Bild av Hanna Kivioja - i dansföreställning på Nordens institut på Åland på Öppen Scen 2022

Här och nu

Hanna Kivioja i en nutidsdans

Denna moderna dansföreställning skapas i samarbete med dig som upplever föreställningen på plats! Publiken får medverka i föreställningen genom att välja vissa delar, t.ex. musiken, scenkostymen, ljus och stämningen av hur dansaren utför rörelserna och koreografin. Föreställningen presenteras helt efter publikens regler. Efter föreställningen kommer även publiken att delta i en diskussion om upplevelsen av att själva få vara med om att skapa en dansföreställning.

Målet med föreställningen är på ett jordnära och begripligt sätt fördjupa allmänhetens förståelse och intresse av dans som konstform och som möjligheter för att uttrycka sig.

Hanna Kivioja har forskat i sitt senaste solo “Våglängd” (2021), och föreställnigen "Här och nu!" visar hur dansaren kan använda intuition och medvetenhetsflödet som ett verktyg och  använda detta för att skapa dans av de bestämmelser publiken ger. Akten skapar också förståelse för hur olika tekniska och teatraliska delar och val påverkar föreställningen och hur vi upplever och tolkar vad vi ser. 

Föreställningens kreativa process använder metoden som kallas autentisk rörelse (Authentic movement). Det är en improvisationsmetod som utforskar sambandet mellan dansarens inre värld och rörelse, där man är intresserad av dansaren som person. Koreografiarbetet fortsätter på val och utveckling av de rörelseämnen som skapats i processen. I själva föreställningen kommer det att användas både förkoreograferade avsnitt såväl som improviserade delar. Det möjliggör en stark närvaro och överraskningselement i situationen. Publiken delar stunden med dansaren genom att vara vittne i hens ögonblick och upplevelse. Kivioja har använt metoden i sina tidigare soloprojekt “Tiellä” (2015) och “Våglängd” (2021). 

Tidigare konstnärlig aktivitet

Hanna Kivioja är en erfaren danskonstnär som har arbetat månsidigt inom dans både utomlands och i Finland. Hon tog examen som dansare 2000 från London Contemporary Dance School och arbetade som danskonstnär i USA 2000 till 2009 med många samtida dansgrupper, koreografer och dansinstitutioner och fick erkännande från kritiker för sitt arbete.  

Efter att ha återvänt till Finland tog Kivioja magisterexamen som danspedagog 2015 från Konstuniversitets Teaterhögskolan i Helsingfors och har varit en eftertraktad pedagog i hela Finland och undervisat på olika utbildningsnivåer. 

På Åland arbetar Kivioja som danskonstnär och lärare i dans-, yoga- och friksvårdskurser. Under sommaren 2021 skapade Kivioja soloföreställningen “Våglängd” för Ålands konstmuseum med stöd av Jomala kommuns kulturstipendium. Under pågående skolåret 2021-2022 har Kivioja turnerat “Våglängd” i grundskolorna runt fasta Åland i samarbete med Ålands musikinstitut.  

Samarbetet med Åmi fortsätter under läsåret 2022-2023 via program Konsttestarna, Finlands största program i konstufostran, som har valt “Våglängd” som konstupplevelse för Konsttestarnas åttondeklassister på Åland. 

Under senaste året har Kivioja även agerat som expert under planeringen av “Musik & Dans Festival” som anordnas av Ålands landskapsregering och kommer att vara en del av Ålands 100-årsjubileums kulturutbud i augusti 2022. Kivioja kommer att uppträda i festivalen med sin koreografi “På vägen”(2014). 

Var? Nordens institut på Åland, Storgatan 9, Mariehamn
När? 8.4, kl. 19.00 - 20.00

Gratis entré, ingen förhandsbokning.

Läs mer om Hanna Kivioja här.

Observera att evenemanget filmas.

Hanna Kivioja är beviljad stipendium från Centret för konstfrämjandet för att genomföra projektet.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev