Bild av Vigdis

Litteraturdagarna: Vigdis Hjorth (NO)

I samarbete med Mariehamns Litteraturdagar, 21-25 mars 2019, bjuder NIPÅ på ett författarsamtal med en av Norges stora omdebatterade författare, Vigdis Hjorth.

Boken "Arv och miljö", som utkom i Norge 2016 (och på svenska 2018), blev ett publik- och kritikergenombrott och har debatterats och diskuterats flitigt. Romanen handlar om sexuella övergrepp, familje­hemligheter, skuld och förlamande livslögner. En kvinnas kamp för att få äga sin egen berättelse och de svåra syskon- och föräldrarelationerna. Boken är Vigdis Hjorths
(f. 1959) stora genombrott, men hon är ingen novis, hon har 30 utgivna böcker bakom sig i flera genrer.

Romanen har sålts i 150 000 exemplar, ska ges ut i 18 länder och har nominerats till Nordiska rådets litteraturpris.

Vi ser fram emot ett spännande författarsamtal och välkomnar Vigdis Hjorth till Åland under Litteraturdagarna. Du som inte har möjlighet att ta dig till biblioteket, kan följa samtalet via livestream på http://nipalive.ax/live/vigdis-hjorth

Författarsamtal: Barn-domen

Lördag 23 mars kl.12.45
Mariehamns stadsbiliotek, Strandgatan 29

Vigdis Hjorth samtalar med Janina Orlov om sin bok Arv och miljö.

 

I samarbete med Mariehamns Litteraturdagar

Foto: Agnete Brun

------- 

När jag slår igen norska Vigdis Hjorths roman Arv och miljö är jag på samma gång utmattad och upprymd. Det är den sortens text som lämnar mig med känslan att det var precis så här den måste skrivas, med det här språket, i den här formen. // Och vilken skicklig författare hon är, Vigdis Hjorth! 
- Svenska Dagbladet

'Arv och miljö' är en oavlåtligt engagerande roman, som inte går att glömma när man har läst den. Den kan beskrivas som en explosion, men en helt kontrollerad sådan. Den fortsätter att verka i läsaren, som alltid när en oavvislig och sönderslitande erfarenhet till slut blivit gestaltad.
- Sydsvenskan

Dess starka emotionella sanningar griper tag direkt, redan innan familjehemlighetens konsekvenser rullas upp: jag viker tidigt hundöra efter hundöra för att markera insikter, rörelse, formuleringar.
- Dagens Nyheter

Arv och miljö är en oerhört välskriven roman, en roman med en sorts taktil känsla - om en roman alls kan ha det. Själv har jag med blyerts skrivit bland annat så här i boken: måleriskt, talspråksflöde, febrighet, psykoanalys. För Vigdis Hjorth jobbar med rytm. Hon har kapitel som kan vara två rader, hon skriver som med pensel när hon fångar ett väder, en plats.
- Kulturnytt i P1

Bästa bok jag läst på år och dar
Sandra Beijer

Prenumerera på vårt nyhetsbrev