Utställning om näver på Nordens institut på Åland

It’s Now or Näver - inställt

Obs! Som en följd av rekommendationerna för att minska smittspridningen av Corona-viruset har vi beslutat att ställa in It´s now or näver utställningen och även tillhörande workshops. Vi hoppas att vi får möjlighet att presentera Emma Dahlqvist i framtiden någon gång istället! 

----------------

Näver är ett spännande material som kan användas på många olika sätt. Vi har nöjet att nu bjuda in till en utställning och två workshops som handlar just om näver med den fantastiska textildesignern Emma Dahlqvist (SE).

Emma Dahlqvists undersöker möjligheterna i björknäver. Genom experimentella och okonventionella metoder utforskar hon nya uttryck och kvalitéer hos materialet. Hon arbetar i skärningspunkten mellan traditionell hantverkskunskap och digital teknik. Hon intresserar sig för att mixa de konventionella metoderna att bearbeta nävern på, som ofta är djupt rotad i en slöjdtradition, med nya tekniker för att på så vis vidga upplevelsen av och funktionerna hos materialet. 

Med hjälp av tekniker som laserskärning, origami och plissering arbetar hon processbaserat och experimentellt med materialet. Mötet mellan det råa naturmaterialet och den exakta lasertekniken utmanar vårt sätt att se på nävern och vi faschineras över vad man kan skapa av näver genom att betrakta Emmas underbara verk. 

Utställningen ”It’s Now or Näver” är tyvärr inställd pga utvecklingen av Corona.

Workshop: 
Att skörda näver 

När? Fredag 12 juni, kl. 15-19
Var? I skogen (exakt plats meddelas senare)
Antal platser: 15 st.

I denna workshop går vi igenom tekniken att skörda näver. Vi inleder med en introduktion om vad som är viktigt att tänka på innan man sätter igång - vilka typer av björkar ska man leta efter och hur man genom att studera trädet, kan avgöra kvalitén på nävret. Därefter går vi steg för steg igenom momenten i att plocka nävern och hur man går tillväga för att inte skada trädet. Deltagarna får därefter själva prova att plocka och skörda näver under handledning. 

Anmälan: Tyvärr inställd pga utvecklingen av Corona.

Workshop: 
Experimentiell och traditionell näver

När? Lördag 13 juni, kl. 9 – 17 (ta med egen lunch)
Var? Folkhögskolan
Antal platser: 15 st.

I denna workshop blandar vi den traditionella näverslöjden med mer experimentella och okonventionella tekniker. Vi utgår från materialet och dess möjligheter. Emma Dahlqvist ger en kort introduktion till näverns egenskaper och visar några av de materialmanipulationer som hon gjort i materialet. Workshopen består av två huvuddelar - i den ena fokuserar vi på näverflätning och i den andra bearbetar vi nävern med olika viktekniker, som påminner om origami. Under dagen kommer det finnas möjlighet att skapa ett eget objekt i näver, t.ex. en liten flätad plånbok eller ett origamivikt halsband. 

Anmälan: Tyvärr inställd pga utvecklingen av Corona.

 

Emma Dahlqvist

Emma Dahlqvist började arbeta med näver under masterutbildningen i textil design, på Textilhögskolan i Borås, där hon undersökte de textila egenskaperna i materialet. I hennes examensarbete använde hon sig av laserskärning för att manipulera näverns hårda och stabila karaktär för att forma och skapa draperbara, stretchiga och taktila kvalitéer, som konventionellt förknippas som textila. Arbetet har ställts ut både i Sverige och internationellt och under våren 2019 gav hon ut boken Näver - fläta, tampa, vika på Natur & Kultur. 

Kolla gärna in bilder av Emmas näververk och följ henne på instagram.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev