Ansök till "Öppen Scen"!

Öppen Scen

Dags att ansöka nu!

Nordens institut på Åland (NIPÅ) vill ge en present till Åland 100 under jubileumsåret 2021-2022. Och det gör vi bäst genom att ge mer plats för kultur! Därför presenterar vi nu konceptet ”Öppen scen”. Ett upplägg där kulturaktörer med mindre uppsättningar, för små sällskap, får en möjlighet att genomföra sina projekt utan kostnader. Ansök före den 30.4.2021 om du vill vara en av dem som ges möjligheten!

Konceptet innebär att NIPÅ upplåter lokal och utrymmen till några utvalda kulturaktörer, som annars kanske inte skulle ha möjlighet att framföra sina verk eller projekt. Vi tillhandahåller:

 • en scenmatta, ca 2,5*5 m
 • möjlighet till 30 sittplatser publik
 • en enklare ljuslösning med flyttbara spotlights 
 • en enklare ljudlösning, omfattande några microfoner, sex kanaler, PA-anläggning 
 • två högtalare 
 • ett piano finns även på plats.
 • några flyttbara väggar som aktören kan nyttja som backdrop eller på annat vis använda scenografiskt
 • åtta olika podium i olika höjder, som kan användas scenografiskt eller på annat vis i framförandet av projektet

Vi tänker oss att det kan vara en scenuppsättning som kanske passar framförallt mindre kulturaktörer där man t.ex. vill ordna en poesiafton, en föreläsning, en mindre teater, uppläsningar, musikaftnar, författarsamtal, eller liknande i mindre skala osv.

Utöver lokal och teknik kommer NIPÅ även att stå för det kommunikativa till de utvalda aktörerna:

 • en separat landningssida i kulturkalendern på nipa.ax för varje valt projekt som skall visas i Öppen Scen 
  (aktören står dock för att leverera text och bild)
 • om behov finns kan NIPÅ även ordna anmälningsformulär i förbindelse med landningssidan – om tex förhands- eller platsbokning till det aktuella evenemanget behövs. 
 • ett fb-event på NIPÅs facebook sida 
 • en del digital kommunikation i NIPÅs sociala media kanaler

På det här viset hoppas vi att de utvalda aktörerna inte själva behöver oroa sig för höga marknadsföringskostnader utan kan fokusera på det kreativa innehållet och framförandet.

Konceptet NIPÅ Öppen Scen blir vår present till Åland 100, och vi hoppas att detta blir ett initiativ som kan lyfta de små udda arrangemangen som kanske inte annars blir av. Vi tror att det finns många mindre aktörer med spännande koncept som inte kan satsa för att man helt enkelt inte har råd med lokalhyra, teknik och marknadsföring. Det finns så många fina kulturentreprenörer på Åland, så många eldsjälar, som vi hoppas tar tillfället i akt och söker denna möjlighet. 

Du behöver inte vara professionell konstnär/artist för att söka, och vi uppmuntrar i synnerhet unga till att ansöka.

Hur går jag tillväga för att ansöka?

Här på nipa.ax finns from 24.3.2021 ett ansökningsformulär där du kan ansöka om att få plats med just ditt projekt. Deadline för ansökan är 30.4. Uppdatering. Observera att ansökningsdeadline nu har passerat.

Det är inte svårt att ansöka. Beskriv kort ditt projekt och vem du är, och det är en fördel (dock inget krav) om du kan presentera på vilket sätt ditt projekt har koppling till det nordiska – i innehåll, framförande, koncept, tanke eller medverkande. När vi säger Norden menar vi alla de åtta områdena d.v.s. inkl. de självstyrande områdena; Färöarna, Grönland, Island, Sverige, Finland, Norge, Danmark och Åland.

De projekt som väljs ut meddelas senast 14.5 och skall framföras i tidsperioden 25.10-5.11.2021, enligt överenskommelse med NIPÅ. Om du har andra eller specifika önskemål kring datum för uppförande så måste detta framkomma i din ansökan. 

En del av evenemangen vid Öppen Scen hoppas vi kunna livestreama på nipalive.ax.

Om så önskas finns även möjlighet att sälja biljetter eller programblad. Varje antagen deltagare erhåller ett arvode om 150 euro/person. Om eventuella biljettintäker överstiger den överenskomna summan erhåller deltagaren 50% av biljettintäkternas överskott.  

 

 

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev