Law Shifters kommer tillbaka till Åland och NIPÅ 2.10-11.12. Stine Marie Jacobsen, Law Shifters, Kulturens Laboratorium, Fyn, 2018, Fotograf Liv Møller

Hur skulle du skriva mer rättvisa lagar?

Vad skulle din dom vara i ett verkligt rättsfall?

Hur skulle du skriva om lagarna så att de skulle ge mer rättvisa?

Law Shifters är ett projekt skapat av den danska konstnären Stine Marie Jacobsen, i vilket man får skriva om befintliga domslut och lagar. Genom kreativa övningar och workshops resonerar unga runt om i Norden kring olika rättsfall och resultatet blir till en utställning av de nya fiktiva lagarna. Projektet var under sensommaren 2019 på Åland. Då fick åländska ungdomar, genom rollspel, sätta sig in i och ta sig an riktiga rättsfall, för att i sin tur ge input på hur lagar och domslut skulle sett ut om de själva hade fått bestämma. Under hösten/vintern 2020 kommer nu det socio-konstnärliga projektet Law Shifters åter tillbaka Åland med utställning, workshops och lagmaskin.

Nya lagförslag

Projektet utmynnar i skapandet av nya lagförslag eller rättelser till existerande lagar som utarbetas tillsammans och i samråd med jurister. Ungdomarnas lagförslag trycks upp på affischer och ställs ut runt om i Norden. Law Shifters har bland annat visats på Nikolaj Contemporary Art Center i Köpenhamn, Europarådet, Konstmuseet i Nuuk på Grönland och har även sett i gatubilden under Nuuk Nordisk Art Festival 2019.

Nu kommer utställningen till Åland

Det utmanar vår syn på vårt rättsliga samhälle ur ett medborgerligt perspektiv. I utställningen kommer det också att finnas en interaktiv lagmaskin som besökare kan använda. I samband med utställningen kommer även nya workshops att erbjudas med Stine Marie Jacobsen, initiativtagare till Law Shifters-projektet.

Law Shifters är ett projekt som hon drivit i 6 år på flera olika ställen i världen. Stine Marie Jacobsen är en konceptuell konstnär som jobbar med att avkoda våld och lagar, individuellt och tillsammans genom delaktighet. Hon jobbar och bor i Köpenhamn och Berlin.  

- ”Law Shifters projektet får unge mennesker til at diskutere deres politiske holdninger, etiske synspunkter og sans for retfærdighed idet de gen-dømmer rigtige retssager og skriver nye lovforslag, som reflekterer den virkelighed, som de er en del af i dag.”, säger danska Stine Marie Jacobsen. 

Även juristen Isa Böttiger kommer att vara med när projektet nu återvänder till Åland. Böttiger kommer från Sverige och har tidigare arbetat tillsammans med Stine Marie Jacobsen.

Vill du läsa de lagar som skapats på Åland? 

Läs mer om Law Shifters här.

Mer om Stine Marie Jacobsen och hennes arbete hittar du här.

Vad? Utställning på Galleri NIPÅ, Storagatan 9, Mariehamn
När? 6.10-10.12, 2020.

Obs! Vill ni besöka utställningen under vanlig kontorstid, ber vi er att kontakta oss på NIPÅ och boka en tid för privat visning. I övrigt gäller följande öppettider under utställningen:

Torsdag - Fredag, kl. 16.30-19
Lördagar, kl. 11-14
 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev