Skulptur utomhus av samiska konstnären Anders Sunna

Inget öppet vernissage

Publicerad onsdag 05 januari kl 09:06

Pga pandemins utveckling den senaste tiden, så ställer vi in den planerade vernissage som skulle öppna Anders Sunnas utställning vid Nordens institut. Utställningen pågår 13.1-24.2 och vi fortsätter med begränsade öppettider torsdagar kl. 17-20 och lördagar kl. 12-15. Du som vill boka en privat tid för att få se utställningen utan andra gäster i lokalen är varmt välkommen att kontakta oss på Nordens institut så bokar vi in er. 

Anders Sunna är omtalad samisk konstnär som genom sina politiskt laddade konstverk berättar historien om det samiska folkets våld och förtryck och tar mycket specifikt upp hans familjs fem decennier långa kamp för deras rätt och erkännande att vara skogsrenskötare. På grund av regeringspolitiken tappade familjen sina renöronmärken, en sedvane som visar det individuella ägandet av renar och rätten att arbeta som skötare. Sunna brukar själv säga att han håller på med "gerillarenskötsel" och använder sin konstnärliga praktik för att stärka det samiska samhället. 

Med kraftfullt bildspråk och politisk satir skildrar hans målningar, graffiti, skulpturer och installationer hur missbruk av auktoritet och makt leder till exploatering av mark och naturresurser, tvångsförflyttning och rasförföljelse för samer.

Läs gärna mer om utställningen och Anders Sunna här.

Vi ser fram emot att välkomna Anders Sunna och hans konst till Åland. 

ps. Det finns självfallet munskydd och handsprit i lokalen och vi följer rådande rekommendationer.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev