Nordiska rådets prisutdelning 2020 blir digital

Nordiska kulturpriser delas ut digitalt 27.10

Publicerad måndag 26 oktober kl 16:01

Gör dig redo för årets glammigaste hemmafest! Nordiska rådets årliga session blir i år digital den 27:e oktober.

Nordiska rådet utdelar varje år fem priser: litteraturpriset, filmpriset, musikpriset, miljöpriset och barn- och ungdomslitteraturpriset.

Nordiska rådets priser bidrar till att synliggöra det täta nordiska kultursamarbetet. Syftet med kulturpriserna är att öka intresset för de nordiska ländernas litteratur, språk, musik och film. Miljöpriset belönar extraordinära insatser för det hållbara Norden.

Nordiska rådets priser räknas till de mest prestigefyllda priserna i Norden och åtnjuter stor internationell erkänsla. Litteraturpriset är det äldsta av de fem priserna. Det utdelades första gången 1962 och följdes av musikpriset (1965), miljöpriset (1995), filmpriset (2002) och barn- och ungdomslitteraturpriset (2013). De fem priskommittéerna väljer de nominerade och vinnaren.

Varje pris är på 350 000 danska kronor och utdelas i förbindelse med Nordiska rådets årliga session.

Corona-pandemin har skapat nya planer och därför kommer Nordiska rådets priser att i år delas ut online under en unik prisutdelning den 27 oktober klockan 21.10 CET.

Åland är nominerade i flera av kategorierna och vi på Nordens institut på Åland håller tummar och tår för en spännande och härlig, glammig, digital fest.

Läs mer om Nordiska rådets årliga session här

Prenumerera på vårt nyhetsbrev