Bild av bandet Birdpeople

“De fick mig att starta ett band”

Nordens institut på Åland (NIPÅ) har inte enbart peppat Jacob Lavonius att bege sig ut på en turné i Latinamerika tillsammans med hans band Birdpeople. För några år sedan startade han till och med ett band tack vare kulturinstitutet NIPÅ. Hur gick det till? Här berättar han historien. 

Året var 2014 och Jacob Lavonius hade planer på att bli journalist. Ung i Norden skulle träffas i Danmark och Jacob ville följa med som ungdomsjournalist, men platsen var redan tagen.  

”Men vi skulle behöva ett band med oss, känner du någon som lirar?”, var frågan han fick från Nordens institut på Åland. 

”Javisst”, svarade Jacob och bara några snabba samtal senare hade han satt ihop ett band. Fixat. Klart. 

Jacob skrattar själv högt åt anekdoten. Numera syns han till i det experimentella pop-bandet Birdpeople tillsammans med två andra ålänningar: Cecilia Wickström och Amanda Blomqvist. 

Enkelt och kul samarbete med NIPÅ 

– Även i min nya konstellation har jag fått mycket hjälp och pepp av NIPÅ, konstaterar Jacob och fortsätter: 

–  De är alltid så jäkla taggade och samarbetet med dem är både kul och enkelt. ”Klart att du kan göra detta” och ”vi ska se hur vi kan hjälpa er”, är liksom alltid attityden man får. Det är väldigt sällsynt, för ett kämpande band som vårt, med experimentella avsikter, säger han och skrattar högt igen. 

NIPÅs kontaktnät har även gjort att Birdpeople får spela för en nyfiken publik och på scener med bättre förutsättningar, enligt honom själv. 

–  Jag tänker exempelvis på turnén Días Nórdicos i Latinamerika, som NIPÅ såg till att vi kom med på. Det är ett slags musikutbyte mellan de nordiska länderna och Spanien och Latinamerika och en sådan turné skulle vara helt omöjlig för oss att styra ihop på egen hand. 

– Jag kan säga att tack vare de veckorna är vi ett jäkligt bra liveband idag, säger Jacob, med både kaxighet och stolthet i rösten. 

Text: Liz Lindvall

Prenumerera på vårt nyhetsbrev