Utställning på NIPÅ som förmedlar känslan och berättelser av inflyttade på Åland. Vernissage 28.1, 2021

Välkommen hem - vi möts på mitten

Vissa människor byter hemort många gånger. Andra har samma hem hela livet. Bakom varje människa finns en historia och en berättelse om vad som är hem, och intressanta tankar om vad som gör att man känner sig hemma på en ny plats. Nu söker vi utställare till den kommande utställningen där inflyttade delar med sig av sina uttryck och berättelser!

Någon flyttar pga jobb, kärlek, studier, emedan andra flyr undan krig, fattigdom eller människohandel. På Åland är vi berikade med många olika kulturer; mer än 100 olika nationaliteter och 67 olika språk samlas just nu på vår lilla ö-värld mitt i Östersjön. Hela 37 procent av alla dem som bor på Åland är födda på annat håll. (källa ÅSUB.) Det är imponerande siffror med tanke på hur litet Åland är. 

Bakom varje människa finns en spännande berättelse. Sökandet av ett nytt hem ser så olika ut från person till person, med olika bakgrunder och erfarenheter. Vi hoppas på att detta blir en utställning som omfamnar inkludering, rötter, ursprung, mångfald, meningen med begreppet hem, tankar om att etablera sig i ett nytt samhälle, viljan att berika Åland med sin egna bakgrund och kultur, och behovet av att mötas på mitten. Vernissaget och öppnandet av utställningen blir också en del av avrudningen av AMIF-projektet "En säker hamn", som under flera år arbetat aktivt för en bättre integration på Åland. 

Alla uttryckssätt är välkomna i utställningen, allt från sång, tavlor, skulpturellt, digitalt, teater osv och det är berättelsen som är det viktiga. Konstverken/bidragen till utställningen skall visa DIN berättelse och ditt uttryck. Temat och röda tråden för utställningen är  '"Välkommen hem - vi träffas på mitten."

Vid utställningen garanterar vi att du själv får välja om du vill vara anonym eller om ditt namn skall kunna sammankopplas med ditt verk. Ursprungsland kan behöva finnas med i utställningen för betraktarens upplevelse. Vid själva ansökan behöver vi dock ha dina kontaktuppgifter för att kunna kontakta dig som vill vara utställare.

Sista anmälningsdag 23.10, och juryn tar beslut senast 9.11. Klara konstverk skall finnas i NIPÅs lokaler på Storagatan senast 7.1.

Du behöver inte vara professionell konstnär för att delta, utan ALLA som vill göra ett kreativt uttryck för att visa och delge sin berättelse om sökandet av ett nytt hem, är varmt välkomna att söka.

Juryn består av: Anusha C Andersson; styrelsemedlem i NIPÅ och verksamhetsutvecklare vid Riksteatern i Sverige, Annika Hambrudd; kultur- och utbildningsminister samt Nicklas Lantz, skådespelare, regissör och musiker som även själv har personlig erfarenhet av att etablera nytt hem på Åland.

Var? Utställning på Galleri NIPÅ, Storagatan 9, Mariehamn
När? 28.1-25.2, 2021
Vernissage? 28.1, kl. 19

Obs! Sista dag för att ansöka intresse som utställare var den 23:e oktober. De som anmält intresse får svar den 9.11 

Foto: Miikka Airikkala, Kökar Åland

Prenumerera på vårt nyhetsbrev