Nordens hus i Reykjavik RSS (Skandinavisk)

Nordisk litteratur i fokus på Bokmässan i Göteborg 2021

Bokmässan släpper programmet till årets mässa i dag, 24. augusti. Där står nordisk litteratur i fokus som ett av mässans tre stora teman. Nordens hus i Reykjavik, på uppdrag av Nordiska ministerrådet, har kurerat ett program med spännande möten mellan nordiska författare till årets mässa.

Bokmässan i Göteborg är en av årets viktigaste litteraturhändelser, och en mötesplats för nordiska litteraturaktörer. I år ställs mässan om till ett hybridevenemang, där studiosamtal spelas in på plats och direktsänds på plattformen Bokmässan Play. Ett av årets tre stora fokusområden är nordisk litteratur, där väletablerade och älskade författare bjuds in till samtal med spännande nya röster inom nordisk litteratur.

Sex nordiska författare i spännande samtal

I årets nordiska program deltar sex nordiska författare i spännande samtal som tar avsats i Nordiska ministerrådets särskilda fokusområden och vision för det nordiska samarbetet.

  • Författarna Vigdis Hjorth (NO) och Pajtim Statvoci (FI) är båda nominerade till Nordiska rådets litteraturpris 2021, Vigdis Hjorth för sin roman Är mor död och Pajtim Statovci för romanen Kungarnas land. De talar med författare och kulturskribent Amanda Svensson (SE) om identitet och kris – yttre som inre – i nordisk litteratur.

 

  • Det socialt hållbara Norden sätts i fokus i samtalet mellan danska författaren Hanne Højgaard Viemose, som nominerades till Nordiska rådets litteraturpris år 2020 för romanen HHV-FRSHWN – Dødsknaldet i Amazonas, och isländska Guðrún Eva Mínervudóttir, vars roman Överlevnadsmotder nominerats till årets pris. Hur skildras social hållbarhet – eller dess motsats – i nutida nordisk litteratur? Samtalet styrs av Elisabeth Friis (DK), lektor i litteratur vid Lunds Universitet och medlem i den danska priskommittén till Nordiska rådets litteraturpris.

 

  • Andri Snær Magnason (IS), vars roman Om tiden och vattnet nominerats till Nordiska rådets litteraturpris år 2021, talar med Gunnar D Hansson (SE), som nominerades till priset år 2018 för Tapeshavet, om det gröna Norden. Hur skriver nordiska författare om och i ett grönt Norden? Vilken roll har litteraturen i ett samtal om en grön framtid och vilka möjligheter öppnas upp inom litteraturens ramar? Samtalet modereras av kulturjournalisten Halla Þórlaug Óskarsdóttir (IS) och spelas in i Nordens hus i Reykjavík.

 

Bokmässan hålls i Göteborg dagarna 23. -26. september 2021.

Här kan du köpa biljett till evenemang på plats eller platformen Bokmässan Play.

Här kan du hitta Bokmässans program.

Framtid?

Idag äger det årliga mötet kring utrikespolitik i Island rum i Nordens hus. Seminariet är ett samarbete med internationella institutet vid Islands universitet och Islands utrikesministerium och dess titel är ”Internationellt samarbete vid ett vägskäl: vart är Island på väg?”

Detta är en relevant fråga och det är helt klart att det internationella samarbetet verkligen står vid ett vägskäl efter den pandemi vi har upplevt det senaste året. Å ena sidan står vi globalt sett närmare varandra på grund av den gemensamma upplevelsen och de digitala plattformarna som blivit en del av vardagen, å andra sidan har vi fått se gränser stängas och nationella tendenser få ta allt större plats.

När vi talar om framtiden måste vi tala om barn och unga. De oroar sig. De är inte oroliga över att det inte ska ha en strålande framtid. De är oroliga över att de inte har en framtid. Dagens unga är välinformerade och smarta. För första gången i historien nedärvs kunskap inte från äldre generation till yngre generation utan tvärtom. De unga använder andra plattformar och medier för diskussion men ska likväl tas på allvar. Fenomenet i sig är inte nytt – nya plattformar har i alla tider uppstått då de konventionella inte gett utrymme.

Vi står alltså vid ett vägskäl där vi måste kunna omdefiniera kompetens och kunnande och se vilka färdigheter som behövs i ett framtida samhälle. På vilket sätt kan vi bereda plats för de unga? Det räcker inte att de konsulteras i processer, de ska också få del av de stora frågorna och beslutsfattandet.
Framtiden är barnens och de ungas och det är vårt ansvar att se till att de inte tappar hoppet.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev