Bild av Madeleine Harms, båtbyggare vid Alanta

Stöd för nordisk båtbyggartradition

Publicerad onsdag 07 juli kl 10:54

Idag fick jag möjlighet att få en liten pratstund med Madeleine Harms, båtbyggare vid segeljakten Alanta, vid Sjökvarteret i Mariehamn. Och där är det full fart minsann! Ett härligt nordiskt projekt i många avseenden. 

Bygga båtar på klink är en nordisk båtbyggartradition och projektet med Alanta tar fasta på bevarandet av båtbyggarhantverket och på att föra vidare kunskapen från olika hörn i Norden till yngre generationer. 

Alanta har haft båtbyggare från olika hörn av Norden (bl.a. Norge och Sverige) och man har även haft praktikanter och skolor från fastlandet på besök för att få en så fin kunskapsöverföring som möjligt av själva hantverket. Men det har varit en utmaning, dels för att det inte finns så många som bemästrar hantverket och dels p.g.a. pandemin och de restriktioner som den medfört.

Sjösättning

Den 24:e juli kl. 15 är det dags för sjösättning och då är alla välkomna! Även om du inte kan ta dig till Åland och Sjökvarteret fysiskt, så finns det ändå möjlighet att ta del genom den stream som nu planeras. 

" – Stödet från Nordisk kulturkontakt betyder allt för oss. Det gör att vi kan göra sjösättningen av Alanta på ett traditionellt sätt. Många minns säkert sjösättningen av Albanus eller Linden och det här hoppas vi kan bli ett lika fint minne och en möjlighet att bevara kunskapen kring hantverket." säger Madeleine Harms.

Nordisk kulturkontakt (NKK) är Nordens institut på Ålands (NIPÅ) systerorganisation och NIPÅ fungerar som NKKs lokala informationspunkt och erbjuder rådgivning för att guida rätt i ansökningsprocessen.

Hiphop konsert och folkligt

Det utlovas även en konsert med Redrama i samband med sjösättningen den 24:e juli. Man hoppas att konserten med Redrama kommer att göra evenemanget mer folkligt och riktat mot en bredare och yngre målgrupp. 

" – Det har varit en del skriverier om att man nästan måste se ut på ett visst sätt för att vara båtbyggare, med rutiga skjortor och skägg. Och den bilden vill vi lite spränga, och därför presenterar vi i samband med sjösättningen konsert med hip hop - som en sorts kulturkontrast." berättar Madeleine. 

Rådgivning från NIPÅ

Du som vill veta mer om vilka nordiska stödprogram är varmt välkommen att kontakta Nordens institut på Åland för rådgivning. Vi hjälper dig att hitta rätt bland alla de olika nordiska stöd som finns. 

 

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev