Bild av Kim Larsen, ny direktör vid NIPÅ

Kim hälsar 2022 välkommen!

Publicerad fredag 07 januari kl 15:06

Välkommen 2022 och gott nytt år, ålänningar, familj och vänner som tog farväl av ett år som avslutades med ett fantastiskt fyrverkeri!

Må nu detta nya år få en bra start och tillföra ny positiv energi. Pandemin har de senaste två åren varit en enorm utmaning för oss alla i de nordiska länderna, och därför ligger vårt gemensamma hopp nu om ett bra 2022 i våra önskningar och tankar.

I slutet av 2021 avtackade vi NIPÅ:s direktör sedan 8 år tillbaka, Jacob Mangwana Haagendal – och vi önskar honom all lycka till i framtiden. Nordens instituts roll är att stödja, stimulera och utveckla kulturlivet, med kultur från hela Norden till Åland, samt stödja, stimulera och utveckla kulturlivet samt främja Ålands deltagande i det nordiska kultursamarbetet. Vi är stolta över att göra bästa vi kan inom de ramar vi har – och jag tacksam över att nu få vara en del av detta.

Den övergripande uppgiften för Norden institut på Åland under det nya året är att bidra till samarbetsvisionen att Norden år 2030 ska vara världens mest hållbara och integrerade region. Kultur skapar möten och förståelse mellan människor och de kreativa näringarna spelar en avgörande roll för Norden som en konkurrenskraftig och internationellt attraktiv region. I en värld som ständigt förändras, där traditioner och kulturer utmanas, måste vi anpassa oss och tänka på dem som kommer efter oss, genom att fokusera på hållbarhet även inom kulturen. NIPÅ ska i kontakt med de åländska kultur- och konstaktörerna, hålla dialog om hur vi bäst tillsammans kan nå de gemensamma målen de nordiska länderna har satt upp, på ett för Åland hållbart sätt. 

På den korta tid som vi nu har bott på Åland, upplever jag dig som ett välkomnande och trevligt folk, fullt av talang, med stark gemenskap och en vilja om att vara tillsammans om saker och ting. För min personliga del är ett mål helt klart att lära mig ”en hygglig svenska före sommaren. Som grönländare vet jag av egen erfarenhet att de utlänningar som anammar ens språk är bäst integrerade bland människor och kultur. Språket är ett av de viktigaste kulturarven vi har. Vser fram emot att ta oss runt i detta otroligt vackra landskap som, precis som på min födelseort, är förankrat på ett tryggt skärgårdslandskap.

Jag hoppas nu på ett fantastiskt nytt år - ett år där kulturen kan sprida sina vingar och förmedla lycka och glädje.

Vänliga hälsningar 
Kim Larsen

Direktör vid Nordens institut på Åland fr.o.m. 1.1.22

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev