Bilden visar en av dansövningarna under inspelningen av Åland Dansar. Foto: Tinca Björke för Nordens institut på Åland.

Dansa in Åland 100

Jubileumsåret skall firas med dans!

Vi har nöjet att presentera ett helt nyskriven låt och en dans, som vi hoppas att så många som möjligt vill lära sig under Åland100-året. Det här blir helt enkelt Åland100-låten och Åland100-dansen! Vi hoppas att så många som möjligt vill dansa med oss.

Nordens institut på Åland (NIPÅ) har tillsammans med Linus Aldeborg och Samuel Nordqvist tagit fram ett helt nytt beat, med Sofia Eriksson på sång. Alla är unga, åländska, lovande förmågor. Till musiken har Erica Dunder gjort en koreografi med ett gäng härliga unga dunderdansare. Låten hoppas vi blir som en sorts signaturmelodi för hela jubileumsåret som ihop med dansen kommer att uppföras i flera olika sammanhang; på Självstyrelsedagen, Åland flaggas dag och andra speciella datum under jubileumsåret.

Dansa och dela med #alanddansar

Dansen kommer även att fungera som en dansutmaning som vi hoppas att många tar sig an och vill göra som flash-mobs! Lär er stegen, dansa, filma och lägg ut i sociala medier med hashtaggarna #alanddansar #aland100. Koreografin är upplagd så att det finns en enklare version och en lite mer avancerad version, beroende på vad man vill anta för utmaning. 

Film

I samarbete med Luvidfilm, Lucas Åsbacka, och Sjökvarteret har NIPÅ producerat en kort film som visar dansen. I samarbete med Social- och hälsovårdsministeriet, kommer NIPÅ även att sända filmen, som en hälsning från Åland, på den digitala kickoffen för Social- och hälsovårdsministeriets förvaltningsområde för Finlands ordförandeskapsår i Nordiska Ministerrådet den 14.1. Filmen kommer att sändas i flera andra tillfällen digitalt som en glädjehälsning från Åland ut i Norden.

Vi hoppas att detta blir ett projekt där vi kommer att få se många som antar dansutmaningen, både på Åland och utanför landskapet. Vi håller tummarna för att vi får höra beatet på många ställen och att vi får se dansen på alla möjliga platser; skärgårdsfärjor, bryggor, stugor, i skolklasser och på arbetsplatser osv. Dansen görs med fördel utomhus och med säkert avstånd till varandra. 

Längre ner på denna sida kan du se filmen och dansstegen. Lär dig stegen, dansa, filma och dela med #alanddansar #aland100

Sprid och dela gärna så att vi blir många som dansar in Åland100! 

Vad? Åland Dansar
När? När som helst! Du bestämmer själv.
Var? Var som helst! Du bestämmer själv.

Samarbetspartners:

Erica Dunder, DunderDans, koreografi
Lucas Åsbacka, Luvidfilm, filmning och redigering
Linus Aldeborg och Samuel Nordqvist, beat
Sofia Eriksson, sång
Tinca Björke, TincArt, fotograf
Sjökvarteret, inspelningsplats.

>> Låten finns på Soundcloud!

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev