Nordens institut på Åland - Breaks of Dawn

Breaks of Dawn - ett live cinemaverk

Breaks of Dawn är ett improviserat live cinema -verk som framförs av folk- och jazzbandet Barlast och mediekonstnären Nina-Maria Oförsagd. Breaks of Dawn rör sig under timmarna då det är mörkt och ingenting händer, utanför en vardag, i ett mellantillstånd före en miljonstad vaknar upp.

Vad händer i omgivningen på natten där alla inte är vakna, när tiden inte finns på riktigt som i vardagen. Breaks of Dawn uppger ett abstrakt tillstånd, ett annat medvetande. Vilka är de som vakar, är omedvetna? Upplevelsen är en resa eller ett slut. 

Filmhelheten är gjord i en asiatisk miljö, i urbana miljonstäder (Tokyo, Hong Kong, Taipei). Oförsagd har sökt efter platser i olika kvarter där det ännu finns en magi lager av tid där hon kan klämma sig in och bygga vidare den fiktiva värld och stämning hon visualiserar fram. Hon har även arbetat för filmen med lokala konstnärer på plats, rörelse och uttryck med hjälp av performance och improvisation som arbetsmetod. 

Oförsagd klipper videon live och är således en naturlig del av det improviserandet bandet Barlast. Barlast blandar Europeisk jazz, Nordisk folkmusik och fri improvisation. Bandet har uppträtt i Finland, Estland, Norge och Ungern. Barlasts har gett ut två skivor - Ihantola (2017) och Svanvik (2019) som har uppmärksammats internationellt. 

Barlast skapar ny musik med tystnaden ekande i bakgrunden. Allt överflödigt är bortskrapat. Endast namnet förblev som barlast.

  • Philip Holm - kontrabas
  • Heikki Hänninen - akustisk gitarr och elgitarr
  • Minna Koskenlahti - slagverk och flöjt
  • Sanna Salonen - sopransaxofon, basklarinett och mänkeri
  • Nina-Maria Oförsagd - live visuals

Hemsidor där du kan läsa mer:
www.barlast.com
https://cargocollective.com/oforsagd

Välkomna till Bio Savoy den 1.11, kl 19.00
Biljetter 10 € säljs kontant i dörren.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev