Seminarium 100 år av hållbarhet

100 år av hållbarhet

Vad är en hållbar livsstil - vad kan den bestå av? Och hur mycket spelar kultur och delaktighet roll för att få alla med i en hållbar utveckling? Vad kan vi lära oss av organisationer som jobbar med hållbarhetsdialog i Norden? Åland har jobbat länge med hållbarhetsfrågor och under detta seminarium kommer vi att titta lite närmare på hållbar livsstil och Åland i ett nordiskt sammanhang och vad det kan betyda. Kan lilla Åland rent av inspirera andra delar av Norden till en mer hållbar livsstil? Välkommen till ett seminarium på temat "100 år av hållbarhet".

 • Hur kan vi inspireras av livsstilen på Åland? 
 • Grön omställning och hållbar livsstil, hur hänger det ihop? 
 • Vad behövs för att uppnå en hållbar livsstil där alla är med? 
 • Vilken roll har dialog med beslutsfattare och kultur i det hela? 

En stor del av den gröna omställningen sker också i privata hem. Men vi har en lång väg att gå vad gäller privat konsumtion och hållbar livsstil. Samtidigt har det visat sig under pandemin att fler familjer flyttar ut till glesbygd. Närmare naturen, närmare där maten växer, mindre enheter och möjlighet till att jobba på distans med färre resor. Vi har också vant oss att ”hemestra”. Viljan att göra hållbara val finns helt tydligt, men hur får vi alla med? 

Nordiska ministerrådet har precis kommit ut med en lista på rekommenderade val för privata personer. Men, hur kan ett samhälle stötta upp med hållbara processer för alla bitar i en hållbar vardag? Vad är då en hållbar livsstil - vad kan den bestå av? Och hur mycket spelar kultur och delaktighet roll för att få alla med? Och vad kan vi lära oss av organisationer som jobbar med dialog i Norden? Åland har jobbat länge med hållbarhet och firar 100 år av självstyrelse och därför skall vi titta lite närmare just på hållbar livsstil och Åland i ett nordiskt sammanhang och vad det kan betyda. 

Medverkande

Vi har bjudit in intressanta personer till ett vardagsrum i Mariehamn, och närmare sagt i Alandica Kultur och Kongress.

Medverkande personer: 

 • Moderator: Sharon Jåma, journalist och programledare på SVT i Sverige 

Talare: 

 • Annette Holmberg Jansson – Nordisk samarbetsminister samt social- och hälsominister på Åland 
 • Ella Turta, Generalsekreterare för ReGeneration
 • Efe Evwaraye, Dialogpaus – Finland TBC
 • Özlem Cekic – dialogkaffe Danmark TBC
 • Jean D’amour Banyanga Nubaha, präst på Åland
 • Jacob Magwaana Haagendal, Nordens institut på Åland (avgår 2021), DK 
 • Kim Larsen, ny direktör på Nordens institut på Åland (fr.o.m. 1.1.22), Grönland 

Vi inleder med samtal med våra gäster kl. 16.00 finsk tid. Därefter övergår programmet till mingel kl. 17.00 för att fira Åland 100 samt för att avsluta en fin nordisk kväll. Programmet innehåller också dikt- och musikinslag. Med reservation för ändringar. 

Evenemanget streamas live på Åland 100s Youtube-kanal för dig som vill följa med på distans eller befinner dig på en annan plats i Norden eller världen.

Varmt välkomna!

Var? Stadsbiblioteket i Mariehamn
När? 5.4
 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev