Nordens institut på Åland presenterar Öppen Scen, en kulturpresent till Åland 100

Öppen Scen

Publicerad måndag 31 maj kl 13:35

Presentation av utvalda projekt!

Under våren sökte Nordens institut på Åland (NIPÅ) efter deltagare som ville presentera sitt kulturevenemang på Öppen Scen – ett koncept som möjliggör fler kulturevenemang under jubileumsåret Åland 100. Man fick in många spännande ansökningar och har därför valt att göra två omgångar med härliga evenemang för Öppen Scen; fyra evenemang till hösten 2021 och tre under våren 2022.

Öppen Scen kommer att bjuda på en bredd kulturmässigt, både vad gäller uttryck, berättelser, åldrar och genre. Det blir allt från buktaleri och hantverkssamtal till teater och en mediativ konsert där publiken ligger ner. Under den sista veckan i oktober och den första veckan i november (25.10-5.11) kommer de fyra första evenemangen att äga rum:

”Upptåg så in i Norden ” med Beppino il Mago

Beppe Lindström bjuder på trolleri, buktaleri, teater m.m. och både komiska och dramatiska stunder utlovas. Föreställningen har temat Norden och underhåller en publik för alla åldrar. Det kommer att bli en magisk afton!

”Ljud i mörket” med Casper Lindroos

En ambient konsert där besökaren ligger ner för att ta in upplevelsen. Musiken skapas av analoga kassettloopar, rullbandsspelare och digitala trummaskiner. Det blir en meditativ atmosfär som skapas av ljud hämtade från Nordens olika länder.

”Sömnens rymd” med Catherine Frisk Grönberg (röst) Grete Sneltvedt (röst) Kjell Frisk (klarinett) Christoffer Isaksson (gitarr)

En teaterföreställning som med utgångspunkt i den franska poeten Robert Desnos dikter och med nyskriven musik av Kjell Frisk tar sig an natten, tystnaden och glömskan men också återkomsten och spåren av våra liv.

”Strax innan det mörknar” med Helena Flöjt

Intimt, stämningsfullt och avskalat blir det när Helena Flöjt bjuder på visor och gitarr. Lyssna till musik som berättar och berör; nordiskt skrivna låtar blandas med inlånade
melodier och översättningar från olika tider och länder, enligt nordisk vistradition.

Andra delen av Öppen Scen presenteras under våren 2022 och då presenteras tre ytterligare spännande evenemang:

”En kantele på rymmarstråt” med Stäni Stenbock

Detta är en show med instrumentet kantele i fokus, Finlands nationalinstrument där Stäni Stenbock sjunger och berättar om kantelen. Uppsättningen har tidigare framförts på skolor, daghem, ålderdomshem och bibliotek mm. i både Finland, Sverige, Schweiz, Färöarna och på Åland. Stäni har en nerv i sitt berättande som får alla att lyssna intresserat.

”En kväll - tre samtal om hantverk” med samtalsledare Nina Eriksén

Här lyfts det åländska hantverket och slöjden genom tre hantverkssamtal. Det blir oväntade, roliga och tankeväckande samtal med några av de mest intressanta och kunniga hantverkarna på Åland. Samtalsledare är journalisten och slöjdaren Nina Eriksén.

”Här och nu” med Hanna Kivioja

En interaktiv och modern dansföreställning som skapas i samarbete med publiken. Besökarna får bestämma vissa delar av föreställningen; får t.ex. dansaren se eller prata, eller vill de bestämma en del av innehållet såsom en karaktär eller en stämning? Föreställningen improviseras direkt efter publikens regler. Efter föreställningen kommer även publiken att delta i en diskussion om upplevelsen av att själva få vara med om att skapa en dansföreställning!

” – På Nordens institut är vi väldigt glada för alla fina ansökningar som kom in och det är fantastiskt fint att nu ha möjlighet att kunna erbjuda inte bara en omgång av Öppen Scen, utan två; en i höst och en under våren 2022. Det här är institutets stora present till Åland 100. En mångfacetterad palett av olika uttryck, åldrar, bakgrunder och uttryckssätt!” säger Anna Lind Bengtsson, kommunikationsansvarig vid NIPÅ.

Konceptet Öppen Scen är en bra möjlighet för t.ex. en mindre ensemble som annars inte skulle ha möjlighet att framföra sina kulturevenemang. Exakta datum och mer ingående beskrivningar för respektive evenemang kommer att presenteras längre fram.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev