Bild av Stäni Stenbock inför Öppen Scen på Nordens institut på Åland. Foto: Dag Munsterhjelm

En kantele på rymmarstråt

Välkommen till en pedagogisk konsert på ca 45 minuter som främst riktar sig till barn mellan 5–15 år. Men det är också en fin upplevelse för föräldrar och vuxna.

”Jag spelar kantele (Finlands nationalinstrument)sjunger och berättar om kantelen som instrument samt om de låtar jag spelar.” Stäni Stenbock

Konserten handlar om Kalevala (Finlands nationalepos) och kantelen (Finlands nationalinstrument) och världens största pannkaka. Du får höra nyskriven musik för den femsträngade kantelen, framfört av Stäni Steinbock som är en finlandssvensk kompositör och musiker känd från bl.a. Etnoprogorkestern Kra. Han har även skrivit filmmusik samt teatermusik bl.a. för Vasa Stadsteater, Vasa, Finland, där han var huskompositör och ljudeffektsmästare 1991-2001.

Stäni har uppträtt både för barn, gamla och allt där emellan. Han har turnerat regelbundet i Norden (Finland, Sverige, Färöarna) med sin kantelemusik sedan 2011. och har producerat två kantelealbum "En Kantele på Rymmarstråt" (2010) och "The Krazy Kantele" (2019), som båda fått ett väldigt positivt mottagande. 

"Hur låter då [en Kantele på rymmarstråt]? Svar: Skojig, intressant och fördomsfri"- Maija Pokela, Kannel-lehti (tidning för kantelemusik)

Verkligen unik musik! En kombination av den antika musiken och den futuristiska friheten!” - Axel Sutinen: Bildkonstnär, filmmakare

Konserten är en del av Öppen Scen, som NIPÅ sökte deltagare till under våren 2021.

När? 30.10, kl 15.00
Var? Nordens institut på Åland, Storagatan 9, Mariehamn
Artist? Stäni Steinbock

Gratis entré, begränsat antal platser.

Foto: Dag Munsterhjelm

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev