Nordens hus i Reykjavik RSS (Skandinavisk)

KVINNER I KRIG: Å finne sin stemme i krigstid

Hvordan påvirker krigen i Ukraina lokalsamfunn og enkeltpersoner? For å søke svar på dette spørsmålet, skal vi gjennom åtte dokumentarepisoder møte kvinner fra Ukraina, Belarus, Russland og de baltiske landene, som enten er bosatt i Norden eller Baltikum. Vi prøver å belyse hvilke innvirkninger krigen i Ukraina har på samfunnet generelt og demokratiet på vårt kontinent spesielt. Viktigst av alt, undersøker vi hvordan vi kan gjenopprette freden i Europa.

Dokumentarserien «Kvinner i krig», gir kvinner en plattform til å fortelle sine historier ⎯ hvor de har reist fra, hvorfor de kom til de Norden eller Baltikum, hva som forener dem, korttids- og langtidseffektene av krigen i Ukraina, og hvordan vi kan opprettholde freden i de nordiske og baltiske landene.

Den femte episoden er nå ute, med den islandsk-russiske poeten Natasha S. Som gjest. Se den og de andre episodene på norden.org.: https://www.norden.org/en/information/women-war

Femte episode. Å finne sin stemme i krigstid.

Natasha S. Er en islandsk poet, født i Russland. I 2022 vant hun den prestisjetunge litteraturprisen «Tómas Guðmundsson litteraturpris» for diktsamlingen «Málkata á warðirtimim» (2022). Med det ble hun den første forfatteren med utenlandsk bakgrunn som mottok en litteraturpris på Island.

I den femte episoden av «Kvinner i krig», snakker vi med Natasha S. Om krigen i Ukraina, kulturens rolle i krigstider, det islandske samfunnets støtte til ukrainske flyktninger og ikke minst om diktene hennes der hun henvender seg til seg selv ⎯ Hvordan snakke og leve igjen i krigstid

Nordens Hus söker Praktikanter för 2023

För hösten 2023 söker vi tre praktikanter inom tre separata program. 

Som praktikant i Nordens hus är du en del av ett dynamiskt team, som arbetar med kulturutbyte mellan Island, Norden och de baltiska länderna i form av samarbetsprojekt med kulturinstitutioner, konstnärer och forskare i hela regionen. Nordens hus har en bred verksamhet och arrangerar kontinuerligt utställningar, evenemang, konferenser och festivaler med inriktning på konst, kultur och litteratur samt samhälls- och miljöfrågor. Arbete med tillgänglighet och mångfald är centralt för oss.

Som praktikant i Nordens hus får du en bred erfarenhet av projektplanering, -utveckling och genomförande. Du har ett brett ansvar och möjlighet att med din input och dina initiativ vara med om att utveckla organisationen. Därtill har du goda möjligheter att utvecklas inom ditt eget område och införskaffa värdefull professionell erfarenhet och goda kontaktnät inför framtiden.

Läs mer om de lediga praktikant stallningar och hur du ansöker här.

Mynd: Eyþór Árnason af verki Sergei Petlyuk “And who allowed you to live beautifully”
frá sýningunni HOW DID I GET TO THE BOMBSHELTER

Her er de nominerede til Nordisk Råds litteraturpris 2023

14 romaner, beretninger, essays og digtsamlinger er nomineret til Nordisk Råds litteraturpris 2023. Det er et stærkt nordisk felt med værker fra samtlige lande og sprogområder. Vinderen offentliggøres den 31. oktober i Oslo.

Årets nominerede værker kan alle læses som en slags hyldest til livet – det tragiske, magiske og forunderlige liv, der udspiller sig mellem individet, samfundet og naturen. Flere værker undersøger voldens mange ansigter, både med historiske, litterære og virkelighedsnære referencer til traumer og sammenbrud.

Derudover byder de nominerede på stærkt sprogligt gehør, genreoverskridende, flertrådede fortællinger og interesse for ritualer.

Her er de nominerede til litteraturprisen 2023:

Danmark Fanden tage dig: Beretning om et kvindedrab af Niels Frank. Beretning, Gyldenda… Georg-komplekset af Kirsten Hammann. Roman, Gyldendal, 2022. Finland Musta peili af Emma Puikkonen. Roman, WSOY, 2021. Den stora blondinens sista sommar af Peter Sandström. Roman, Schildts & Söderst… Færøerne Karmageitin og Gentukamarið af Marjun Syderbø Kjelnæs. Digte og drama, Ungu Før… Grønland Qivittuissuit akornanniinnikuuvunga af Katrine Rasmussen Kielsen. Roman, Katrin… Island Ljósgildran af Guðni Elísson. Roman, Lesstofan, 2021. Laus blöð af Ragnar Helgi Ólafsson. Digtsamling, Bjartur, 2021. Norge Kniven i ilden af Ingeborg Arvola. Roman, Cappelen Damm, 2022. Forbryter og straff af Kathrine Nedrejord. Roman. Forlaget Oktober, 2022. Det samiske sprogområde Jaememe mijjen luvnie jeala af Anne-Grethe Leine Bientie & Bierna Leine Bientie… Sverige Ihågkom oss till liv af Joanna Rubin Dranger. Grafisk roman, Albert Bonniers Fö… En bok för Ingen af Isabella Nilsson. Essays, Ellerströms, 2022. Åland Konsten att inte hitta sig själv på Bali af Zandra Lundberg. Prosafortælling, S…

Det er de nationale medlemmer i bedømmelseskomitéen for Nordisk Råds litteraturpris, der har nomineret værkerne til Nordisk Råds litteraturpris 2023.

Bedømmelseskomitéen for Nordisk Råds litteraturpris Vinderen præsenteres den 31. oktober

Vinderen af Nordisk Råds litteraturpris 2023 offentliggøres den 31. oktober i Oslo i forbindelse med Nordisk Råds session. Vinderen modtager prisstatuetten “Nordlys” og 300.000 danske kroner.

Om Nordisk Råds litteraturpris

Nordisk Råds litteraturpris er siden 1962 blevet uddelt til et skønlitterært værk skrevet på et af de nordiske sprog. Det kan være en roman, et drama, en digtsamling, en novellesamling eller en essaysamling, som opfylder høje litterære og kunstneriske krav.

Formålet med Nordisk Råds fem priser er at øge interessen for det nordiske kulturfællesskab og det nordiske miljøsamarbejde, samtidigt med at anerkende fremtrædende kunstneriske og miljømæssige indsatser.

Læs mere om Nordisk Råds litteraturpris.

Varför fokusera på konst under ett brinnande krig?

För en vecka sedan kunde vi tack vara ett tilläggsbidrag av Nordiska ministerrådet öppna en utställning med nya verk av sju ukrainska samtidskonstnärer. I utställningen How did I get to the bomb shelter får vi ta del av konstnärerna Kinder Albums, Mykhaylo Barabash´, Jaroslav Kostenkos, Sergiy Petlyuks, Elena Subachs, Art Group Sviters och Maxim Finogeevs perspektiv på Rysslands fullskaliga krig mot Ukraina.

Och varför skulle det vara viktigt att fokusera på konst mitt under ett brinnande krig? Jag ska berätta varför.

Det har blivit klart att kultur är ett specifikt mål för Ryssland i kriget mot Ukraina. Per den 8.2.2023 har UNESCO bekräftat förstörelsen av 238 objekt sedan den 24 februari 2022: 105 religiösa platser, 18 museer, 85 byggnader av historiskt/konstnärligt värde, 19 monument och 11 bibliotek. Redan på krigets fjärde dag attackerades ett museum tillägnat den världsberömda ukrainska konstnären Maria Prymachenko.

Avsiktliga attacker mot kultur är inget nytt. Tyska flygvapnets bombning av Guernica under spanska inbördeskriget, nazisternas systematiska förstörelse av polska bibliotek och arkiv under andra världskriget och attackerna mot kulturella objekt av ISIS är några av de mer kända försöken att utplåna kultur under krig. Att förstöra konst är att radera ett lands historia, att frånta det egenskapen att vara en nation.

Att kämpa för kultur handlar inte bara om att bevara forntiden utan också om att slåss för samtiden och framtiden. Det här är en tid då kulturen inte får bli avbruten och konstnärerna fortsätter sitt arbete, fortsätter att behandla den fruktansvärda situationen genom sin konst. Och världen svarar – aldrig förr har ukrainsk konst och kultur varit så närvarande globalt. Vi är otroligt tacksamma över konstnärernas medverkan i utställningen och hoppas att så många som möjligt ska få ta del av deras historier.

Ett varmt tack till utställningens curator Yulia Sapiga som kom till Nordens hus förra sommaren genom organisationen Artists at Risk. Den hade aldrig blivit till utan henne.

Föreslå kandidater till Nordiska rådets miljöpris 2023

Nordiska rådets miljöpris inbjuder allmänheten att föreslå kandidater till priset. Årets tema är hållbar produktion och konsumtion av textilier.

Föreslå en kanditat

Produktionen och konsumtionen av textiler sammanhänger med stora negativa avtryck på både miljö och klimat. Med årets tema vill bedömningskommittén sätta fokus på att Norden kan vara föregångare i den nödvändiga omställningen i hela textilvärdekedjan.

– Den ohållbara inställningen till textilier är ett globalt problem, men vi i Norden har en särskild förpliktelse att ändra beteendet och ställa om oss. Vi har nämligen en massiv förbrukning som påverkar långt utanför våra landsgränser. Kort sagt köper vi för mycket, använder det vi köper för lite, och så återanvänder vi inte tillräckligt, säger Cilia Indahl, ordförande för bedömningskommittén för Nordiska rådets miljöpris.

Årets tema omfattar textiliers hela livstid från råvaruproduktion till design, försäljning, reparation, återanvändning och bortskaffning.

– Vi är i en situation där vi måste minska konsumtionen, förlänga textilernas livstid och introducera cirkulära affärsmodeller. Vi hoppas att miljöpriset kan bidra till att visa att en hållbar textilindustri är möjlig och att det redan existerar goda exempel som man kan låta sig inspireras av, säger Cilia Indahl.

Læs mer om temat her.

Alla kan föreslå kandidater

Som det enda av Nordiska rådets priser är nomineringsprocessen till miljöpriset öppen för allmänheten och alla kan därför föreslå kandidater.

Tidsfristen för förslag är tisdag 9 maj.

Vem kan föreslås? Priset delas ut till en nordisk näringsverksamhet, organisation eller person som på ett föredömligt sätt har lyckats integrera hänsynen till miljön i sin verksamhet eller i sitt arbete eller som på annat sätt har gjort en extraordinär insats för natur och miljö. Den eller de som får priset ska ha ett nordiskt perspektiv och vara verksam i Norden och/eller i relation till parter utanför Norden.  

Fotograf: Nanna Navntoft / Ritzau Scanpix


Nordiska rådets miljöpris utdelades första gången 1995 och har som mål att öka medvetenheten om miljöarbetet i Norden. Nordiska rådet utdelar också ett litteraturpris, ett musikpris, ett filmpris och ett pris till barn- och ungdomslitteratur.

R.E.C Arts Reykjavík & Nordens hus skapar plattform för 13-17 år

R.E.C Arts Reykjavík under Barnkulturfestivalen 2023 i Nordens hus i Reykjavik

Artist-Activist Collective R.E.C Arts Reykjavík, i samarbete med Nordens hus, står värd för ett projekt som syftar till att erbjuda en konstnärlig plattform för tonåringar som har minoritetsbakgrund och tillhör minoritetssamhällen (liksom andra intresserade tonåringar), i åldrarna 13-17.

Detta kumulativa program bjuder en grupp elever från flera skolor att medverka i projektet och delta i en serie av workshoppar två gånger i månaden. Under workshopparna guidar vi och gästinstruktörer från vårt kollektivkommer eleverna i  konstnärliga övningar. Genom att gemensamma diskussioner och olika former av berättande (teater, musik, dans, skrivande, etc.) kommer ungdomarna att uppmuntras och bemyndigas att använda sin röst och ta plats i samhället. Workshopparna uppmuntrar ungdomarna att utveckla färdigheter som eleverna redan har eller skulle vilja ägna sig åt.

Var och en av dessa workshops kommer att vara 3 timmar långa och de äger rum två gånger i månaden (feb.-april) med slutmålet att producera en ”showcase” föreställningspresentation under Barnkulturfestivalen våren 2023. De huvudteman vi kommer att arbeta med med är: Identitet, samhälle och egenmakt. Denna showcase kommer också att syfta till att utbilda personer från mer privilegierade bakgrunder om de viktiga kulturella förändringar som för nu sker i det isländska samhället.

Grundarna av R.E.C Arts Reykjavík skulle vilja presentera projektet i januari 2023, för skolor som är intresserade av att föra fram det. För den som vill veta mer eller önskar få en introduktion av projektet personligen skriv till hrafnhildur@nordichouse.is eller recartsrvk@gmail.com.

 

Vilka är vi och varför gör vi detta? kajasigvalda

R.E.C Arts Reykjavík grundades i slutet av 2021 av Rebecca Hidalgo, Eva Björk och Chaiwe Sól Drífudóttir. Det inleddes med syftet att ge mångfald, synlighet och representation till den vanliga konstscenen på Island genom rättvisa, tillgång och utbildning. De är en erkänd icke-statlig organisation och har arbetat både självständigt och i samarbete med organisationer som: Reykjavík Arts Festival, Amnesty International, Reykjavík Feminist Film Festival, Antirasistarnir, Reykjavík Pride och andra.

R.E.C Arts Reykjavík har arbetat med både vuxna och ungdomar, stått värd för workshoppar som för samman individer från olika minoriteter (och de vars identiteter kan korsa flera marginaliserade samhällen). De är kända för att skapa ett utrymme för lärande, tillväxt, empati och förståelse; bygga upp självförtroende i varje individ de arbetar med; och för att erbjuda en säker gemenskap för självuttryck och utbildning.

De isländska konst- och konstutbildningsinstitutionerna är utan tvekan mycket exklusiva utrymmen; endast de privilegierade och välanslutna tycks kunna trivas i konstscenen i detta land. Färgade personer, queera personer, funktionshindrade, invandrare och flyktingar är starkt underrepresenterade.

Vi på R.E.C Arts Reykjavík har börjat ta itu med denna fråga genom att titta på själva roten till den: de personer som sitter ”högre upp” i dessa institutioner är nästan aldrig individer från marginaliserade samhällen. Det visar sig att oavsett hur mycket det än hävdas att “alla är välkomna”, så är institutionen i sig inte inbjudande. En verklig “inbjudan” är att se människor som sig själv driva institutioner som därmed ger utrymme till människor som dig.

Vi, grundarna av R.E.C Arts Reykjavík, korsar olika identiteter av både marginalisering och privilegier som finns i det isländska samhället. Vårt motto är “Representation Matters” – och representation är oerhört viktigt för att unga människor ska känna en känsla av mening, tillhörighet och handlingsförmåga i världen och dess samhällen. Oavsett om ungdomarna själva har en önskan att utöva konsten professionellt eller inte, bör de erbjudas en möjlighet för att utforska konsten och sin kreativitet i en miljö bland personer som de identifierar sig med.

Planen är att skapa en plats där alla hör hemma på sitt eget autentiska sätt; och att alla ska veta att de är en viktig del av en gemenskap.

www.instagram.com/recartsrvk

www.facebook.com/recartsrvk

https://drive.google.com/file/d/1LuTQZqWNOgUoV8qHnrxRW-MLZwWXMLTK/view

Højdepunkter i Nordisk Råds litteraturpris 60-årige historie.

Nordisk Råds litteraturpris er blevet uddelt siden 1962 og fejrer i år 60 års inspirerende læsning. Gennem seks årtier har Nordisk Råds litteraturpris gang på gang markeret sig som en pris, der belønner litteratur, der sprænger grænser og fremkalder nye litterære horisonter.

Læs mere.

Sofie Hermansen Eriksdatter, prissekretariatsleder for Nordisk Råds litteraturpris Nordens Hus í Reykjavík, har udvalgt 10 vinderværker, som repræsenterer et udpluk af højdepunkter i litteraturprisens 60-årige historie.

Klik her for at se de bøger, hun valgte.

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev