Bilden visar konstverk av Nicolay Aamodt som ställer ut digitalt på nipa.ax

Aamodt visar minnen av en plats

Nicolay Aamodt är en professionell norsk konstnär, som nu skall ställa ut digitalt vid Nordens institut på Åland på nipa.ax med start den 11:e januari. Hans digitala utställning heter "Place studies" (översatt till svenska: platsstudier) och omfattar en rad konstverk som är relaterade till minnen och barndom. 

Genom sin konst vill Nicolay påvisa hur detaljer och platser påverkar oss människor. Han vill i konsten förmedla hur minnen kan forma en människas personlighet. Han blev inspirerad av författaren Dylan Trigg och hans konst är nästan som ett sorts utforskande av minnen och erfarenheter genom semi-abstrakta målningar.

Nicolay uppskattar processerna där han konstruerar och dekonstruerar, river ner och bygger om kompositioner. Han jobbar gärna i collageteknik som ger en struktur där det släta och grova kombineras, han målar, ritar och arbetar i collage om vartannat. Målningarna kan både vara konkreta och abstrakta samtidigt. Själva sökandet efter oväntade kombinationer gäller även hans färgval; en konflikt, som blir löst och slutligen ger balans.

” – Jag önskar att min konst relaterar till den forskning som finns kring de möjligheter som ligger i måleri, teckning och collage. Mina tidiga verk var till stor del ett utforskande av tekniker och tematiserade ofta överflödet av visuella intryck och hur dessa kan manipuleras socialt och psykiskt. säger Nicolay Aamodt.

Efter skisser och färgtestning har han ofta en geometrisk inställning till duk och papper där en enkel horisontell linje är det första steget. Linjen kan vara utgångspunkt för "rummet" som skall skapas. Flera horisontella linjer och geometriska system och mönster kan utvecklas till flera "utrymmen och rum" i ett verk. Det utvecklas nya former eller monteras i collageform. Nicolay beskriver det som en långsam process där nya lager av färg och sniderier för collage gradvis bygger arbetet.

” – Jag har arbetat mycket med text de senaste åren - både använt specifikt i mina verk och som en referens till flera motiv och teman i mina verk. I synnerhet är det två poeter som inspirerat mig mycket; Tor Ulven och Wallace Stevens. Båda skriver konkretabstraktpolitiskt och mycket aktuellt. säger Nicolay.

Nicolay Aamodt är utbildad vid Academy of Art University, San Francisco, USA samt Illustration and Fine Art. 

Var? www.nipa.ax
När? 11.01 – 11.03.2021
Konstnär? Nicolay Aamodt

Prenumerera på vårt nyhetsbrev