Nordisk kulturkontakt RSS (Skandinavisk)

Hållbarhet viktigt tema när mottagare av residensstöd träffades

Vad är residenscentrumens roll i konstens lokala och globala ekosystem? Det var huvudtemat när mottagarna av residensstöd träffades i Riga den 29–30 augusti 2019 som en del av det nordisk-baltiska mobilitetsprogrammet för kultur.

Under tvådagarsmötet diskuterades bland annat hur olika residenscentrum jobbar med att ta hänsyn till hållbarhetsaspekter i sin verksamhet. Bland annat Art Lab Gnesta från Sverige – som deltog i mötet på distans – berättade om sin strategi och kompletterades av det finländska residenscentrumet Mustarinda som har gjort mycket för att verksamheten ska uppfylla dagens hållbarhetsförväntningar. Panelen väckte även bredare diskussion bland deltagarna om vad konstens roll är i dagens hållbarhetsutmaningar. Deltagarna efterlyste politiska beslut och tyckte inte att konstens enda uppgift är att lösa samhällsproblem.

Andra frågor som diskuterades vid mötet var hur lokalsamhällen får nytta av residenscentrumen och vem det egentligen är som får mest nytta – är det residenscentrumet eller konstnären? Paneldiskussionerna presenterade residensaktörer inom olika konstarter med lite avvikande åsikter om syften och målsättningar för konstnärers residensvistelser. Inom somliga konstformer strävar man efter att säkra arbetsro för konstnärer medan andra förväntar starkare deltagande i residenscentrumets övriga verksamhet.

Residency Circle arrangeras vartannat år med syftet att skapa och upprätthålla nätverk bland nordiska och baltiska residensaktörer. Det Nordisk-baltiska mobilitetsprogrammet för kultur stärker konstnärligt och kulturellt samarbete i Norden och Baltikum. Programmet fokuserar på att öka utbytet av kunskap, kontakter, närvaron och intresset för nordisk och baltisk konst och kultur.

Residensstöd kan sökas en gång om året.

The post Hållbarhet viktigt tema när mottagare av residensstöd träffades appeared first on Nordisk kulturkontakt.

Nya bibliotekarier på Nordisk kulturkontakt

Den här hösten har vi två nya medarbetare på Nordisk kulturkontakts bibliotek!

Kira Nalin jobbar som specialbibliotekarie vid Nordisk kulturkontakts bibliotek från och med den 1 augusti 2019. Hon har studerat sociologi och nordisk litteratur vid Helsingfors universitet och har jobbat som informatikerassistent vid Helsingfors stadsbibliotek i sex år. Hon har också skrivit en roman som handlar om en tonårspojke med ångest. Kira recenserar skönlitteratur för diverse kulturtidskrifter. En nordisk författare som gjort starkt intryck på Kira är Mare Kandre. Kandres debutverk I ett annat land kom i nytryck förra året.

Kira ansvarar för inköp av vuxenlitteratur, tidskrifter och film på Nordisk kulturkontakts bibliotek. Hon kommer också att ha hand om ungdomar och vuxengrupper som besöker biblioteket. Därtill är hon med och ordnar Litteraturfrukostar och andra inspirerande evenemang i biblioteket.

Madeleine Dunderlin är utbildad litteraturvetare i nordisk litteratur vid Helsingfors universitet. Hon har tidigare jobbat som timanställd vid biblioteket, men också jobbat som forskningsassistent för diverse projekt vid Helsingfors universitet och som ombrytare vid Svenska litteratursällskapet och har erfarenhet av att moderera litterära samtal. Hon är även litterär ledare på en skönlitterär kurs för studerande vid Medicinska fakulteten. Madeleine tycker om att sköta om sina grönväxter, ta hand om sin hund, lyssna på nordisk folkjazz och att läsa förstås; hennes nordiska boktips just nu är den norska Long Litt Woons Stigen tillbaka till livet, som handlar om svamp – passligt till hösten – och sorg.

Madeleine började som biblioteksfunktionär på Nordisk kulturkontakts specialbibliotek 1.8.2019 och arbetar med kundbetjäning, med bibliotekets vuxenboksamling och jobbar också tillfälligt under hösten som kulturproducent.

 

 

The post Nya bibliotekarier på Nordisk kulturkontakt appeared first on Nordisk kulturkontakt.

Nordisk kulturkontakts programbroschyr för hösten 2019 är här!

Foto: Louise Mc Laughlin

Nordisk kulturkontakts nya programbroschyr är fullspäckad med intressanta evenemang!

I höst fokuserar vi på tre teman: rätten att delta i konst och kultur, kollektivt skapande och den enskilda rösten. Programmet inleds den 15 augusti på Konstens natt med konstnären Christian Elovara Dinesens stora platsspecifika verk i vår korridor på Kajsaniemigatan.

Här kan du ladda ner vår färggranna programbroschyr och bekanta dig med utbudet.

Ha en skön sommar – vi ses i höst!

The post Nordisk kulturkontakts programbroschyr för hösten 2019 är här! appeared first on Nordisk kulturkontakt.

Nordisk kulturkontakt söker en kulturproducent

Nordisk kulturkontakt är en officiell nordisk kulturinstitution i Helsingfors med verksamhet i hela Norden. Vi främjar, förstärker och berättar om nordiskt kultursamarbete med visionen att alla ska kunna delta i kultur- och samhällsliv på lika villkor.

Vi söker nu en KULTURPRODUCENT

till vårt mötesplatsteam som ansvarar för att producera och genomföra evenemang och aktiviteter i Helsingfors och övriga Finland. Tillsammans med teamet ansvarar du för att Nordisk kulturkontakt med vår vision som grund erbjuder ett bra, relevant och inspirerande program som profilerar nordisk kultur, kulturpolitik och Norden i Helsingfors och Finland. Du känner väl till Norden och har erfarenhet av att arbeta med nordiska frågor.

De mångsidiga  arbetsuppgifterna organiseras inom teamet med ett gemensamt ansvar för utförandet.  En god samarbets- och kommunikationsförmåga är en förutsättning, också i dialogen med våra externa samarbetspartners på lokal, nationell och nordisk nivå. Arbete på kvällar och helger förekommer.

I arbetsuppgifterna ingår:
 • Planläggning av program i samarbete med mötesplatsteamet
 • Produktion och koordinering av kulturevenemang, utställningar och seminarier – även arrangemang med ett bredare samhällsperspektiv kan förekomma
 • Samarbete med andra för verksamheten viktiga institutioner eller parter.
Vi förväntar oss att du har:
 • en mångsidig arbetserfarenhet, bland annat av att arrangera kulturevenemang, seminarier och konferenser
 • relevant högskole-/universitetsutbildning inom konst, kulturproduktion eller liknande ämnen
 • erfarenhet av och intresse för nordiskt samarbete
 • erfarenhet av samordning, koordinering, projektadministration samt budgethantering
 • goda kunskaper om samt nätverk i det finska och nordiska kulturlivet
 • ett lösningsorienterat och flexibelt arbetssätt
 • god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift
 • god förmåga att möta olika människor och obehindrat framträda inför publik
 • utmärkta kunskaper i  ett skandinaviskt språk samt engelska. Kunskaper i finska är meriterande
 • goda kunskaper om nordisk kulturpolitik, vikten av jämlik tillgång till kultur samt om kulturskapares villkor
 • erfarenhet av strategiskt utvecklingsarbete är meriterande liksom erfarenhet av att arbeta mot underrepresenterade grupper. Vi värdesätter normbrytare och förmågan att införa nya perspektiv på det nordiska kultursamarbetet.
Vi erbjuder dig:

Ett intressant och omväxlande arbete i en nordisk institution. Medarbetare som rekryteras från ett annat nordiskt land får flytten betald och ett etableringsstöd samt lönetillägg enligt Nordiska ministerrådets regler. Tillgång till en 2-rumslägenhet belägen på Sveaborg finns. Vi erbjuder ett arbetskontrakt på 4 år heltid med möjlighet till förlängning ytterligare 4 år. Nordisk kulturkontakt har två kontor i Helsingfors, ett på Sveaborg och ett i centrum. Din arbetsplats blir i huvudsak på Kajsaniemigatan i centrala Helsingfors.

Ansökan:

Din ansökan med bifogad CV och löneanspråk vill vi ha senast 25.8.2019 (observera att ansökningsportalen stänger vid midnatt dansk tid.) Ansökan bör skrivas på svenska, danska eller norska och lämnas in via Nordiska ministerrådets karriärportal. Ansökningarna behandlas fortlöpande. Tillträde 1.10 eller enligt överenskommelse.

För mer information: Frågor gällande arbetets innehåll, villkor och arbetsförhållanden besvaras av direktör Ola Kellgren, tfn +358 50 302 8150, ola.kellgren(at)nordiskkulturkontakt.org.

The post Nordisk kulturkontakt söker en kulturproducent appeared first on Nordisk kulturkontakt.

Ny rådgivare för stödprogrammen

Nina Refsnes började som seniorrådgivare på Nordisk kulturkontakt den 1 juni 2019. Till sin utbildning är hon bildkonstnär och kulturadministratör och hon kommer från Norge. Nina har nyligen flyttat till Helsingfors och kommer från en tjänst som seniorrådgivare på Norsk kulturråd där hon arbetade i många år med stödprogrammen under Norsk kulturfond, men också på sekretariatet för Norska statens konstnärsstipendier.

Nina kommer att jobba med mobilitetsstöd som delas ut till professionella konstnärer och kulturutövare i Norden och i Baltikum. Mobilitetstödet är en del av det nordisk-baltiska mobilitetsprogrammet för kultur som fokuserar på att öka utbytet av kunskap och kontakter samt intresset för nordisk och baltisk konst och kultur.

The post Ny rådgivare för stödprogrammen appeared first on Nordisk kulturkontakt.

NORDBUK stödprogram – beslut av projekt

I årets andra omgång av NORDBUK-stödprogramtog vi emot 27 ansökningar, varav 13 beviljades.
Det totala ansökta beloppet var 470 101€ och det totala beviljade beloppet 260 886€.

Nordisk kulturkontakt konstaterar att det är glädjande att det inkommer ansökningar från en mängd olika fält, utöver konst- och kulturfälten som annars är väl representerande bland NORDBUK-ansökningar. Särskilt i denna omgång inkom ansökningar för möjliggörandet av konferenser om cancerbehandling, riktat till unga medicinstuderande; Seminarier och workshops om Agenda 2030; Förbund som arbetar med döva ungdomar, och anordnade av seminarier och läger för målgruppen.

The post NORDBUK stödprogram – beslut av projekt appeared first on Nordisk kulturkontakt.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev