Young Nordic Stars projekt Nordens Institut på Åland

Jack & Jack i Young Nordic Stars

Nordens Institut har nöjet att få presentera två talangfulla åländska ungdomar som kommer att turnera runt i Danmark, Finland, Grönland och Åland med Swinging Europes projekt Young Nordic Stars - Jack Hancock och Jack Sundström! Med projektets hjälp kommer dessa unga musiker få en möjlighet att uppleva livet som turnerande artist och samtidigt bygga på sitt nordiska musikernätverk. 

Bandet som skall turnera kommer att bestå av 13 unga musiker från Danmark, Finland, Åland och Grönland. De träffas i Danmark den 26 juli och inleder med en tre-dagars studieperiod under ledning av Kenneth Dahl Knudsen. Tillsammans ska de träna för den nordiska sommarturnén i Danmark, Åland och Finland 2019. De skall även till Grönland i början av nästa år. 

- ”Det är faktiskt en ganska rolig historia hur vi kom med i detta, säger Jack Hancock. Vi repade med vårt jazzband och så stegar någon bara in i rummet och alla stannar upp i spelandet.” berättar han. Det var representanten för Nordens Institut på Åland som klev in i salen, som innan dess hade stått utanför och lyssnat på deras jam-session. -”Sedan fick vi frågan om vi skulle vara intresserade av att åka på turné i sommar och giga i 10 dagar i olika nordiska länder.” fortsätter han. Jack och Jack tvekade inte länge utan tackade ja och så började det hela rulla.

- ”Övningarna har inte börjat ännu.” fortsätter Jack. Men jag förbereder mig så gott jag kan genom att lyssna mycket på musik så att jag blir lite varm i kläderna. Projektet börjar med några dagars instuderings- och jamperiod, när vi tillsammans skall studera låtarna, lära oss stämmor etc. Fjärde dagen är det sedan dags för första konserten. Det ska bli så kul!”

Konsert i Mariehamn under kulturnatten

Gruppen har konsert varje dag som de inte reser under den 10 dagar långa turnén som kommer att avslutas med en konsert i Mariehamn den 9.8 under Kulturnatten. Vi kommer då att få höra Jack och Jack spela. Vilka instrument de tilldelas är ännu oklart, men de är väldigt duktiga på piano och trummor.

Konserterna i projektet kommer att variera i form, så att musikerna får praktisk erfarenhet av de olika utmaningar som en professionell musiker kan uppleva. Till exempel inställningar av instrument, rummets möjligheter i förhållande till akustik, närvaro samt samspelet med bandmedlemmarna och publiken.

Musikalisk talangutveckling

Med projektet vill man skapa en plattform för innovativ musikalisk talangutveckling över språkliga och nationella gränser. Målet är är att nordiska ungdomar skall få uppleva ett större samspel med andra ungdomar som är intresserade av musik – och de uppmanas att tala nordiska på turnén, inte engelska. - ”Förhoppningsvis lär jag mig lite grönländska. Men nu sitter jag bara och längtar.” säger Jack med ett leende på läpparna.

Kulturnatten 9.8
Mariehamn

Prenumerera på vårt nyhetsbrev