Fotoutställning Ovisst av Ingmar Lundberg

Ingmar Lundberg - fotoutställning

Till Tora, Viveca och Isa

” Jag förälskade mig i fotokonsten när jag blev bekant med den franska gatufotografin på 1960-talet, och min stora förebild blev Henri Cartier-Bresson. Han fotograferade intuitivt och det gör jag också. Ofta är det avgörande ögonblicket som gäller, men ibland har man mer tid på sig, och då kan man komponera bilden. Före den svåra trafikolyckan 1983 fotograferade jag mests i svartvitt, efter det kom färgen in i bilden. Jag blev mera subjektiv, och hälften av bilderna i utställningen blir mera halvabstrakta med en symbolisk innebörd. Jag är en romantiker och till formen en minimalist. Jag fotograferar fortfarande men i en betydligt mindre omfattning är tidigare. Man måste göra det man älskar att göra så länge man kan!” 

Ingmar Lundberg har nyligen fyllt 90 år. Ännu är han aktiv inom det kreativa och brinner för fotokonsten. Han föddes 1932 i Helsingfors, och är bosatt i Mariehamn sedan 1998. Hans verk har funnits representerade vid Fotografiska Muséet i Stockholm, Nordiska museet Stockholm, Finlands fotografiska museum Helsingfors, Ålands konstmuseum, Åbo Akademis bibliotek, Mariehamns Stadsbibliotek, Ålands Fredsinstitut samt Anders Wiklöfs konstsamling på Andersudde. 

Utställaren själv har berättat att han älskar det klassiska fotografimediet, dess förmåga att dokumentera det omedelbara, att fånga en händelse som varat blott ett ögonblick. Erfarenheten har lärt honom utskilja sina motiv ur det massiva utbudet av impulser i omgivningen. Han hittar motiven i vardagslivet i staden och i naturen där tiden och naturkrafterna lämnat spår efter sig. Bilderna har ofta ett symboliskt innehåll och till uttrycket är han både asket och romantiker.

Utställningen består endast av ej tidigare visade verk.

Vad? Fotoutställning ”Ovisst”
Konstnär? Ingmar Lundberg

När? 30.8-20.9
Öppet må-fre, kl. 10-16
Vernissage 30.8, kl. 14-16
Var? Nordens institut på Åland, Storagatan 9

Prenumerera på vårt nyhetsbrev