Ikoner, Emma Svensson

Fotoutställning: Ikoner

Ikoner – en utställning om att få finnas

Det sägs att man kan bedöma ett samhälles nivå av kultivering genom hur man behandlar några av sina mest utsatta; de dömda och de med en funktionsvariation. Gemensamt för dem, precis som för alla andra, är att bland det värsta vi kan drabbas av är isolering.

Att inte få finnas med i gemenskapen, att bli lämnad utanför, är fatalt för flockvarelsen människan. Sedan urminnes tider är där en grupp som ständigt negligerats, exkluderats och osynliggjorts; de som är födda med Downs syndrom. I våra tider av fosterdiagnostisering är rådande trend att de alls inte föds.

Tid och plats

3 april - 29 maj 2018, Galleri NIPÅ, Köpmansgatan 4, Mariehamn
Öppettider vardagar kl. 13-16
Vernissage tisdag 3 april kl. 16-18
Specialvisning söndag 22 april kl 12-15

Om utställningen

Fröet till utställningen föddes när Glada Hudik-teatern arrangerade ett sommarläger i Portugal för personer med Downs syndrom. I samarbete med Fotografiska for Life utformades idén för utställningen, sedan kopplades modeller, anhöriga och de samarbetspartners som gjort detta möjligt in. Tillsammans med kostymörerna Linda Sandberg, Helena Andersson och fotografen Emma Svensson skapades till slut IKONER.

I början av 2016 ställdes utställning ut för första gången på Fotografiska Museet i Stockholm. Sedan dess har den rest runt i Sverige och nu kommer den till Åland.

Utställningen har producerats av Fotografiska for Life i samarbete med Glada Hudik-teatern med 21 starka porträtt med skådespelare som iscensätter ikoner och där modellerna genom porträtten tar sin plats i konsten, i samhället och i historien.  

Utställningen är ett samarbete mellan Fotografiska for LifeGlada Hudik-teatern och Aftonbladet

Foto: Emma Svensson

Prenumerera på vårt nyhetsbrev