Nordiska rådets prisutdelning på Kulturhuset i Stockholm 2019

Vinnare av Nordiska Rådets priser 2019

Publicerad onsdag 30 oktober kl 19:45

Nordiska Rådets priser 2019 är nu utdelade! Tyvärr blev det inga priser till Åland den här gången, men vi på Nordens institut på Åland tycker att det är det är en vinst i sig att vara nominerad. Många fina eldsjälar fanns bland de nominerade och alla är fantastiskt inspirerande inom sina respektive områden.

  • Litteraturpriset gick till Jonas Eika från Danmark
  • Miljöpriset gick till Greta Thunberg från Sverige 
  • Barn- och ungdomslitteraturpriset gick till Kristin Roskifte från Norge
  • Musikpriset gick till Gyða Valtýsdóttir från Island
  • Filmpriset gick till May el-Toukhy, Maren Louise Käehne, Caroline Blanco och René Ezra för den danska filmen Dronningen.

Nordiska rådets priser har en mycket viktig uppgift i att uppmärksamma och stötta några av de konstnärliga uttryck och inspirerande miljöansträngningar som går att hitta i vår region. De åländska nominerade kan du läsa om här.

”-Det är otroligt glädjande att vi samlas för att njuta av, och hylla, nordisk kultur och, inte minst, årets nominerade till de fem priserna", säger Nordiska rådets president Hans Wallmark.

Och visst fick vi njuta av nordisk kultur. Men kvällen gav också en del mycket viktiga tankeställare. Greta Thunberg, som vann miljöpriset, avböjde att ta emot rådets miljöpris. "-Jag vill tacka Nordiska rådet för den här utmärkelsen, det är en stor ära. Men klimatrörelsen behöver inga fler priser, det vi behöver är att våra makthavare och politiker ska lyssna på forskningen.” säger Greta Thunberg.

Det engagemang Thunberg står i fronten för påverkar och inspirerar en hel generation. Det är värt respekt. Det finns skäl för alla, också utanför det nordiska samarbetet, att lyssna på henne och andra röster som kräver handling, skriver Nordiska Rådet på sin hemsida. Läs mer.

Även litteraturprisets mottagare gav under prisutdelningskvällen kritik mot den danska statsministern för Danmarks immigrationspolitik. 

Vi på Nipå vill säga tack igen till alla vinnare och nominerade för alla era inspirerande insatser inom era respektive områden! 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev