Deltagare från resan som gjordes 2019

"Så lärde jag mig skriva på ett nytt sätt"

Fyra tjejer från Åland och skribenten Zandra Lundberg. I 2019 åkte de till den estniska ön Kihnu på ett kreativt skrivarläger, finansierat av Nordens institut på Åland (NIPÅ). 

– Om det kommer fler tillfällen, så sök och åk du med! Jag är så tacksam för NIPÅ och allt jag fick lära mig, säger Angelina Eklund, en av tidigare års deltagare. 

Det kreativa skrivarlägret i Estland är en övning i att släppa på prestationerna och fokusera på det lekfulla och kreativa. Det är också ett tillfälle att möta andra kulturer och få nya vänner. 

– Jag tänker fortfarande på vår resa nästan varje dag, säger Angelina Eklund.

– Det är inte så viktigt att skrivandet blir perfekt direkt från början. Det är mer betydelsefullt att du känner dig inspirerad. Det var det bästa tipset jag tog med mig därifrån, tillägger hon. 

Lärde sig skriva noveller 

Lägret som varade i tre dagar och leddes av den danska författaren Caroline Ørsum är en del av ett större projekt kallat Nordic Writers Crossing Borders. Nipå bokade och stod för de åländska deltagarnas resor. 

– Först åkte vi med båt till Tallinn och därefter med buss till Pernå och sedan vidare med en annan buss till hamnen, varifrån vi tog båten till Kihnu, berättar Angelina. Hon var 15 år gammal och fann mötet med den estniska ön, kulturen och de andra deltagarna mycket spännande. 

– Det var så fint där och jag skriver fortfarande på en av novellerna som jag började på under lägret. 

Peppad till nya idéer

Zandra Lundberg, var med som ledare på resan 2019, och motiverade deltagarna att få igång sitt skrivande, tänka utanför boxen, spåna idéer och bolla karaktärer.

– Deltagarna kom till en cool plats där de möter många andra ungdomar som är intresserade av skrivande. De kommer att inspireras och komma hem proppfyllda av nya idéer och kunskap kring författarskap, säger hon.

Text: Liz Lindvall

Prenumerera på vårt nyhetsbrev