Jack Sundström med i Young Nordic Stars mha Nordens institut på Åland

”Spelfärdighetsmässigt har jag utvecklats massor!”

Publicerad tisdag 10 mars kl 09:23

Nordens Institut har haft nöjet att skicka iväg två talangfulla åländska ungdomar (Jack hancock och Jack Sundström) för att turnera runt i Danmark, Finland och Åland med Swinging Europes projekt Young Nordic Stars. Nu har en av de åländska ungdomarna, Jack Sundström, precis kommit hem från Grönland och med projektet hjälp har han fått en möjlighet att uppleva livet som turnerande artist och samtidigt ovärderlig hjälp med att bygga sitt nordiska musikernätverk.

Jag träffar Jack Sundström, en ung kille som gillar att spela musik. Och som vill utvecklas inom det musikaliska. När jag sitter och pratar med Jack slår det mig flera gånger hur ödmjuk han är och hur mycket han önskar lära sig av andra. Det slår mig också hur otroligt roligt det är att vi genom Nordens institut på Åland (NIPÅ) kan erbjuda den här typen av boostande projekt, där vi ger lokala unga talanger möjlighet att vidareutvecklas och blomstra i sitt kreativa uttryck utanför Ålands gränser. Jack Sundström pratar varmt om upplevelserna som projektet givit honom, nyligen hemkommen från sin resa till Grönland - han tycker att det varit ett mycket lärorikt projekt.

Nyss hemkommen fr Grönland. Hur var resan?

- Ja precis, jag kom hem 27.2. Hemresan gick helt som planerat. Men ditresan blev lite omplanerad med extra övernattningar p.g.a. starka vindar på Grönland. Det också väldigt kallt, som kallast –24 grader.

Hur kändes det att resa själv? 

- Inga problem! Det var ju bara biten från Åland till Danmark som jag reste själv. Sen blev jag ju uppmött av de tre killarna från Finland. Sen mötte vi resten av gänget och alla reste tillsammans.

Vad var enligt dig mest minnesvärt under Grönlandsresan?

- Detta var första gången jag var på Grönland - så det var en upplevelse i sig att komma dit! 

Sedan var det väldigt roligt att vi fick sista konserten på söndagen inspelad. Hoppas att vi alla får en kopia av den inspelningen. Det skulle vara väldigt roligt att få höra med bra ljud så här i efterhand!

Tror du att du kommer att ha nytta av ditt nordiska nätverkande även efter projektet Young Nordic Stars?

- Vi har kanske inte levt turnélivet ”fullt ut”, för vi har haft det så bra med allt bokat och klart. Allt var också inom gångavstånd på Grönland. Däremot i somras var det mer upplevelsen av en turné när vi tom fick sova i bussen efter en av spelningarna i Danmark, p.g.a. logistik och tidsschema. 

Nätverkande biten har varit precis såsom utlovat! Det tycker jag att jag redan fått stor nytta av. Kontakten med andra musiker från närliggande länder, för att succesivt få utvidgatkontaktnät. Och att få in en fot med Swining Europé känns som en stor steppingstone för mig. Det känns som om att det är kontakter som jag enkelt kan hålla vid liv eftersom det är närliggande länder.”

Hur har du utvecklats inom spelandet?

- Spelfärdighetsmässigt har jag utvecklats massor! En av spelningarna i Vaasa var på en relativt liten scen, där fick vi anpassa dynamiken efter just scenstorlek - trummor, blås etc. var inte mickat, för att det skulle bli bra ihop. Jämfört med när vi fick spela på stora scenen på Danska Tivoli mitt i Köpenhamn, då är det ju mera att vi spelar fullt ut, och lite extra, och man kunde spela ut mer.”

Tycker du att projektet som Young Nordic Stars är viktiga?

- Tillfällen när jag får spela med sådana som är bättre än vad jag är upplever jag som väldigt utvecklande och viktiga. Då gäller det att bara ta in så mycket som möjligt, och vad de kan erbjuda mig, snarare än att jag måste visa vad jag kan för att de är bättre. Och Young Nordic Stars var ett sånt projekt där alla kunde lära varandra något.

De gånger jag varit med på olika Alandia Sessions har varit väldigt bra de också och jag tycker att det är synd att det inte blev av nu. Det var tydligen lite dåligt intresse från ålänningar sist så därför blev det inte av. Hoppas verkligen att det kommer tillbaks igen!”

Har du fått mersmak på livet som turnerande artist?

- Jo…, men hehe.., vi har ju levt ett väldigt fint turnerande liv här med allt bokat och fixat, och väldigt (!) bra mat på alla resor. Vi är så väldigt tacksamma över att allt har varit så fint fixat. Så jag har kanske inte fått smak på ett tvättäkta turnéliv på det viset – tror att turnéliv många gånger är lite enklare än detta.

Vad är det du främst tar med dig efter den här upplevelsen?

- Jag skulle nog säga att det inte spelar någon roll hur bra man är inom musiken egentligen - känner man inte rätt personer så kommer man ingen vart inom musiken. Tyvärr. Så jag måste säga att det är kontakterna som är viktigast här för mig i projektet.

Jag tänker ibland på vilken tur jag har som bor på fina Åland, där också musikscenen är ganska liten och jazztrummisarna inte är så många. Det tror jag gav mig möjligheten att få komma med i detta. Hela upplevelsen har givit mig mycket erfarenhet också av hur snabbt man behöver komma in i en låt, man kastas in i något och behöver hitta ett sätt att snabbt börja spela. Det behöver inte låta perfekt på en gång.

Vilken input kan du ge till oss på Nordens institut och till projektet – är det något som du tycker kunde göras bättre?

– Ja.., om det är något så skulle jag vilja haft lite mer om turnéaspekten. Man kunde fyllt programmet mer med workshops, om t.ex. hur man fixar en bokning, lära sig planera för en turné, budget etc. För nu var det ju väldigt bekvämt förvisso, men jag skulle gärna haft det lite enklare upplägg från start och varit med i planeringen. Det skulle varit väldigt givande.

Intervju, text och bild av Anna Lind Bengtsson

Prenumerera på vårt nyhetsbrev