hållbart utställning vid Galleri NIPÅ 7.9-1.10

HållbART – utställning

Nordens institut på Åland (NIPÅ) har i ett par års tid presenterat den lilla minifestivalen hållbART, i samband med ReGeneration Summit – toppmötet för unga som fokuserar på hållbarhet. Både toppmötet och festivalen var i år (2020) digitala, med lokala mötesplatser runt om i hela Norden och länderna runt Östersjöregionen. Toppmötets program varvades med inslag från den digitala festivalen som alla kunde ta del av genom olika digitala kanaler. 

Kultur kan vara en ögonöppnare, en brygga för ökad förståelse och en kanal för att tänka utanför boxen. Deltagarna i årets hållbART-festival visade prov på just detta med otroligt härliga festival-inslag. Vi fick ta del av allt från fantastiska konstverk gjorda av skräp, metallskulptur av skrot, musik skapad på skrot, skräp och vardagsting och en liten fysisk enmansteater som utspelades i en dräkt av återvunnet material. 

Nu har NIPÅ samlat en del utvalda inslag från festivalen i Galleri NIPÅ på Storagatan 9, så att du som missade festivalen har en möjlighet att komma och uppleva de intryck och avtryck som hållbART-festivalen gav. 

Utställningen ”hållbART – intryck och avtryck”, öppnar den 7:e september kl. 14.30 och invigs av Penni (9 år) som vann skräpkonsttävlingen med sitt konstverk ”Spöket”. Penni kommer även under invigningen att få motta sitt pris av Micke Larsson, huvudsekreterare i nätverket bärkraft.ax, som även kommer att öppningstala vid utställningen. Priset är ett konstverk gjort av konstnären Johan Karlsson.

Juryns motivering: " – Med en lekfull ansats väcker spöket, som har ätit godis och varit på nöjespark, tankar om vårt sätt att leva och vår konsumtion. Med nedskräpning i natur och hav som följd. När vi såg spöket, blev vi intresserade av att veta mer om vilka berättelser spöket vill berätta och vad hen har varit med om.”
 

Varmt välkommen!

Ps. Det finns alltid ansiktsmasker och handsprit på NIPÅ, och lokalen är luftig så att man kan hålla avstånd till varandra. Vi följer och anpassar oss efter de rekommendationer som ges.

När? Utställningen är öppen 7.9 - 1.10, vardagar kl. 10-16. Samt två lördagar den 12:e och 29:e september, kl. 11-14.
Var? Galleri NIPÅ, Storagatan 9, Mariehamn

Prenumerera på vårt nyhetsbrev