Bild av Peter Hägerstrand och Badhusepoken

Konsert med 100 års dikthistoria

Peter Hägerstrand och Badhusepoken

Missade du den fullsatta konserten "Jag är en annan nu" där Peter Hägerstrand och Badhusepoken tolkade 100 år av åländsk dikt? Nu har du en ny chans! Ny konsert planeras i Alandicas stora sal den 3:e mars 2023. 

Under drygt ett års tid gjorde musikmakaren och artisten Peter Hägerstrand en djupdykning i åländsk poesi. Avsikten var att tonsätta och arrangera ett urval dikter till en musikalisk helhet. Konserten som framfördes i början av 2022 blev fullsatt till sista plats och rosad av både kulturkriter och publik. 

Peter Hägerstrand var under 2021 nominerad till Nordiska Rådets musikpris – en ärofylld nominering och vi kommer helt klart att se och höra mycket spännande av honom i framtiden. För arbetet med att tonsätta dikterna erhöll han arbetsstipendium från Ålands kulturdelegation.

Urvalet dikter i konserten speglar ett samhälle i utveckling. Den tidigaste dikten är från 1927 och en av de nyare har bara något år på nacken. Dikterna är personliga men de har också något specifikt åländskt över sig. I förlängningen formas här en sammansättning musikstycken som speglar Åland, ett dåtidens Åland, ett nutidens Åland, känslorna för Åland och ett Åland i förhållande till resten av världen. Dikternas olika ämnen och föremål är lika vitt omspännande som upphovskvinnornas och -männens bakgrund och ansatser. Lyssnaren får höra bl.a En dag ett liv (Georg Kåhre), Natt (Katarina Gäddnäs) Bärnsten (Cecilia Dahlström), Vaggvisa (Joel Pettersson), Fem år senare (Mikaela Nyman) m.m.

Den musikaliska inramningen utgår förstås från Peters specifika tonspråk. 

” - Det är melodiskt lekfullt men också utmanande. Från viskningar till vrål.” säger Peter.

Peters arbete med film- och teatermusik hörs i musiken. Det är emellanåt atmosfäriskt och hypnotiskt för att i nästa stund förvandlas till ren och skär pop. Tondräkten är både akustisk och elektronisk och diverse ljudeffekter gör sitt till den filmatisk-sceniska inramningen. 

Till sin hjälp på scenen har Peter de garvade rävarna i bandet Badhusepoken och gästartister. De förenas i ett lekfullt och lyhört förhållande till musiken. 

Konserten har fått namnet "Jag är en annan nu", en textrad som finns med i Carina Karlssons dikt "Det lyser i fönstren", och ger uttryck för precis det som projektet inneburit - att låta lyriken återfödas i en annan form. Ett konstnärligt uttryck som föder ett annat. Ett musikmöte med historiska vingslag. Den musikaliska upplevelsen kommer även att kompletteras med en visualitet för att förstärka upplevelsen hos åhörare och betraktare. Flera konst- och uttrycksformer möts, tolkar och förmedlar lyriken, och får dikterna att komma till liv igen, i nytt format. 

Om Peter Hägerstrand

Peter Hägerstrand är kompositör och musiker. Född och uppvuxen på Åland. Mångsidigt verksam sedan den offentliga debuten 1979. Peter har spelat och turnerat och gett ut skivor med en mängd olika orkestrar. De snaste åren har det kommit en rad kritikerhyllade plattor i eget namn. Vid sidan och arbetet i rockens tjänst har Peter jobbat mycket med musik till film, tv och teater. Kan nämnas den på Åland inspelade filmen Lärjungen vilken var Finlands officiella Oscarskandidat 2014. Som teaterkompostör har Peters musik hörts på de bägge nationalscenerna i Finland samt även på Den kungliga dramatiska teatern i Sverige. 2017 tilldelades Peter Sallysalminenpriset och 2021 var han nominerad till Nordiska rådets musikpris. Under hösten 2022 kommer även att komma debuten med det engeslkspråkiga projektet STRAND på Presence Records. Läs mer om Peter Hägerstrand här.

Om Badhusepoken

Curt Quarnström är hör till popmusikens pionjärer på Åland och i Finland. Från att ha varit popidol i Hitch Hikers har livet fortsatt i musikens tecken och han är idag en hett eftertraktad basist. Guy “Kantorn” Karlsson har vi alla stött på i något sammanhang. Han ger musikalisk inramning till livets avgörande ögonblick; dop, bröllop, begravning eller varför inte då han piskar oss alla till hysteri som ledare för the Taxman nere på puben. Trots sina unga år är Markus Helander kanske den mest renommerade av alla i bandet. Han har medverkat på mer än 30 inspelade album och spelat trummor på många håll i världen. Macke är nyss hemkommen från turné med Lill Lindfors.

Publiken lovas överraskningar och en magisk kväll. Ett stycke musikalisk historia på Åland. 

När? 3.3, kl. 19.00 (två akter inkl paus)
Var? Alandica Kultur och kongress, stora salen
Biljetter? 27 euro. Biljetter bokas via Alandica kultur och kongress

Boka biljett!

Prenumerera på vårt nyhetsbrev