Bild av samtalsledare Nina Eriksén, foto Christian Habetzeder. En del av Öppen Scen vid NIPÅ.

En kväll - tre samtal om hantverk

I vår lyfter vi det åländska hantverket och slöjden genom tre hantverkssamtal. Det blir oväntade, roliga och tankeväckande samtal med några av de mest intressanta och kunniga hantverkarna på Åland. Samtalsledare är journalisten och slöjdaren Nina Eriksén.

Gäster blir:

Finsnickare Johan Wiklöv som arbetat som möbelsnickare sedan 1994. För några år sedan testade han för första gången att bygga en surfingbräda i trä, utan att tro att det skulle funka...men det gjorde det. Samtalet kommer att handla om hur han arbetar med materialet trä, vad det ger honom och varför han ville göra surfingbrädor. Hur det är att ta med gamla tekniker in i nutida projekt? Svårigheter och möjligheter för träslöjden?

Skolledare och bildlärare Ida Fyrqvist. Samtalet kommer att kretsa kring slöjden i skolan, hur man kan behålla kreativiteten i skolan. Vad betyder de estetiska ämnena? Vilka erfarenheter har hon av bildämnet som kommunikation för eleverna? Hur värnas slöjden och hur kan man använda de kreativa ämnena som redskap i klassrummet?

Handvävare Helena Taivassalo har bland annat startat den största svenskspråkiga vävgruppen på facebook Vävspolen, gjort en vävapp och hållit i otaliga kurser men ställer sällan upp på intervjuer eller hörs i det offentliga. Det blir ett öppenhjärtigt samtal om att efter 20 år av beställningar bestämma sig för att söka sina egna mönster och sin egen röst. Hur hittar hon sin inspiration, vad driver hennes vävande och vad gör hon av alla idéer.

Var? Nordens institut på Åland, Storagatan 9, Mariehamn
När? 19.3, kl. 18.30 - 20.00

Gratis inträde, ingen förhandsbokning av plats, begränsat antal platser.

Evenemanget kommer att streamas - mer information följer.

Foto: Christian Habetzeder 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev