Ingen session på Island

Ingen session för Nordiska rådet på Island

Publicerad måndag 31 augusti kl 13:54

Årets största nordiska politiska möte, Nordiska rådets session, arrangeras inte i oktober som planerat. Det beslöt rådets presidium på sitt möte den 19. augusti. Anledningen är COVID19-situationen, som gör det omöjligt att planera och genomföra sessionen planenligt.

Nordiska rådets session arrangeras vanligen under vecka 44, i det av de nordiska länderna som ansvarar för presidentskapet det året. I år skulle sessionen därmed ha hållits i Reykjavik.

" – Sessionen som sådan kan inte ersättas, men vi går in för att sköta politiken med en rad digitala möten", säger Nordiska rådets president, Silja Dögg Gunnarsdóttir. "Detaljerna är inte på plats ännu, men planeringen går igång på allvar nu", konstaterar hon.

" – Det politiska arbetet inom Nordiska rådet har fortsatt aktivt trots corona", säger presidenten. "Vi beklagar verkligen att det gick så här, men vi kommer att göra vårt yttersta för att de nordiska politiska processerna ska rubbas så lite som möjligt."

Normalt delas även Nordiska rådets priser ut i samband med sessionen. Trots att sessionen inte blir av ska det bli prisutdelning också i år, lovar Silja Dögg Gunnarsdóttir.

De fem prestigefyllda priserna delas ut helt enligt tidtabell; litteraturpriset, barn- och ungdomslitteraturpriset, filmpriset, musikpriset och miljöpriset delas ut i en tv-sändning som planeras i samarbete med isländska public servicebolaget RUV.

Nordens institut på Åland (NIPÅ) kommer även att i samarbete med sin systerorganisation Nordisk kulturkontakt att live-sända intervjuer på Facebook med alla de nominerade till barn- och ungdomslitteraturpriset (utom de finska och åländska nominerade, som man redan intervjuat i våras: https://www.facebook.com/watch/381910115699/2719801191463971) Det kommer att bli åtta intervjuer totalt, den första är nu inplanerad till den 8 september och sedan en per vecka fram till prisutdelningen i slutet av oktober. 

Läs mer om Nordiska rådets priser här

Prenumerera på vårt nyhetsbrev