Bild av Aviaja Lumholt i Havets moder.

Havets moder

Havets moder är en föreställningskonsert (performing art), inspirerad av den antika inuitiska myten om havsgudinnan som bor på havsbotten och härskar över havet. Berättelsen om människans samspel med naturen är aktuell i alla tider. Och i synnerhet för oss som bor mitt i havet och är starkt beroende av hur havet runt om oss mår.

Det är shamanens utmanande uppgift att gå in i en trance med sin rituella trumma, och göra den själsliga resan ner till havets botten för att bekämpa jättekvinnan ”Havets moder”. Hans uppgift blir att släppa loss havsdjur från håret så att jägarna i det mänskliga samhället återigen får möjligheten att jaga.

Här får vi se och uppleva en moderniserad version av Havets moder. Shamanen imponerar med sina kraftfulla trummor och är så bra på att sjunga så att hon blir förälskad i honom. Alliansen mellan mannen och kvinnan blir också en symbol för fördelningen av naturens fördelar. Både jägaren och shamanen är symboler för den universella starka mentala överlevnadskraften som människan besitter.

I föreställningen får vi se doun INUANIMA, som består av Aviaja Lumholt och Igor Radosviajevic. Musiken är modern, inspirerad av både Inuit-trummor, elektronik, pop, rock, filmmusik och en twist av Balkan.

Aviaja Lumholt är en halvt grönländsk och halvt dansk, sångerska, kompositör, konstnär och maskdanserska. Hon är utbildad vid Rhythmic Music Conservatory i Köpenhamn och har även studerat grönländsk maskdans på Inuit-teatern, Tuukkaq. Hon blandar sin ursprungliga bakgrund med spännande moderna västerländska toner. Hon har turnerat och sjungit in CD-skivor och även varit på både dansk och grönländsk TV med många danska, grönländska och internationella musiker.

Igor Radosvlajevic är född och uppvuxen i Danmark med föräldrar från fd. Jugoslavien och har utbildats till filmmusikkomponist vid Rhythmic Music Conservatory i Esbjerg i Danmark. Han är en multiinstrumentalist, sångare, låtskrivare och artist. Han spelar sin egen musik och har varit skådespelare i flera danska filmer.

Var? Alandica Kultur och kongress
När? 5 mars kl. 19.00

Biljetter 10 €, bokas på alandica.ax

Prenumerera på vårt nyhetsbrev