Högtryck spelar 100 minuter dansband den 9.6 på nipalive.ax

Högtryck i 100 minuter på självstyrelsedagen

Den 9.6 är det Ålands självstyrelsedag. Och i år, 2020, just den dagen, är det precis ett år kvar tills vi inleder jubileumsåret Åland 100, där vi alla under ett helt år skall fira Ålands 100 år av självstyre. Och vi skall fira med 100 minuter dansbandsmusik!

Nordens institut på Åland (NIPÅ) har under Corona-tiden våren 2020 producerat många fredagskonserter med en mängd artister i olika genre. Det mest populära evenemanget (enligt statistiken) var helt klart dansbandskvällen i april som sågs live av nästan 2.000 personer, och det var bara på http://nipalive.ax. Utöver detta tillkom alla som följde evenemanget via IPTV:n och alla de som har sett, lyssnat och dansat även i efterhand. Vi på NIPÅ vill just av dessa anledningar nu fira självstyrelsedagen den 9.6 med dansband! Denna gång är det åländska bandet Högtryck som står för musiken. 

Bandets namn "Högtryck" passar onekligen fint i sammanhanget. Högtryck spelar glad blandad dansmusik. Både musikstilen och bandets namn sätter tonen och förhoppningen inför den stundande sommaren.

Högtryck har funnits sen 1992 och ända sedan starten har inriktningen varit att spela glad och dansant musik för en blandad publik. Lite mer slimmad har musiken blivit med tiden då bandet mer och mer spelar på offentliga dansplatser, där publiken har lite andra förväntningar. Ena benet har man ändå försökt hålla kvar i traditionen med blandad musik av alla de slag. Evergreens och gammeldans finns fortfarande med i bakfickan, trots att det har svängt mot nyare dansbandslåtar och förstås många låtar från egna skivorna. Den modernare svenska dansmusiken liknande pop och disco har man ännu inte satsat på, utan försöker istället hitta nya låtar men av klassiskt snitt med bra melodier. Det är sällan repertoaren är bestämd från början utan låtarna väljs utifrån publik och humör.

Vi på Nordens institut önskar alla en riktigt trevlig sommar och vi ser fram emot högtryck - i dubbel bemärkelse!

Lineup
Johan Lindholm, gitarr, bas och sång
Ramona Nordberg, sång, dragspel och keyboard
Randolph Reymers, keyboard och sång
Kaj Spoof, trummor

Var? nipalive.ax
När? 9.6, med start kl. 20.00, dans i 50 minuter, paus i ca 15-20 min, därefter 50 minuter dans igen. Ca. avslut kl. 22.00
Artist? Högtryck

Prenumerera på vårt nyhetsbrev