På bild ses några av de artister och konstnärer som vi får uppleva under hållbART 2020.

Så ett frö!

I samband med ReGeneration summit (det årliga toppmötet för unga med fokus på hållbarhet) ordnar Nordens institut på Åland en liten mini-festival; hållbART-festivalen, som denna gång till stora delar blir digital, och har temat "Så ett frö".

I år blir ReGeneration summit i digital form med lokala mötesplatser runt om i hela Norden. Likaså blir hållbART-festivalen digital, så att ALLA kan delta och följa med i festivalens olika delar, från Nordens alla hörn! Summiten äger rum 20-21.8 och hållbART-festivalen fortsätter sedan även under helgen med olika programpunkter 22-23.8. Här nedan hittar du en översikt över alla olika programpunkter och information om hur och var du kan ta del av dem. 

(Observera att det ännu kan ske smärre förändringar i programpunkterna nedan vid tidpunkten för publicering av denna sida.)

Torsdag 20.8

  • Så ett frö!

Kort inspirationsfilm om hur hållbara handlingar kan skapa kreativa handlingar som i sin tur kan skapa inspiration till andra för ett hållbart samhålle.
Var? nipalive.ax eller IP-TV kanal 65
När? 20.8, kl 14

  • Skräpkonstfilm

Filmvisning på nipalive.ax, där vi får inspireras av skräpkonst. En kreativ handling som sätter fokus på nedskräpningsproblematiken i världshaven, runt Östersjön och våra egna stränder.
Var? nipalive.ax eller IP-TV kanal 65
När? 20.8, kl. 20

 

Fredag 21.8

  • Meditativ Powertalk: Miljö x Människor

Maxi Shilov och Michael Polejaev, skapare av Aestetik Documentary Film och grundare av New Visual Culture Foundation, kommer att i en kort film om ca 15 min, att dela sin djupa vision om hur miljöförändringar påverkar människor och deras aktivitet idag och imorgon, i en form av meditation. Det blir ett meditativt, långsamt och fokuserat samtal i en vild natur. Naturen där vi började och som vi för alltid har en stark förbindelse med.
Var? nipalive.ax eller IP-TV kanal 65
När? 21.8, kl. 13.15

  • Livemusik med Yohan Henriksson & Emil Grönvall

Yohan och Emil är en duo som spelat ihop i strax över tio år. De spelar främst covers och kommer att bjuda på en halvtimme av personliga favoriter som framförs med gitarrer och stämsång. Konserten kan ses live vid NIPÅs lokaler på Storagatan 9, i Mariehamn, eller via nipalive.ax och IP TV kanal 65.
Var? NIPÅ, Storagatan 9, via nipalive.ax eller IP-TV kanal 65
När? 21.8, kl. 19

Lördag 22.8

  • Johan Karlsson, konstnär

Johan Karlsson är en av Ålands främste återbrukskonstnärer och Lördagens den 22.8 får du möjligheten att följa med in i hans ateljé via skärmen. I fyra timmar kommer NIPÅ att livesända och följa hur Johan skapar ett konstverk. Se sändningen via nipalive.ax eller IP-TV kanal 65. Läs mer här. Skulpturen ställs sedan ut vid NIPÅs lokaler på Storagatan 9 fr.o.m. 23.8. 
Var? nipalive.ax eller IP-TV kanal 65
När? 22.8, kl. 15-19 (finsk tid)

Söndag, 23.8

I Esplananden kan du söndagen den 23.8 njuta av en liten ensemble som kommer att spela musik på hemmagjorda instrument, skräp och återvunnet material. Tillsammans med musiken kommer du att få uppleva en fysisk enmansteater som tar fasta på miljön och längtan efter närhet.

  • Linnea Sundblom, skådespelare

Linnea ska göra en fysisk teater som handlar om födelse, sociala distansering, viljan att vara nära, längtan efter närhet, inlindad i plast.
”När jag tänker hållbarhet tänker jag på födelse, de erfarenheter vi bär med oss och de spår vi lämnar. Det sägs att vi är komna ur jord men om man ska tro vad som sägs om miljön och att det är sant att vissa ämnen aldrig bryts ner, betyder inte det att till exempel våra barn snart är komna ur plast?” säger Linnea.

  • Irina Fisun, modedesigner

Irina ska skapa en dräkt av uteslutande återvunnet material, främst plast och textil. Årets tema på hållbART-festivalen är "Så ett frö", och begreppet är mångbottnat. Bl.a. kan vi avslöja att denna programpunkt är ett litet frö, ett smakprov, på vad som skall komma nästa år. Då får vi se en mer omfattande modeshow som vi producerar i samarbete med Irina Fisun, i syfte att lyfta extra fokus på SDG 12, hållbar komsumtion och produktion.

  • Kim Jansson, Amanda Blomqvist & Anton Johansson, musiker

En liten slagverksensemble kommer att skapa musik på hemmagjorda intrument, skräp och återvunnet material. Några av musikerna i den lilla ensemblem är Kim Jansson, Amanda Blomqvist och Anton Johansson. I symbios med skådespelaren Linnea Sundblom kommer de att skapa ett musiklandskap och utforska det musikaliska i återvunnet material.

Var? I Esplanaden, vid NIPÅs lokaler på Storagatan 9, samt livesändning på nipalive.ax eller IP-TV kanal 65
När? 23.8, kl.15-16 

Observera att alla tider är finsk tid. Viktigt att notera detta i respektive lokal mötesplats.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev