Modevisning och middag i hållbarhetens tecken, på Hotell Pommern och Kvarter 5 av Nordens institut på Åland

Cirkulation

Det bästa nya är det nya gamla!

Välkommen till en kväll i hållbarhetens tecken med modevisning och klimatsmart mat. Vi hoppas att detta blir en kväll som inspirerar flera att tänka cirkulärt och hållbart gällande mode, mat och begränsade resurser. 

Kvällen bjuder på modevisning av kostym- och modedesigner Matilda Karlström och stylist och modedesigner Irina Fisun. De utforskar vad kläder är och vad man kan forma och skapa av återvunnen textil, och de vill inspirera oss att tänka mer återvinning och hållbart kring mode. 

I samband med modevisningen (som sker i Hotell Pommerns foajé) finns det även möjlighet att boka bord på restaurang Kvarter 5 som serverar en hållbar, vacker och grön meny. Bordsbokning på förhand via www.kvarter5.ax

Matilda Karlström

Åländsk kostym- och modedesigner som utbildat sig på Kunsthøgskolen i Oslo och Textilhögskolan i Borås. Hon utforskar vad kläder är och kan vara, med en öppen horisont. Det utmynnar i kostymer, kollektioner eller installationer som bl.a. visats på Dansens hus i Oslo, Riksscenen, DOGA och Østfold kunstsenter. 

 Jag köper plagg second hand. Plaggen jag väljer är av någon redan bortvalda. En ny chans. Sprättar och draperar i en metodisk improvisation.En omstrukturering av plaggens uppbyggnad och plaggdelarnas förhållande till varandra. Vad är ett plagg, och när blir ett plagg just ett plagg? Vad är det om det inte är ett plagg? Det handlar om kroppen.– Matilda Karlström

Irina Fisun

Stylist och modeskapare, utbildad vid St-Petersburgs universitet teknologi och design. Bakom sig har hon flera klädkollektioner och ett antal utställningar som dräktskapare och stylist.

Mitt proffesionella liv har påverkats mycket av min barndom. I den tid och det land som jag föddes i, var ibland enda möjligheten att lära sig att skapa något nytt (att sy, sticka, virka) genom att göra om det som redan fanns. För mig är det alltid  magiskt att återskapa och ge nytt liv. Idag, när jag jobbar som stylist, ären av de viktigaste delarna att  hjälpa mina kunder att skapa en smart och hållbar garderob. Den nya klädkollektionen som jag kommer att visa tillverkas av sådant vi redan har, men inte använder längre. Återvinning är inte en ny idé, det skapades av naturen, där allt återföds om och om igen  i nya former, nya färger och skapar nya känslor" – Irina Fisun

Simon Holmström, medlem i Nordiska Rådets hållbarhetsutskott, håller även ett öppningstal i samband med modevisningen, kl. 18 den 8 oktober.

Kvarter 5

En av Kvarter5:s grundidéer är att vara föränderliga och erbjuda rätter som bygger på kockarnas inspiration och vad som finns att tillgå efter säsong och hos de lokala leverantörerna. Detta i sig är en cirkulär tanke då de tar tillvara de råvaror som finns för stunden. Hotell Pommern och Kvarter5 är Svanenmärkta enligt Nordic Ecolabel och jobbar efter ett strikt protokoll för att säkerställa att resursförbrukningen är på låga nivåer vad det gäller vatten och el. De försöker även jobba aktivt med att minska matsvinnet genom att erbjuda små lunchrätter, mindre tallrikar på frukosten för att minska att gästerna slänger mat. 

Varmt välkommen till en klimatsmart kväll!

När? 8 oktober 2021
Var? Modevisning kl. 18-18.30 i Hotell Pommerns foajé
Plus efterföljande middag på Kvarter 5, för dem som bokat bord.

Modevisningen är gratis och öppen för alla! Du som vill äta middag bokar bord på Kvarter 5

Obs! Evenemanget filmades och filmen kan ses nedan. På Nordens institut hoppas vi att fler kan inspireras av att tänka cirkulärt gällande mode efter detta!  

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev