordiska länder: Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige.

NEMA arbetar med hållbarhetsfrågor inom film och TV genom att:
– utveckla pedagogiska referensramar och möten,
– producera evenemang,
– skapa informationskampanjer,
– påverka politiskt,
– skriva rapporter och
– delta i evenemang som debatter eller festivaler.

Nordic Eco Media Alliance ordnade ett webbinarium om hållbarhet inom den nordiska film- och TV- branschen med stöd från Kultur- och konstprogrammet. De har fortsatt samarbetet med nätverksstöd för att ändra praxis inom film- och TV- produktioner i en mera hållbar riktning. Förändringen verkställs genom att sammanställa nordiska rapporter årligen och spridande av kunskap genom casestudier, webbinarier och samtal.

Mera information och samlade resurser på:
https://nordicecomediaalliance.com/

The post Nordiskt samarbete för hållbar utveckling inom audiovisuella branschen appeared first on Nordisk kulturkontakt.

Ny arktisk satsning inom Kultur- och konstprogrammet 

Jobbar du med konst och kultur i Arktis? Kultur- och konstprogrammet stöder internationella samarbetsprojekt inom konst och kultur, just nu med särskilt fokus på Arktis. 

Sökande kan ansöka varifrån som helst i världen, men projektet behöver ha samarbetsparter från minst tre länder, varav åtminstone två ska vara nordiska.

Stöd för arktiska kultursamarbeten kan ansökas från Kultur- och konstprogrammet vid alla omgångar, men under den återstående ansökningsomgången år 2022 och omgångarna 2023 reserveras finansiering särskilt för arktiska samarbetsprojekt inom kultur och konst.

Ansökningstiden i år är 12.08.2022 – 12.09.2022, omgångarna år 2023 öppnar i februari respektive augusti.

The post Ny arktisk satsning inom Kultur- och konstprogrammet  appeared first on Nordisk kulturkontakt.

Glad sommar!

Nordisk kulturkontakt håller sommarstängt från och med midsommarafton 24 juni fram till 8 augusti. Alla lån som gjorts i biblioteket från och med 7.6  har förfallodag 16.8. Vi önskar alla våra besökare och samarbetspartners en trevlig sommar och återkommer i augusti!

The post Glad sommar! appeared first on Nordisk kulturkontakt.

<p>Nordic remix- Combined voices of the

Nordic remix- Combined voices of the future skapades av en grupp musiker, berättare, videofilmare, fotografer och journalister i Sisimiut, Grönland. Samarbetsprojektet skapades som en kombination av mångfaldiga uttryck, språk, traditioner och kulturarv. Resultatet förmedlades både som ett multimediaverk och som en konsert med nyskriven musik.  

Processen förutsatte öppenhet för nya ideer och förändrade tankegångar. De aktiverades av samvaro och samarbete kring de mångfaldiga uttrycken tillsammans med nya personer från Danmark, Grönland, Island, Norge, Sápmi och Sverige. De delade berättelserna och traditionerna skapade en särskild förståelse för varandra.  

Projektet fick stöd från Kultur– och konstprogrammet, som möjliggör även arktiska samarbeten för konst och kultur.

Videoreferenser
Produktion: Francesca Vincentie
Redigering: by Julia Rignot
Ljuddesign: Francesca Vincentie
Fotoa: Are We Europe, Arctic Sounds, Inuuteq Kriegel, Christian Helgi, Aputsiaq Jonathansen, and Julia Rignot
Musik: Working Dogs

The post appeared first on Nordisk kulturkontakt.

Boka enskilt möte med stödprogramsrådgivare!

Höstens ansökningsrundor för de nordiska och nordisk-baltiska stödprogrammen har inletts! I augusti intensifierar Nordisk kulturkontakt informationen om programmen och erbjuder möjlighet att boka ett online-möte med en rådgivare. Möten kan bokas för 23 och 24 augusti och du kan välja antingen allmän information om stödprogrammen eller råd för en viss stödform. Språket är i första hand skandinaviska eller engelska – men du kan avtala språket individuellt med din rådgivare! 

Boka ditt möte här 

The post Boka enskilt möte med stödprogramsrådgivare! appeared first on Nordisk kulturkontakt.

Sidor

Prenumerera på vårt nyhetsbrev