Nordens hus i Reykjavik RSS (Skandinavisk)

Konst i en digital verklighet

Fredagen den 24.1 firade vi i Nordens hus vernissage av utställningen Land Beyond the Sea producerad av Stiftelsen Pro Artibus. Det var en fantastisk kväll, den typen av vernissage som kändes som en efterfest. Konst, blommor, mat och vin i en salig blandning och euforiska människor som välkomnade en återuppstånden utställningshall i Nordens hus. Jag lever länge på den kvällen och i mitt minne respresenterar den den sista galna festen innan allt stängdes ner.

Konsten är en tillflyktsort, en möjlighet att för en stund lämna den egna verkligheten och finna tröst, stimulans och sammanhang i en annan värld. De senaste veckorna bevisar en gång för alla att konst och kultur är livsviktigt. Aldrig förr har vi väl i sociala medier sett så många tips på böcker, filmer och musiklistor, digitala guidningar i museer och utställningar, streamade konserter och föreställningar.

Kulturbranchen jobbar på högtryck för att finna alternativa sätt att kommunicera och förmedla konst då alla de traditionella arenorna har stängt ner. Med dagens digitala hjälpmedel och plattformar kan vem som helst digitalisera ett konstverk. Men det är inte så enkelt. 

Konst handlar om möten

De digitala plattformarna ger oändliga möjligheter till konstupplevelser, men i bästa fall handlar det om konst som inledningsvis planerats för att visas i en digital plattform och som nyttjar denna och dess karaktäristik till fullo. Jag hoppas innerligt och tror att tiden vi nu lever i leder till kreativitet och nytänkande när det gäller digital konst och konstförmedling.

Men när det gäller projekt som är planerade för ett specifikt fysiskt rum hoppas jag att alla beslut nu fattas i kommunikation med konstnärer och curatorer. Hellre senarelägga än att tvinga någon att anpassa sig till ett helt nytt format.

Två av filmerna i utställningen Land Beyond the Sea har vi i kommunikation med konstnärerna Marjo Levlin och Carl Sebastian Lindberg valt att streama på vår hemsida fram till utställningens slutdatum 5.4. Båda filmerna tar fasta på omvälvande historiska händelser i Finland och knyter an till uställningens tema om människors fantasier och drömmar om en bättre värld. Jag hoppas att ni tar tillfället i akt och ser dem. 

Allt gott,
Sabina

Ps. Vår familjs tillflyktsort för tillfället är Mumindalen. På kvällarna högläser vi Kometen kommer och fnissar och förfasas åt de olika karaktärernas reaktioner på den analkande katastrofen. Hög igenkänningsfaktor.

Läs: En hälsning från hemmakontoret: Social distancing

The post Konst i en digital verklighet appeared first on Norræna Húsið.

Prjónaklúbburinn er kominn á Facebook

Prjónaklúbbur Norræna hússins hefur stofnað Facebook hóp þar sem prjónarar  af báðum kynjum og mörgum þjóðernum geta greiðlega haldið áfram að deila afrakstri sínum, spjallað saman og gefið góð ráð.

Ertu með eitthvað á prjónunum?
Veldu hnappinn hér fyrir neðan og óskaðu eftir aðgang í hópinn. Við hlökkum til að kynnast þér.

 

Sækja um aðgang

 

Prjónaklúbbur Norræna hússins hefur nú verið starfræktur í rúmt ár. Við hittumst að jafnaði annan hvern þriðjudag á Bókasafninu. Þetta er afskaplega skemmtilegar og notalegar stundir þar sem prjónarar af báðum kynjum og mörgum þjóðernum, hittast og spjalla, gefa ráðleggingar og jafnvel kenna hvert öðru tækni og brellur.

Þessi hópur er ætlaður til að deila myndum og hugmyndum og uppskriftum og hvaðeina öðru sem okkur dettur í hug. Hópurinn er fyrir alla sem hafa áhuga á handverki, bæði þá sem koma reglulega á prjónstund í Norræna húsinu en líka þá sem ekki komast en vildu svo gjarnan vera með.

Verið öll velkomin.

Allar athugasemdir og fyrirspurnir skulu sendar á ragnheidurm@nordichouse.is

The post Prjónaklúbburinn er kominn á Facebook appeared first on Norræna Húsið.

En hälsning från hemmakontoret: Social distancing

Jag lever nu i en isolerad verklighet på ett isolerat ställe i världen, tusentals kilometer från mitt hemland, mina vänner och mina släktingar. Jag klarar mig fint. Jag har ju min familj och jag har fortfarande världens mest intressanta jobb att sköta. Det gick förvånansvärt lätt att övergå från ett väldigt socialt och aktivt arbetsliv till att jobba på distans. Visst är det ledsamt att inte varje morgon få ta genvägen över fågelskyddsområdet till det vackra huset, att inte få träffa kollegor, gäster och samarbetspartner, men det fungerar. Tack vare digitala hjälpmedel är mitt nya isolerade liv faktiskt väldigt socialt.

Förra veckan satt jag i mitt hem i Reykjavik med ett rödvinsglas i handen och umgicks med 12 personer i Finland. Det var vinklubbens möte och för första gången på över ett år kunde jag vara med. Det tjattrades om vartannat (mest om hemmaskola, men också om oro och ensamhet) där alla satt hemma på var sitt håll. Jag som i normala fall är distanserad från dylika aktiviteter hemma i Finland var plötsligt med igen och det kändes faktiskt helt underbart.

Men jag kommer att tänka på dem som sitter ensamma hemma och inte har dagliga digitala möten och gnälliga barn som hänger i byxbenet. Och på dem som har gnälliga barn, men ingenstans att gå med dem. Hur kan vi finnas där för dem?

Nordens hus är en viktig mötesplats för många människor och vi vill trots de stängda dörrarna vara närvarade och tillgängliga. Vi jobbar hårt på att finna alternativa sätt att vara det och har kommit igång med några projekt. Vårt bibliotek levererar böcker hem till dem som bor i Reykjavik med omnejd och vår populära stickningsklubb håller på att skapa en digital plattform. Men vi vill så gärna göra detta i dialog med er. Lämna gärna en kommentar om vad ni saknar mest med Nordens hus och vad ni önskar att vi gjorde nu.

Jag återkommer snart med en ny text om att överföra konst till ett digitalt format. Ta var på er i denna märkliga tid och rå om era nära och kära. Ring, chatta, boka videomöte. <3

Sabina

The post En hälsning från hemmakontoret: Social distancing appeared first on Norræna Húsið.

Nordens hus kører bøger til din hoveddør

Vi tilbyder foreløbigt at køre bøger, film, lydbøger o.a. ud til dig i Reykjavik nærområdet, og leverer dem lige til din fordør, helt gratis. Alle vores leverede materialer er afsprittede, og leveres i overensstemmelse med instruktioner fra myndighederne om hvordan du beskytter dig selv og andre mod covid-19 infektion. Lånetiden for alle materialer bliver sat til 30. April.

Forventet leveringstid er 2-3 hverdage.

Skriv en mail til bibliotek@nordichouse.is eller ring til os på 5517030 og få yderligere vejledning eller information fra vores bibliotekarer.

Bibliotekskatalogen er tilgængelig på leitir.is  hvor du kan afgrænse søgningen til kun at søge i Norræna húsið.

The post Nordens hus kører bøger til din hoveddør appeared first on Norræna Húsið.

NORRÆNA HÚSIÐ LOKAR Í FJÓRAR VIKUR   

Vegna fyrirliggjandi ákvörðunar um samkomubann höfum við ákveðið að aflýsa öllum viðburðum í húsinu næstu fjórar vikurnar og loka Norræna húsinu fyrir almenningi frá 14. mars- 14. apríl. Hægt verður að ná í starfsfólk eins og venulega í gegnum síma og með tölvupósti á vinnutíma.

Öll útlán á bókasafni lengjast sjálfkrafa til 30. april.

Við bendum á Instagram & Facebook síðu Norræna hússins þar sem við ætlum að halda áfram að birta skemmtilegt efni og miðla norrænni menningu.

Einhverjar spurningar? sendu okkur línu á netfangið: info@nordichouse.is

The post NORRÆNA HÚSIÐ LOKAR Í FJÓRAR VIKUR    appeared first on Norræna Húsið.

Nordens Hus utställningshall öppnas igen

Nordens hus’ utställningshall invigdes år 1971 tre år efter huset. Nordens hus första direktör Ivar Eskeland insåg efter att huset invigdes att det saknades ett utställningsrum i Reykjavik och inledde redan 1969 en process för att kunna öppna en utställningshall i ett tomrum under huset. De nordiska länderna deltog i finansieringen av arbetet och år 1971 kunde den nya utställningshallen invigas. Den kom genast att bli en central plats för bildkonst i Reykjavik och många intressanta nordiska konstnärer har ställt ut här under åren. Som exempel kan nämnas Ju- hani Linnovaara, Roj Friberg, Ragnheiði Jónsdóttur and Hafsteinn Austmann.

Vintern 2019 drabbades utställningshallen av ett vattenläckage och har varit stängd sedan mars. Renoveringsarbetet inleddes under hösten och rummet står nu klart. Golvmaterialet är utbytt men i övrigt är alla lösningar ursprungliga. Stenväggarna, trädörrarna och takets träsektioner ger rummet dess karaktär. Det tudelade utställningsrummet är flexibelt och kan omplaneras för varje utställning. Med den första utställningen vill vi dock visa det faktiska arkitektoniska rummet och dess möjligheter.

Vi kallar utställningshallen för Hvelfing. Valvet fungerar som fundament för salen och i valvet förvarar man sina värdefullaste ting. I denna utställningshall vill vi låta konsten ta del av en nordisk samhällelig diskurs. Teman som ex. jämlikhet, hållbarhet och mångfald är viktiga för Nordens hus och detta kommer att avspeglas i vårt utställningsprogram. Utställningarna produceras av Nordens hus eller i samarbete med andra organisationer.

Eftersom Nordens hus har barn och unga som sin viktigaste målgrupp kommer vi att producera pedagogiskt program och guidningar för familjer och skolklasser till utställningarna.

Under 2020 visar vi fyra utställningar. Året inleds med grupputställningen Land Beyond the Sea med finska konstnärer producerad av Stiftelsen Pro Artibus. I april öppnar vi Isländsk grafiks 50 årsjubileumsutställning och under sommaren visar vi en utställning i samarbete med Reykjavik konstfestival och deras program Platform Gátt som har sitt fokus på unga nordiska konstnärer. Under hösten visar vi Nordens hus egen stora satsning, en nordisk grupputställning som behandlar temat jämlikhet och kön i en nordisk kontext.

 

The post Nordens Hus utställningshall öppnas igen appeared first on Norræna Húsið.

Norræna húsið er lokað yfir hátíðirnar

Kæru viðskiptavinir,

Gleðileg jól og farsælt komandi ár. Við þökkum fyrir góðar stundir á árinu sem er að líða.

Við bendum á opnunartímann okkar yfir hátíðirnar:
Norræna húsið er lokað frá 24. desember 2019 til 5. janúar 2020.

Þann 24. janúar 2020 bjóðum við til veislu og sýningaropnunar þegar Norræna húsið kynnir nýtt fjölskylduvænt veitingahús og endurbætt sýningarými.

Nánari upplýsingar um opnunina koma fljótt og verða birtar á vefnum okkar. Skráðu þig á póstlistann okkar og fáðu sent boðskort  www.nordichouse.is

Kveðja
Starfsfólk Norræna hússins

The post Norræna húsið er lokað yfir hátíðirnar appeared first on Norræna Húsið.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev