Artist från Cirkus Cirkör.

NIPÅ bjuder in Cirkus Cirkör att inviga Pommernjubileet 2023

Publicerad tisdag 09 maj kl 15:20

Pommern fyller jämnt 2023 i tre olika bemärkelser; 70 år som museifartyg, 100 år i åländsk ägo och 120 år sedan hon blev byggd. NIPÅ bidrar till firandet genom att bjuda in nycirkuskompaniet Cirkus Cirkör. De kommer att inviga firandet med att göra en akrobatikuppvisning ombord på Pommern i Mariehamns västra hamn.

Cirkus Cirkör skriver själva så här ”10 juni kommer ett spektakulärt sjödrama äga rum på anrika skeppet Pommern när Nordens största cirkuskompani Cirkus Cirkör låter sina artister dra sig ur vattnet, kasta sig upp i skeppets rigg och flyga i väg från båten.”

Det finns en tydlig länk mellan cirkusakrobater och sjömän. Sjömän som klättrade i master och rigg under seglatser jorden runt var lika skickliga och våghalsiga som lindansare och akrobater på ett cirkuskompani.

Anders Berndtsson på NIPÅ berättar att det ombord på de stora segelfartygen från Åland ordnades fest när de kom till de stora hamnarna under sina långa resor. 
”Det var stora annonser i världens stora dagstidningar där det bjöds in till dans, fest och öppet hus ombord under en dag. Det var folkfest! Den känslan vill vi gärna återskapa.”

Cirkus Cirkör startades 1995 och är idag Nordens största nycirkuskompani. Deras verksamhet rymmer föreställningar på turné i Sverige och världen, kurser och pedagogiska program för alla åldrar, ett cirkusgymnasium samt event för företag och organisationer.

”Vi på NIPÅ är otroligt glada att kunna bidra med den här showen till Pommerns födelsedagsfest. Grattis Pommern och välkomna till Åland Cirkus Cirkör!”

Prenumerera på vårt nyhetsbrev