Hemma hos Johanna Grüssner på nipalive.ax den 22.5, konsert av Nordens institut på Åland. Foto: Markus Boman

Hemma-hos-konsert med Johanna Grüssner

Den 22 maj klockan 19.00 bjuds vi hem till den åländska sångerskan Johanna Grüssner som är bosatt i Stockholm. Tillsammans med två av Sveriges mest hyllade musiker, pianisten Mathias Algotsson och trumpetaren Karl Olandersson bjuder trion på ett urval ur den amerikanska sångbokens mest älskade klassiker.

Med egna tolkningar och improvisationer ska trion framföra den konsert som bokats på Åland i sommar, men under rådande restriktioner streamas nu konserten från Johannas eget vardagsrum rätt in i nipalive.ax.

Johanna Grüssner (AX, sång) från Åland utbildades vid Berklee College of Music och Manhattan School of Music. I USA blev hon en etablerad jazzsångerska och anlitades att starta ett musikprogram på en grundskola i Bronx. Hon tog sitt eget storband samt Bronxskolans kör på turnéer till Skandinavien som dokumenterades av YLE, New York Times, NBC och CNN. Hon grundade Ålands Projektkör som hon dirigerar sedan 10 år. Johanna har sjungit in 25 skivor för bl.a. Prophone/Naxos Jazz och BlueMusicGroup. Beställningsverket ”Migrantvisan” framfördes på Skolmusik 2017 i Vasa med tusentals barn samt orkester. Bosatt i Stockholm arbetar hon med framstående musikprofiler, undervisar på musikspetsen Södra Latin samt frilansar som sångerska. Johanna har tilldelats flera kulturpriser och 2019 nominerades hon till Nordiska Rådets musikpris för ”sin breda och kunniga musikalitet, sitt producent- och dirigentskap, samt förmågan att engagera stora antal amatörer och professionella aktörer i sina föreställningar.” 

Mathias Algotsson (SE, piano) har varit aktiv sedan mitten av nittiotalet och har sedan dess spelat runt om i världen med välkända namn som t.ex. Barbara Hendricks, Magnus Lindgren, Rigmor Gustafsson, Margareta Bengtson (the Real Group) och Svante Henryson. Mathias har en förmåga att förflytta sig mellan olika genrer och stilar och är också en uppskattad kompositör. Han har, förutom till egna grupper, skrivit musik bland annat till Sofia Vokalensemble, Gustaf Sjökvists Kammarkör och S:t Görans Kammarkör och är publicerad på Gehrmans Musikförlag. Mathias har gjort sex album i helt eget namn, bl.a. två trioalbum på japanskt skivbolag och nu senast ”Home at Work Again” med egen kvartett, och har bl.a. tilldelats ”Dompans Guldsax” som den ende icke-saxofonist som fått Arne Domnerus jazzpris.

Karl Olandersson (SE, trumpet) är en av Sveriges främsta och mest efterfrågade jazztrumpetare. Karl är medlem i många band och spelar ofta på konsertsalar och jazzklubbar runtom i Sverige och utomlands. Han driver även en egen kvartett och är för tillfället aktuell med sin första skiva med eget storband. Vid sidan av jazzen är Karl också flitigt anlitad i kommersiella sammanhang i exempelvis TV-program som Let’s Dance, Idrottsgalan och Allsång på Skansen.

Konserten streamas på nipalive.ax och kan även ses på IPTV kanal 65.

Var? nipalive.ax
När? 22.5, kl. 19.00
Artist? Johanna Grüssner, Mathias Algotsson och Karl Olandersson

Foto av Johanna Grüssner: Marcus Boman

(psst. Här finns ett Youtube-klipp av både Mathias och Karl från inspelningen av albumet ”Home at Work Again”, du ser både Mathias och Karl i bild ca 40 sek in i klippet.)

Prenumerera på vårt nyhetsbrev