Berättarkvällar på Stallhagen i samband med Nordiska Litteraturveckan

Berättarkvällar på Stallhagen

Under tre kvällar på Pub Stallhagen bjuder Nordiska Litteraturveckan in till berättarkvällar. Här har du chansen att äta gott samtidigt som du tar del av fantastiska författarframträdanden och litteratursamtal. Berättarkvällarna lyfter såväl muntlig som skriftlig åländsk berättartradition och är en del av Åland 100-firandet under den Nordiska litteraturveckan. Temat för Nordiska Litteraturveckan är "Drömmar och Längtan i Norden".

Chatta med Mikaela Nyman efter hennes framträdande på Stallhagen. Du behöver endast klicka på länken här och därefter välja om du vill delta med kamera och/eller mikrofon eller endast i chatten. Chatten börjar ca. kl. 19.50

Söndag 21.11 kl. 19

Medverkande: Janina Orlov, Aino Waller, Pauliina Oinonen. Mikaela Nyman deltar digitalt. 

Janina Orlov, Aino Waller och Pauliina Oinonen är alla tre översättare och i ett samtal om detta arbete kommer de att diskutera vikten av översättningar och beröra frågor som hur översättningar i någon mån alltid är översättarens tolkning av en text. Janina Orlov är litteraturvetare och översättare från ryska och finska till svenska. Orlov har bl.a. översatt Sofi Oksanen och Rosa Liksom. Aino Waller är utbildad översättare och tolk och arbetar som professionell översättare mellan finska, svenska och engelska samt som projektledare för Ålands Landskapsregerings novelltävling Åland Skriver. Pauliina Oinonen är Norden i skolans finska översättare. Hon översätter primärt från nordiska språk till finska och har under de senaste 5 åren översatt både skönlitterära och facklitterära texter.

Mikaela Nyman är född 1966 i Finström och bor med sin familj i Nya Zeeland. Hon arbetar som författare och frilansjournalist. Hennes första diktsamling När vändkrets läggs mot vändkrets utkom 2019 och nominerades till Nordiska Rådets Litteraturpris 2020. 

Nyman kommer att berätta om sitt skrivande varvat med högläsning, dikter, bland annat ur När vändkrets läggs mot vändkrets, samt avsnitt ur en essä om hennes farfar, Valdemar Nyman, som utkom 2020 i protest mot moskéskjutningarna i Christchurch och för att synliggöra mångfalden i samhället. Nymans framträdande kommer att berätta om skrivandet som en del av ett holistiskt ekosystem som omfattar välbefinnande vid sidan av den konstnärliga processen och även tala om svårigheten att översätta och tolka egna texter och andras, bl a hennes farfars dikter.

Är du intresserad av andra berättarkvällar? Läs mer om berättarkvällen den 17.11 och 20.11 

Var? Pub Stallhagen
När? 21.11, kl. 19

Boka plats på Stallhagen

Foto: Vogler

Kvällen kommer filmas och streamas på Åland 100´s Youtube

Prenumerera på vårt nyhetsbrev