Bilden visar en av dansövningarna under inspelningen av Åland Dansar. Foto: Tinca Björke för Nordens institut på Åland.

Åland dansar

Jubileumsåret skall firas med dans!

En helt nyskriven låt och en ny dans, framtaget av åländska unga förmågor. Detta är helt enkelt Åland100-låten och Åland100-dansen, som alla kommer att dansa under jubileumsåret Åland100. Vi hoppas att så många som möjligt vill dansa med!

Nordens institut på Åland (NIPÅ) har tillsammans med Linus Aldeborg och Samuel Nordqvist tagit fram ett nytt beat, med Sofia Eriksson på sång. Alla är unga, åländska, lovande förmågor. Till musiken har Erica Dunder gjort en koreografi med ett gäng härliga unga dunderdansare. Låten blir en sorts signaturmelodi för hela jubileumsåret som kommer att uppföras i flera olika sammanhang; t.ex på Lindarnas dag i Esplanaden i maj 2021, under årets Bärkraftmöte den 8:e juni 2021, vid ReGeneration toppmötet i augusti 2021och så självfallet hoppas vi på att ALLA dansar vid självstyrelsedagen och 100 års dagen den 9:e juni 2022. Vi hoppas på många spontandanser runt om på Åland löpande under jublieumsåret!

Dansa och dela med #alanddansar

Dansen fungerar även som en dansutmaning som vi hoppas att många tar sig an och vill göra som flash-mobs, eller som små klipp i sociala media! Lär er stegen, dansa, filma och publicera med hashtaggarna #alanddansar #aland100. Koreografin är upplagd så att det finns en enklare version och en lite mer avancerad version, beroende på vad man vill anta för utmaning. Längre ner på denna sida finns en instruktionsfilm av de enklare stegen. Många företag, skolor och grupper av olika slag har antagit utmaningen och det blir till underbara filmer!

Film

I samarbete med Luvidfilm, Lucas Åsbacka, och Sjökvarteret har NIPÅ producerat en kort inspirationsfilm. Filmen visas i många olika sammanhang och tillfällen som en glädjehälsning på Åland och från Åland till resten av Norden.

Vi hoppas att detta blir ett projekt där vi kommer att få se många som antar dansutmaningen, både på Åland och utanför landskapet. Vi håller tummarna för att vi får höra beatet på många ställen och att vi får se dansen på alla möjliga platser; skärgårdsfärjor, bryggor, stugor, i skolklasser och på arbetsplatser osv. Dansen görs med fördel utomhus och med säkert avstånd till varandra. 

Längre ner på denna sida kan du se filmen och dansstegen. Lär dig stegen, dansa, filma och dela med #alanddansar #aland100

Sprid och dela gärna så att vi blir många som dansar in Åland100! 

Vad? Åland Dansar
När? När som helst! Du bestämmer själv.
Var? Var som helst! Du bestämmer själv.

Samarbetspartners:

Erica Dunder, DunderDans, koreografi
Lucas Åsbacka, Luvidfilm, filmning och redigering
Linus Aldeborg och Samuel Nordqvist, beat
Sofia Eriksson, sång
Tinca Björke, TincArt, fotograf
Sjökvarteret, inspelningsplats.

>> Låten finns på Soundcloud!

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev