Ett smakprov av Kalle Wetterströms digitala projekt

Fantasier

I samband med utställningen “Det är aldrig för sent “ presenterar Kalle Wetterstöm (AX) sitt nya digitala projekt “Fantasier” där han skildrar landskap och en förvandling till det abstrakta utrycket.

“ Projektet bygger på bilder som jag arbetat med på min Ipad och programmet Pro Create som är fantastiskt och roligt program att arbeta med, bilderna kommer skildra landskap och en förvandling till det abstrakta utrycket. Filmen kommer arr redigeras i Edius, som jag arbetat mycket med genom åren.” säger Kalle Wetterström.

Att Kalle Wetterström började använda digitala verktyg och program är delvis sprunget ur rena tillfälligheter i kombination med en allmän bildtrötthet. Efter att ha arbetat sen 70-talet med film och stillbildsproduktion, ville han upptäcka lite ny teknik, som var lätttillgänglig. Eftersom han tidigare arbetat med Photoshop låg det nära till hands att börja där, dels med montage och colorering av bilder. Kalle skaffade även en ritplatta och hittade ett annat program (Art Rage), som byggde på mera traditionella måleriverktyg i digital form, måla med oljefärger, färgkritor  och akvarellfärger, samt en palett med möjlighet att göra färgblandningar. Wetterström gick därefter vidare med Pro create och Ipad och upplevde att det var ett roligt program med stora möjligheter, dels för att testa ideer och olika utryck, och kan också kan fungera som ett skissblock.

" Jag har även under åren arbetat med Grafik, etsningar, torrnål men kanske främst med linoleum och ser det digitala skapandet som ett komplement. Jag har tidigare varit hämmad av att använda abstrakta bilder, men har upptäckt vilka intressanta bilder som går att göra med Ipaden. Jag kommer på sikt även att använda dom digitala verktygen i videoform. Jag hade en lärare på konstfackskolan som ansåg att man skulle utveckla fantasin, och det är kanske det som jag gör nu.” 

Kalle Wetterström, fotograf och filmare, utbildad på Konstfackskolan i Stockholm och diplomerad på Institutet för högre reklam och kommunikation DIHR. Har arbetat med långfilm “Tiden är en dröm” del 1+2 Regi: Jan Lindqvist; illustrerat ett par böcker; gjort resereportage samt medverkat i ett antal utställningar och varit involverad i ett hundratal tv program.

Du kan ta del av Kalle Wetterströms digitala projekt i samband med Jacob Olsnes utställning "Det är aldrig för sent".

Var? Nordens institut på Åland, Storagatan 9, Mariehamn 
När? 21.4-16.6 
Vernissage 21.4, kl. 17-19  

NIPÅ har öppet vardagar kl. 10-16. Utöver detta är utställningen öppen tisdagar och torsdagar kl. 16-20, samt lördagar och söndagar kl. 12-15.

Foto: Rasmus Ohlin

Prenumerera på vårt nyhetsbrev