Bild av Jacob Olsen som ställer ut på NIPÅ under 2022

Det är aldrig för sent

Digitalt skapade konstverk som ställs ut fysiskt.

Jakob Olsen är född på Østerbro i Köpenhamn 1954. Pappa Ib K Olsen var grafisk formgivare, konstnär och jazzmusiker. I samband med Covid-tiden väcktes bildkonsten i Jakob till liv igen efter ett 45-årigt uppehåll. 

– Jag jobbar mest på iPad, jag är väldigt inspirerad av David Hockney, som också producerar bilder på iPad,men har även tagit fram en del bilder med touch och pensel. Jag experimenterar och producerar de bilder jag själv vill se. Jag är inspirerad av modernistiska målare som Picasso, Klee och Kandinsky, men också av de danska modernisterna Erik Hoppe, Olaf Rude och Asger Jorn.”

Jakob började ladda upp sina bilder på Facebook, där han fick bra respons. Han började skriva berättelser om sin tid som musiker och ljudtekniker då han träffat många av jazzens stora artister: Stan Getz, Oscar Peterson, Dexter Gordon. Samtidigt var han aktiv på den danska musikscenen som musiker, lärare och arrangör.

– Jag håller alltså på att skriva en bok om detta. Jag satt i en soffa i januari 2021 under covid19 och kände mig helt vilsen. Jag hade sett fram emot att spela och träna på heltid efter att jag gick i pension i oktober 2020, men allt blev inställt. Jag började öva själv men jag blev bara frustrerad. Jag satt där i mörkret och stirrade ut i luften. Sedan började jag klottra på min iPad och plötsligt rann det ut bilder ur mig. Abstrakta och naturalistiska.

– Jag började gå långa promenader och hittade inspiration på min väg – byggnader, skyltar och stadsparker.På många sätt är jag uppfostrad med konst, min far var utbildad litograf, men var en utmärkt illustratör som tecknade i Politiken, en av de största danska tidningarna, senare blev han grafisk formgivare.

På ett sätt jobbar jag med ett kulturellt kapital, och det känns naturligt. Jag är inte begränsad av en stil, utan drivs bara av lusten att vara kreativ. En stor del av det jag producerar är improviserat – spontant skapat i nuet.

–Det är över 45 år sedan jag slutade med bildkonst, men det är aldrig för sent!
 

Var? Nordens institut på Åland, Storagatan 9, Mariehamn
När? 21.4-18.6.2022
Vernissage 21.4, kl. 17-19

Prenumerera på vårt nyhetsbrev