Föreslå kandidater till Nordiska Rådets miljöpris 2022!

Föreslå kandidater till miljöpriset senast 10:e maj

Publicerad torsdag 05 maj kl 07:56

Kom ihåg att DU kan lämna förslag till Nordiska rådets miljöpris 2022. Senast den 10:e maj skall dina kandidatförslag skickas in. Årets tema: Naturbaserade lösningar – ett mångsidigt svar på samhällets stora utmaningar.

Med årets tema vill Nordiska rådet uppmärksamma att naturen och naturförvaltning är en stor del av lösningen på biodiversitets- och klimatkrisen och därför en viktig allierad i klimatkampen. Dessutom önskar man sätta fokus på att naturbaserade lösningar inte enbart förstärker miljön och den biologiska mångfalden, utan kan även planläggas så att det skapas socialt, kulturellt och ekonomiskt värde.

Sauli Rouhinen, ordförande för miljöprisets priskommitté, säger:

- Förlusten av biologisk mångfald och den skadliga inverkan det har på människors hälsa och välbefinnande blir ständigt tydligare. Det är uppenbart att det finns ett ökande behov av lösningar med naturen i centrum. Med årets tema önskar vi sätta fokus på alla goda exempel och initiativ runt om i Norden. På det sättet kan vi dela god praxis och inspirera till att ännu fler tänker i banor av naturbaserade lösningar.

Nordiska rådets miljöpris utdelas årligen till någon i Norden, som har gjort en extraordinär insats för miljön. Temat för priset varierar från år till år. Prissumman är 300 000 danska kronor.

Alla kan föreslå kandidater

Miljöpriset är det enda av Nordiska rådets priser där nomineringsprocessen är demokratisk och ALLA kan därför föreslå kandidater. Tidsfristen för nominering är tisdag 10 maj.

Läs mer och föreslå en kandidat till Nordiska rådets miljöpris 2022 här!

Vem kan föreslås?

Priset delas ut till en nordisk näringsverksamhet, organisation eller person som på ett föredömligt sätt har lyckats integrera hänsynen till miljön i sin verksamhet eller i sitt arbete eller som på annat sätt har gjort en extraordinär insats för natur och miljö. Den eller de som får priset ska ha ett nordiskt perspektiv och vara verksam i Norden och/eller i relation till parter utanför Norden.  

Tidigare vinnare:

  • 2021 Den Store klimadatabase inom tankesmedjan Concito (DK)
  • 2020 Jens-Kjeld Jensen (FO)
  • 2019 Greta Thunberg (SE) (Thunberg valde att tacka nej till priset)
  • 2018 Naturresursrådet i Attu, Västra Grönland (GL)

Nordiska rådets miljöpris utdelades första gången 1995 och har som mål att öka medvetenheten om miljöarbetet i Norden. 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev