Bild av samtalsledare Nina Eriksén, foto Christian Habetzeder. En del av Öppen Scen vid NIPÅ.

En kväll - tre samtal om hantverk

Nu lyfter vi hantverket och slöjden genom tre spännande hantverkssamtal. Det blir oväntade, roliga och tankeväckande samtal med några av de mest intressanta och kunniga hantverkarna på Åland. Samtalsledare är journalisten och slöjdaren Nina Eriksén.

Gäster blir:

Finsnickare Johan Wiklöv som arbetat som möbelsnickare sedan 1994. För några år sedan testade han för första gången att bygga en surfingbräda i trä, utan att tro att det skulle funka...men det gjorde det. Samtalet kommer att handla om hur han arbetar med materialet trä, vad det ger honom och varför han ville göra surfingbrädor. Hur det är att ta med gamla tekniker in i nutida projekt? Svårigheter och möjligheter för träslöjden?

Skolledare och bildlärare Ida Fyrqvist. Samtalet kommer att kretsa kring slöjden i skolan, hur man kan behålla kreativiteten i skolan. Vad betyder de estetiska ämnena? Vilka erfarenheter har hon av bildämnet som kommunikation för eleverna? Hur värnas slöjden och hur kan man använda de kreativa ämnena som redskap i klassrummet?

Kvällens tredje gäst, Helena Taivassalo, har tyvärr givit återbud, men istället har vi bjudit in Saija Saarela som är hantverkare med gesällbrev i bilsadelmakeri och egenföretagare. Saijas hantverk består av att sy, reparera och designa inredningar till t.ex bilar, båtar och möbler. Hon jobbar med flera typer av inredningsmaterial såsom textiler, vinyler och läder och jobbar även med sitt eget läderhantverk där hon tillverkar allt från lädersmycken till väskor och inredningsdetaljer. Håller även kurser inom läderhantverk.

Var? Nordens institut på Åland, Storagatan 9, Mariehamn
När? 19.3, kl. 18.30 - 20.00

Gratis inträde, ingen förhandsbokning av plats, begränsat antal platser.

Evenemanget kommer att streamas NIPÅs facebook sida.

Foto: Christian Habetzeder 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev