Bild av alla artister som medverkar på Skärgårdsturnén på Åland 2022

Skärgårdsturnén

Skärgårdsturnen har i flera år bjudit in publik, artister och musiker till magnifika konserter med flera av Sveriges mest folkkära musiker på de allra vackraste platserna i Stockholms skärgård. I år startar de sin turné med två konserter på Åland!

Kvaliteten på Skärgårdsturnén är hög och många fullblodsproffs och kända namn finns bland artisterna som kommer till Åland; Viktoria Tolstoy, Tina Ahlin, Marie Nilsson Lind och Malena Ernman. Musikerna är världstrummisen Morgan Ågren som bl.a. spelat med Frank Zappa, Johan Strindberg från Norrköpings symfoniorkester, Krister Jonsson, jazzgitarrist med bl.a. Viktoria Tolstoy och Kristin Stenerhag, känd från Peter Carlsson och de blå grodorna!

När de kommer till Åland gäster flera åländska artister konserterna!

Tilde Westergård - vald genom audition under våren - kommer att uppträda vid båda konserterna i Föglö och Mariehamn! Tilde är 19 år och vann sångtävlingen Deluxe 2021 och har varit med i showen ”The Spirit Of The 80s” på Alandica våren 2022. Tilde har haft sånguppdrag på olika evenemang på Åland och är helt klart en växande stjärna.

Som förband till konserten den 18:e juli på Föglö kommer sopranen Therese Karlsson uppträda tillsammans med Patrik Komorowski och Andreas Nyberg.

Therese Karlsson ses i många sammanhang och är senast aktuell i uppsättningarna av Fanny och Havsandar - båda Åland100-uppsättningar. Andreas Nyberg är uppvuxen i Föglö och numera bosatt i Sverige, spelar bl.a. i Kungliga filharmonikerna, Göteborgs symfoniker och på Folkoperan. Just nu skivaktuell med en samling sällan eller aldrig tidigare inspelade verk av Evert Taube. Patrik Komorowski är pianist och operarepetitör med bakgrund vid Kungliga musikhögskolan i Stockholm och Operahögskolan och han framträder regelbundet i skilda sammanhang. Han är också lärare på Ålands musikinstitut samt att han nyligen har givit ut CD med pianomusik av Philip Glass.

Som för-förband (för Carlsros middagsgäster) kommer åländska Red Beans & Rice Jazz Band med Maria Stenberg-Haug i spetsen även att uppträda! 

Som förband till konserten den 19:e juli vid Pommerns kaj i västra hamnen i Mariehamn, får vi njuta av Green Fish - en trio bestående av Ella Grüssner Cromwell-MorganJohan Eriksson och Kristoffer Gottberg. Med täta sångstämmor och hudnära arrangemang glider de främst fram på 60- och 70-talsmusikens arena. Med en ståbas, en elgitarr och en elfiol tolkar de allt från Zeppelin och Sabbath till Nancy Sinatra och Johnny Cash.

Mer om Skärgårdsturnén och Briggen Tre kronor

De som arbetar med Skärgårdsturnén är; Sven Westman (projektledare), Richard Karsten (projektledare) Tina Ahlin (konstnärlig ledare), Malin Skilberg (logistikansvarig) Daniel Skilberg Skärgårdsfoto (Skärgårdsturnéns fotograf), Morgan Ågren (kommunikation), Johan Strindberg (kapellmästare). 

Artister som medverkat genom år är Lill Lindfors, Louise Hoffsten, Ebbot Lundberg, Uno Svenningson, Viktoria Tolstoy, Jack Vreeswijk, bland många många fler! 

Skärgårdsturnén samarbetar med briggen Tre kronor - ett underbart segelfartyg som årligen gör seglatser runt om i Sverige, och projektet stödjer på detta vis deras arbete för ett hållbart Östersjön. Briggen Tre kronor initierade Expedition Rädda Östersjön (har övergått från Hållbara hav till det!) som tillsammans med forskare, miljöorganisationer, politiker och näringsliv verkar för en hållbar utveckling för Östersjön. Skärgårdsturnen delar även årligen ut ett skärgårdspris till någon aktör som gjort viktigt avtryck för skärgårdsmiljön - naturmiljön eller kulturmiljön. 

Vad? Skärgårdsturnén på Åland!
När? 18.7 på Carlsro, Föglö samt 19.7 vid Pommerns kaj, Västra Hamnen Mariehamn 

Biljetter köper du på ticketmaster
 

ps. Längre ner på sidan hittar du en länk till en tidigare konsert under Skärgårdsturnén. 

Evenemangen stöds av Ålands kulturdelegation med anledning av jubileumsåret Åland 100.

Foto: Marcus Boman, Tinca Björke

Prenumerera på vårt nyhetsbrev