Ordsmidarna - en skrivkurs för unga med Norah Lång och Jorunn Lavonius. Foto: Lova Rudin

Ordsmidarna

En skrivarkurs för unga 

Går du i högstadiet eller gymnasiet och är intresserad av ord, språk och skrivande? På den här kursen får du öva dig i att skriva fram berättelser, dikter, miljöer och karaktärer i en inbjudande, skrivande gemenskap. Det krävs inga förkunskaper för att delta, bara en stor dos nyfikenhet på det egna berättandet!

På kursen Ordsmidarna öppnas dörrarna för ungdomar att utforska sitt eget skrivande tillsammans med kursledarna Jorunn Lavonius och Norah Lång. På kursen får deltagarna utforska olika sätt att närma sig ordsmideriet genom skrivövningar och textsamtal. 

Åland100

I år kopplas skrivandet ihop med Åland 100 och vad det innebär att vara en skrivande ung person på Åland idag. Vi kommer att ta upp ämnen som kultur, identitet och att skriva tillsammans. 

" – Vi vill erbjuda en verktygslåda av de bästa skrivtipsen som vi plockat upp genom åren.", säger Norah.

" – Under kursen kommer vi att utforska skrivandet som identitetssökande och som kollektiv syssla. Det finns alltså utrymme både för samskapande och för att leta efter sitt eget individuella språk och stil." säger Jorunn. 

Om kursledarna: 

Norah är 22 år gammal och studerar freds- och konfliktvetenskap, och är redaktör för Ordkonst. Hon har pluggat kreativt skrivande på Jakobsbergs folkhögskola i Stockholm, dokumentärfilm på Ölands folkhögskola och arbetat med kulturjournalistik. Hennes eget skrivande sker oftast i diktform och berör teman som arv, hemmahörande, natur, ungdom och uppväxtmiljöns påverkan på människan. Hon har även arbetat med dokumentärfilmen “KÄNN INGEN SKAM FÖR MIG MARIEHAMN”, som följer unga mariehamnares liv. 

Jorunn är 23 år gammal och går skrivarlinjen vid Skurups folkhögskola. Hon jobbar med journalistik och är redaktör för tidskriften Ordkonst. Jorunn skriver på en naturlyrisk diktsamling, men hon tycker också om att skriva noveller om ungdomlig kärlek och maktstrukturer.  Helst jobbar hon med rytmik, dialog och att levandegöra karaktärer.

Jorunn och Norah har varit vänner sedan tioårsåldern och har sedan dess samarbetat med diverse kreativa projekt – från bidrag i musiktävlingen Unga band till diktläsning på Mariehamns litteraturdagar och som bordsgrannar på en tidningsredaktion. Som tonåringar saknade de ett större skrivande sammanhang, och fick till stor del upptäcka på egen hand att skrivande var någonting man faktiskt kunde göra. Idag arbetar båda med egna litterära projekt på sidan av studierna. 

När? 21-24.10 2021 (Höstlovet)

Tid? Kl. 10.00 - 15.00 alla dagar, lunchpaus 12.00-12.45.
Vi bjuder på lätt fika samtliga kursdagar, men egen lunch medtas. (Det finns kärl och bestick samt micro på Thuregården.)

Var? Thuregården
(Skriv i din anmälan om du behöver transport mellan Mariehamn och Thuregården - så kan vi ordna detta.)

Målgrupp? Ungdomar i högstadie- eller gymnasieålder.

Max antal deltagare: 15 st. 

Deltagaravgift: 20 euro. Bindande anmälan. 
 

Anmäl dig här!

Foto: Lova Rudin

Prenumerera på vårt nyhetsbrev