Åländska Julia Clara redo för Nordic Bridges i Canada 2022

Julia Clara till Nordic Bridges

Publicerad fredag 12 november kl 08:27

Äntligen släpps de första programpunkterna för det stora nordiska kulturinitiativet Nordic Bridges som genomförs i Kanada 2022! Vi är så glada över att nås av informationen att åländska Julia Clara är en av de första bekräftade att delta i programmet där nordiska konstnärer och artister kommer att samarbeta med och framträda tillsammans med kanadensiska aktörer på både etablerade festivaler som Toronto Film Festival och nystartade festivaler, erkända konstinstitutioner som National Arts Centre i Ottawa, oberoende teatrar, gallerier och evenemang av olika slag över hela landet.

För några år sedan åkte Julia Clara till Spanien, närmare bestämt Madrid, för att delta i flera live konserter med stöd av Nordens institut på Åland (NIPÅ) i ett samarbete med ROSA en dansk rockorganisationen och flera nordiska organisationer. Och vi följer med intresse hennes utveckling!

Den internationella satsningen Nordic Bridges, som uppmärksammar nordisk konst och kultur i Kanada under hela 2022, är den mest omfattande någonsin. Det konstnärliga programmet bygger på fyra bärande principer: konstnärlig innovation, tillgänglighet och inkludering, urfolksperspektiv samt resiliens och hållbarhet. Kuratreringen av programmet görs av kanadensiska partners och inkluderar scenkonst som dans, teater och musik, visuell och digital konst, hantverk och design samt litteratur och film. Nordic Bridges äger rum på ett tiotal platser i landet och engagerar närmare 20 partners runt om i Kanada, från januari till december 2022. Det är med stor förväntan som kulturministrarna ser fram emot starten som har blivit framskjuten ett helt år på grund av pandemin.

Koreografen Alan Lucien Øyen, regissören Amanda Kernell, komponisten Ingi Garðar Erlendsson, konstnären Randi Samsonsen, designers som Liss Stender och Teemu Salonen, sing-songwritern Julia Clara och regissören Lone Scherfig är några av de nordiska konstnärer som är bekräftade att delta i programmet.  

– Vi har sett fram emot Nordic Bridges och är väldigt nöjda över att se hur Harbourfront Centres höga ambitioner förverkligas genom ett omfattande och engagerande program, som inte bara involverar många spännande nordiska och kanadensiska konstnärer, utan även starka programpartners över hela Kanada. Nordic Bridges kommer vid en tidpunkt då internationellt utbyte behövs som mest och initiativets stora fokus på samarbete lägger fundamentet för långvariga relationer mellan Norden och Kanada. Det är också en utmärkt plattform för att lyfta fram konstens och kulturens betydelsefulla roll för hållbar utveckling, säger Antti Kurvinen, Finlands forsknings- och kulturminister och ordförande i Nordiska ministerrådet för kultur 2021.

Läs mer om Nordic Bridges här

Nyfiken på att höra Julia Clara direkt nu? Vi lägger med en favorit länk till Youtube här på sidan.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev