Bild av ett av konstverken på utställningen Ön & havet på Nordens institut på Åland

Ön och havet

En samling kreativa uttryck om öliv

Det är Kökar Kommun, Vädervänner och studerande vid Sjöfartsgymnasiet vid Ålands yrkesgymnasium som tillsammans ställer ut vid Nordens institut på Åland och sätter gemensamt fokus på hållbarhet och bobarhet, återbruk, livet på ön och till havs. 

Kursen Konst och kreativt uttryck är en liten del av examensdelen Kunnande i kommunikation och interaktion vid Sjöfartsgymnasiet. Ett av målen för kursen är att de studerande (de flesta är i 17-18 års åldern) ska kunna identifiera betydelsen av kulturer och konst för välbefinnandet. De studerande får under kursen, på olika sätt, uttrycka sig genom konst och kreativa uttryck. Tanken är att de studerande ska använda kultur- och konstformer mångsidigt i sitt arbete och skapande av återbrukskonst är ett sätt att pröva på att göra det. 

Under det senaste året har de studerande skapat olika skulpturer av återvunnet material, främst metall. Varje enskild skulptur bär på en unik berättelse och en del av dessa kommer att presenteras vid utställningen. Vissa av skulpturerna riktar sina funderingar kring tempot och livet på en ö, och hur människor som bor på en ö mår.

Här är ett exempel på en skulpturberättelse och en arbetsprocess:

” – Kommunalarbetaren” – det här är gamla kommunalarbetare Bosse, han är trött och vilar sig emot sin trogna spade… Man ska icke stressa då detta resulterar i ett slarvigt utfört arbete”.

” Denna skulptur är gjord av gamla vattenrör, en hink, en spade och två kättinglänkar. För att bygga ihop denna har en såg kapat delarna, en elsvetsat ihop dem och huvudet har limmats fast. Hela arbetet har tagit cirka sex timmar.”

Parallellt med sjöfartsgymnasiets kreativa uttryck kommer Kökar kommun att bjuda in dig till sin ö och begreppet ”bobarhet”. Du möter en sann, positiv, intressant och inbjudande bild av livet i skärgården som inte duckar för de negativa sidorna. På Kökar pratar man hellre om bobarhet än om hållbarhet, eftersom det viktigaste för ö-samhället är att man kan bo och leva i skärgården: att det finns jobb, bostäder, skola, butik och färjor. Att vara bobar är förutsättningen för att vara ett hållbart samhälle som kan skydda den natur och det hav vi lever i.

” – Om vi inte är bobara är vi inte hållbara. säger Christian Pleijel vid Kökar kommun. 

Under utställningen delar även Vädervänner med sig av några fantastiska naturbilder, av såväl Kökar som havet och tempot i vår underbara natur.

Varmt välkomna till utställningen Ön och havet, som öppnar med vernissage den 16:e december.  

Var? Nordens institut på Åland, Storagatan 9, Mariehamn

När? 16.12.2020 – 20.1.2021, vernissage 16.12, kl. 17-19

Prenumerera på vårt nyhetsbrev