Konstinstallationer av skräp. Fotokonst av Johanna Sandin på nipa.ax den 24.6-24.8

"Washed Ashore" - skräpkonst

Johanna Sandin är landskapsfotograf och Hangöbo. I ur och skur tar hon med sig kameran ut för att föreviga det dramatiska landskapet. Hon trivs bäst i stormigt gråväder på klipporna i hemstaden och havet är ett återkommande motiv i hennes bilder. 

Hon har i många år strövat längs stränderna i Hangö med kameran i handen, och blivit allt mer ledsamt medveten om hur mycket plast och annat skräp, som finns där. Hon började plocka bort skräpet, skapade konstinstallationer av det och ställer nu ut fotografier av som en digital utställning på Nordens institut på Åland (NIPÅ). Hon hoppas även att hennes skräpkonst skall inspirera andra.

” – Under de senaste åren, då jag har strövat längs stränderna i Hangö med kameran i handen, har jag blivit allt mer medveten om plast och annat skräp, som finns där. Allt oftare har jag varit tvungen att plocka bort störande färggranna plastföremål ur ett i övrigt naturskönt landskap. I dag har jag alltid påsar med mig för att lätt kunna ta med mig skräpet. Tanken på att skapa något av plasten växte sig allt starkare, något som samtidigt kunde göra mina medmänniskor mera medvetna om problemet.” säger Johanna Sandin. 

Johanna Sandin började plocka skräp på stränderna i Hangö 2018. Hon sorterade det, tvättade plasten och gjorde då lite testbilder. Inkeri Pekkanen och Simo Nyrönen hämtade dessutom säckvis med material. Med mängden material ökade också kreativiteten och idéerna. Den fantastiska, och fruktansvärda plasten, gör sig bra på bild och endast fantasi och tid, sätter gränser.

Det hela mynnade ut i en utställning som fick namnet ”Washed Ashore”, som närmast blivit ett nytt känt begrepp i Hangö-trakten. Och nu vill Nordens institut på Åland (NIPÅ) också lyfta fram detta begrepp och utställningen som sätter fokus på nedskräpningen och medvetandegör plastproblematiken i världshaven, Östersjön och längs våra egna stränder. 

Inspiration, utmaning och tävling!

NIPÅ hoppas att utställningen med Johanna Sandins konstverk kan inspirera folk till att plocka upp efter sig själv och andra, men framför allt inspirera till att låta bli att skräpa ner. Den digitala utställningen innehåller en tävling. Liten, stor, gammal som ung. Som tävlingsdeltagare kan du bidra till att minska nedskräpningen och samtidigt vara del i en fototävling där vinsten är ett konstverk av Ålands kanske främste återbrukskonstnär; Johan Karlsson, värde 229 euro. 

Juryn består av Johanna Sandin, aktuell utställande konstnär på nipa.ax. Micke Larson, huvudsekreterare nätverket bärkraft.ax. Alfons Röblom, utvecklingsminister med ansvar för miljö- och energifrågor samt Anna Lind Bengtsson, kommunikationsansvarig och projektledare vid Nordens institut på Åland.

Vinnande bidraget kontaktas i slutet av augusti.

Var? Digital utställning på nipa.ax
När? 24.6 – 24.8.2020
Vem? Johanna Sandin (FI)

 

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev