Bild av Hanna Kivioja - i dansföreställning på Nordens institut på Åland på Öppen Scen 2022

Här och nu

Hanna Kivioja i en nutidsdans

Denna moderna dansföreställning skapas i samarbete med dig som upplever föreställningen på plats! Publiken får medverka i föreställningen genom att bestämma vissa delar, t.ex. om dansaren får se eller prata, de får bestämma en karaktär eller stämning. Föreställningen presenteras helt efter publikens regler! Efter föreställningen kommer även publiken att delta i en diskussion om upplevelsen av att själva få vara med om att skapa en dansföreställning.

Målet med föreställningen är på ett jordnära och begripligt sätt fördjupa allmänhetens förståelse och intresse av dans som konstform och som möjligheter för att uttrycka sig.

Hanna Kivioja har forskat i sitt senaste solo “Våglängd” (2021), och föreställnigen "Här och nu!" visar hur dansaren kan använda intuition och medvetenhetsflödet som ett verktyg och  använda detta för att skapa dans av de bestämmelser publiken ger. Akten skapar också förståelse för hur olika tekniska och teatraliska delar och val påverkar föreställningen och hur vi upplever och tolkar vad vi ser. 

Föreställningens kreativa process använder metoden som kallas autentisk rörelse (Authentic movement). Det är en improvisationsmetod som utforskar sambandet mellan dansarens inre värld och rörelse, där man är intresserad av dansaren som person. Koreografiarbetet fortsätter på val och utveckling av de rörelseämnen som skapats i processen. I själva föreställningen kommer det att användas både förkoreograferade avsnitt såväl som improviserade delar. Det möjliggör en stark närvaro och överraskningselement i situationen. Publiken delar stunden med dansaren genom att vara vittne i hens ögonblick och upplevelse. Kivioja har använt metoden i sina tidigare soloprojekt “Tiellä” (2015) och “Våglängd” (2021). 

Tidigare konstnärlig aktivitet

Hanna Kivioja är en erfaren dansartist som har arbetat mångsidigt inom dans både utomlands och inhemskt. Hon tog examen som dansare 2000 från London Contemporary Dance School och arbetade som dansartist i USA 2000 till 2009 med många samtida dansgrupper och koreografer och fick erkännande från kritiker för sitt arbete. Kivioja var en dansare för bland annat Julian Barnett och dansade i det hyllade produktion 'Sound Memory' (Danspace Project, NY), som valdes till ett av årets bästa dansverk ('Best of 2009' för Dance) av Time Out New York. Utöver dansare har Kivioja agerat som assistent för koreografen Deborah Goffe i den multikonstnärliga Scapegoat Garden-framförandegruppen och som en danspedagog vid bland annat Harford Conservatory of Music och internationellt kända Capezio Peridance Dance Center (NYC).

Efter att ha återvänt till Finland har Kivioja medverkat bl.a. i Satu Tuomistos verk och Joona Halonens "Worry Doll" -produktion, (Arctic Dance Circle), och turnerade Finland, Norge och Sverige och uppträdde och undervisade i projektets tillställningar. Hanna har arbetat med Finlands äldsta dansteater Dansteater Raatikko, i deras olika projekt i huvudstadsregionen i Helsingfors och var med i Raatikkos fleråriga produktion ‘Olenko Olento’ (är jag en varelse) och uppträdde och undervisade i gymnasieskolor över hela Finland.  

Som pedagog har Kivioja varit eftertraktad i hela Finland och har undervisat både koreograf- och danskurser på olika utbildningsnivåer, även för dansproffs som dansgruppen vid Helsingfors stadsteater. Kivioja har under många år varit ordförande för Tanssille ry, som stöder professionella dansare. På Åland arbetar Kivioja som lärare i dans- och friksvårdskurser och som expert på Dans och Musik för Alla-festivalen anordnad av Ålands landskapsregering, som är en del av Ålands 100-årsjubileumkulturutbud.

På Åland arbetar Kivioja som danskonstnär och lärare i dans-, yoga- och friksvårdskurser. Under sommaren 2021 skapade Kivioja föreställningen “Våglängd” för Ålands konstmuseum som visades under Kulturnatten med stöd från Jomala kommuns kulturbidrag. Under pågående skolår kommer Kivioja turnera “Våglängd” i grundskolorna runt fasta Åland i samarbete med Ålands musikinstitut. På våren fortsätter samarbetet i form av workshops var barn och unga får skapa sin egen koreografi. Kivioja har agerat som expert under planeringen av “Dans och Musik för Alla”-festivalen som anordnas av Ålands landskapsregering och kommer att vara en del av Ålands 100-årsjubileums kulturutbud i februari 2022. Kivioja kommer att uppträda i festivalen med sin koreografi “På vägen”. På våren 2022 kommer Kivioja presentera sitt nyaste verk “Här och nu!” som en del av Nordens institut på Ålands Öppen Scen koncept.

Var? Nordens institut på Åland, Storgatan 9, Mariehamn
När? 18.3, kl. 18.00
Gratis entré, ingen förhandsbokning, begränsat antal platser

Läs mer om Hanna Kivioja här.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev