Bild av några verk av de konstnärer som kommer att forma årets sommarutställning vid NIPÅ

4 temperament

Fyra konstnärer, fyra uttryck, fyra temperament

Årets sommarutställning vid Nordens institut på Åland presenteras av Galleri Skarpans, som visar fyra på Åland verksamma konstnärer; Olivia Dansdotter Sarling, Anette Gustafsson, Johan Karlsson och Jonas Wilén. Konstnärerna möts i en föränderlig utställning mellan olika konstnärliga uttryck och material och ger tillsammans en inblick i samtidskonsten på Åland.

Olivia Dansdotter Sarling – konstsmide

Flygandelätt med järnvingar. Sedan slutet av min smidesutbildning har jag på olika sätt integrerat vingar i mina verk, kanske som en omedveten symbol för att jag snart måste kasta mig ut och pröva mina egna ute i smidesvärlden. Ofta har vingarna gestaltats som segel på ett fartyg, och ibland har de fått vara helt fristående. I dessa verk har vingarna fått en kropp att bära. Jag gillar även att ge vardagliga ting en järnkropp, och på så sätt förvandla något alldagligt och praktiskt till något dekorativt och retsamt oanvändbart. I stort sett tröttnar jag helt enkelt inte på att experimentera, och vad som händer i smedjan är inte alltid något som går att förutspå!

Anette Gustafsson - måleri

Jag visar mjuka, drömlika landskap i akvarell från den åländska skärgården. Ljuset som spelar över varma klippor, en segelbåt som anas i horisonten på det ständigt närvarande havet. Några bilder är undervattenslandskap där abborrgräset sakta vajar i den intensivt blågröna dyningen.

Johan Karlsson - järnskulptur

Jag visar djur av återvunnet metallskrot, både stora och mindre skulpturer.  Mitt uttryck rör sig i ett gränsland; vad händer med metallens hårdhet när den förvandlas till ett djur? Vad sker med metallen i mötet med den mjuka skulpturala formen som mina djurskulpturer ofta har?

Jonas Wilén - måleri

Jag visar nytt oljemåleri, akvareller och teckningar. Oljemåleriet är en blandning av föreställande motiv och mer abstrakta uttryck, inspirerat av utställningens grundidé med olika temperament. Det är en fortsättning på min senaste utställning där jag letade efter bilder i mitt inre.

Vad? Sommarutställning "4 temperament"
När? 1.7 - 18.8, öppet tis-sö kl. 12.00 - 18.00. (Stängt på måndagar)
Vernissage 1.7, kl 17.30-19.30

Plats? Nordens institut på Åland, Storagatan 9, Mariehamn

Ingen entré.

Besök gärna Galleri Skarpans för mer information!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev